NHL 30-in-30: San Jose Sharks

Door

Calgary Flames v San Jose Sharks

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We begonnen bij de Bufallo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor de San Jose Sharks.

Seizoen 2014-2015
Aan het begin van het seizoen waren de Sharks een zekerheidje voor de play-offs. Rond de All Star break bezette de Sharks een tweede plek in de Pacific Division. Maar erna ging het fout. De jeugd was nog niet klaar voor de extra verwachtingen en een speler als Patrick Marleau had een plus/minus van -17. Met 89 punten werd slechts plek 22 gehaald.

Wel jammer dat ze juist op 5 februari zeer sterk speelde…

(Bij de 2-0 is een teleurgestelde Nederlandse supporter in beeld)

De Draft
De Sharks kozen Zwitser Timo Meier met de negende pick. De aanvaller van de Halifax Mooseheads scoorde 44 goals en 46 assists. GM Doug Wilson begon actief aan dag 2 van de draft. De 39e pick werd, samen met een pick in de tweede en zesde ronde in 2016, geruild voor de 31e pick. Een hoge prijs, maar Jeremy Roy was nog beschikbaar. Er werden negen spelers opgehaald in de draft.

Nieuwe talenten
Vorig jaar kozen de Sharks pas als 27e. Ze selecteerden Nikolay Goldobyn. De aanvaller was na twee seizoenen in de OHL klaar met junior hockey. Vorig seizoen heeft hij in de Finse Elite League zijn krachten gemeten met volwassen kerels. Een stap naar de NHL lijkt voor dit seizoen nog te vroeg, maar mogelijk kan hij Peter DeBoer en Doug Wilson overtuigen tijdens trainingskamp.

New Additions
Paul Martin: Zal de stay-at-home verdediger moeten worden naast Brent Burns.

Joel Ward: Was altijd clutch voor de Washington Capitals.

Martin Jones: De Sharks wilden heel graag Martin Jones halen. Maar no way dat de Kings hun jonge goalie naar een division rival zouden laten gaan. Maar toen de Kings Jones naar Boston stuurde, roken de Sharks hun kans.

Peter DeBoer: Zat sinds de kerst thuis na zijn ontslag bij de Devils. Mag het nu voor het eerste in de Western Conference proberen.

Departed
Antti Niemi: De Finse goalie kreeg vaak kritiek in San Jose. Hij werd vlak voor 1 juli geruild met de Dallas Stars voor pick 193.

Scott Hannan: Vertrok als Free Agent en zit nog zonder club.

Todd McLellan: Werd ontslagen na het slechte seizoen. Het leverde de Sharks wel pick 86 op.

Roster
Beste verdedigers: Marc-Edouard Vlasic, Paul Martin en Brent Burns ( of is hij nu een aanvaller?)

Beste aanvallers: Joe Pavelski, Logan Couture en Joe Thornton

Keep an eye on: Raffi Torres

Special teams
Met een eerste Powerplay-unit van Joe Thornton, Joe Pavelski, Logan Couture, Patrick Marleau en Brent Burns is een zesde plaats geen wonder. De PP scoorde in 21,7% van de gevallen. Zal de nieuwe coach ook al zijn eitjes in één mandje leggen?

De Penalty Kill deed de Sharks de das om. 25e en 78,5% is gewoon niet goed genoeg. Het vertrek van Niemi en de komst van Paul Martin moet genoeg zijn om richting middenmoot te gaan.

Off season Grade
6-
Een magere voldoende. Zijn de Sharks echt veel beter geworden? En was het missen van de play-offs een eenmalige gebeurtenis? Met de komst van Joel Ward en Paul Martin zijn de Sharks beter geworden. Maar Niemi was zo slecht nog niet en Martin Jones heeft nog geen vol seizoen gespeeld. Dat is best een gok en of het genoeg is in het sterke westen is, is een groot vraagteken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen