NL Cy Young Award: Arrieta, Greinke of tóch Kershaw

Door

MLB: Los Angeles Dodgers at San Francisco Giants

Jake Arrieta, Zack Greinke of tóch Clayton Kershaw. Het is eenvoudiger om het fileprobleem in Nederland op te lossen dan het kiezen van de startende werper die aan het eind van het seizoen de 2015 National League Cy Young Award wint.

#TeamKershaw
Als je kijkt naar de traditionele cijfers heeft Clayton Kershaw ‘slechts’ zestien overwinningen achter zijn naam met een 2.16 ERA. Cijfers waar zijn concurrenten Arrieta en teamgenoot Greinke niet van schrikken. Gelukkig zijn er ‘betere’ statistieken om de prestaties van een startende werper aan te tonen.

Kershaw’s 2.04 FIP (Fielding Independent Pitching) is duidelijk de beste in de National League en met zijn 54 FIP- (100 is league average, aangepast aan ballpark) staat hij stipt op één. De lefty van de Los Angeles Dodgers heeft ook het hoogste strikeout percentage (33.5 procent) en strikeout-to-walk ratio (28.7 procent) en voert alle pitchers in de Major League aan met een 8.4 WAR (Wins Above Recplacement).

De vraag is of hij, na het winnen van de NL MVP Award en NL Cy Young Award in 2014, opnieuw wordt uitgeroepen tot de beste werper.

#TeamGreinke
De kans lijkt groter dat de prijs naar Kershaw’s teamgenoot Zack Greinke gaat. De 31-jarige rechtshandige werper is een meester in het plaatsen van zijn pitches en is in het bezit van het laagste ERA (1.68) in de Major League. Greinke is zó goed dat hij dit seizoen een reeks noteerde van 45 2/3 innings zonder het opgeven van een run.

Greinke krijgt echter meer hulp van zijn verdediging vergeleken met Kershaw en Arrieta met een 2.75 FIP (vijfde in de National League), 71 FIP- (vijfde) en 5.7 WAR (vierde), maar het is en blijft moeilijk scoren tegen de man met de blonde manen: 42 runs tegenover 52 voor Arrieta en 62 voor Kershaw.

#TeamArrieta
Jake Arrieta is dé man die het feestje van de Los Angeles Dodgers kan verstoren. De startende werper van de Chicago Cubs domineert dit seizoen op de heuvel en is na de All-Star Break een soort Superman met een 0.80 ERA in veertien starts. Op 30 augustus 2015 gooide Arrieta zelfs een no-hitter tegen de Dodgers.

Er is niet één pitcher met meer overwinningen (21) dan Arrieta en hij staat op een tweede plaats met een 1.82 ERA, 2.40 FIP, 61 FIP- en 7.0 WAR. Afgelopen zondag gooide hij tegen de Pittsburgh Pirates zeven shutout innings met slechts één honkslag tegen. Een slecht vooruitzicht voor The Buccos die het in de NL Wild Card Game zeer waarschijnlijk opnemen tegen de Cubs met, ta da, Arrieta op de heuvel.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen