ALCS: Price is Right! Red Sox naar de World Series

Door

Het kostte hem slechts twaalf pogingen, maar David Price had geen beter moment kunnen kiezen om zijn eerste postseason win als starting pitcher te pakken. Door een ongenaakbare prestatie van de lefty zullen de Boston Red Sox voor de dertiende maal aan gaan treden op het hoogste podium van de honkbalwereld: de World Series. Regerend kampioen Houston Astros, die alle hoop op ace Justin Verlander hadden gegooid, kwamen geen moment in de wedstrijd en na een vroege achterstand kroop de berusting langzaam in de Texaanse ploeg. Ook in 2018 zal er in de MLB dus geen back-to-back kampioen gekroond worden.RED SOX (FINALLY) GET THE RIGHT PRICE

Als vervloekt hing er om David Price’s carrière het geloof dat de werper nooit een succesvolle start zou kunnen neerzetten in het postseason. Omdat ace Chris Sale herstellende is van maagproblemen, werd Price toch op de belangrijke elimination game gezet. Het vertrouwen van manager Alex Cora was gegrond. Price wierp zes volle innings en stond slechts drie Astros op de honken toe. Yuli Gurriel sloeg overigens twee van die drie honkslagen, waaronder een tweehonkslag. Echter, zijn teamgenoten wisten Boston’s werper amper in de problemen te brengen, getuige ook de negen strikeouts voor Price.

Bij Houston was vooraf het belang van dit duel zeer zeker doorgedrongen. Sterwerper Justin Verlander, die in Game 1 de Astros nog op voorsprong in de series had gezet, begon het duel. In zijn eerste twee innings wist hij de bezoekers nog aardig in toom te houden, maar in de derde inning was het toch raak. J.D. Martinez wist eindelijk weer een rol op te eisen in Boston’s postseason door middel van een solo homerun. De aangewezen slagman was 6-uit-25 met slechts één extra base hit sinds zijn laatste homerun in Game 1 van de ALDS tegen de Yankees.

DEVERS DELIVERS

Minute Maid Park’s geluidsniveau viel langzaam onder dat van een gemiddelde sapcentrifuge. De hoop in Verlander begon langzaam weg te kwijnen. De werper bemande weliswaar zes innings de heuvel, maar stond daarin zeven honkslagen en twee vrije lopen toe. Dat was in de vierde en vijfde inning voldoende om te voorkomen dat de Red Sox verder uit zouden lopen.

De zesde inning bleek het definitieve eind van Houston’s droom om de eerste ploeg te worden die meerdere jaren op rij kampioen wordt sinds de Yankees dat deden tussen 1998 en 2000. Mitch Moreland en Ian Kinsler kwamen op de honken met respectievelijk een double en een single, waarna Rafael Devers mocht aanleggen. De jonge derdehonkman, die vooralsnog moet strijden met Eduardo Núñez voor een basisplek, sloeg zichzelf en zijn twee collega’s met een homerun over de thuisplaat, 4-0. Dat moet de keuze voor manager Cora een stuk eenvoudiger maken in de World Series, want Devers’ 7-uit-20 en zeven RBI’s in het huidige postseason steekt nogal af tegen Núñez’ 3-uit-16 met één RBI.

TOO LITTLE TOO LATE, JBJ MVP

Van een geïnspireerd slotoffensief door de ‘Stros was geen sprake. Heel even gloorde er hoop, toen Price’ vervanger Matt Barnes zijn eerste honkslag tegen kreeg in 6.1 innings postseason-reliefwerk van dit seizoen. Die honkslag was namelijk een homerun van Carlos Correa. Dat betekende een early exit voor Barnes, maar zijn vervangers hielden de tent vervolgens uitstekend dicht. Game 3 starter Nathan Eovaldi kreeg in 1.1 innings slechts één honkslag tegen en closer Craig Kimbrel, die dit postseason al mensenmassa’s in New England tot hartpatiënt heeft gemaakt, wierp een probleemloze save. Ballgame en daarmee staan de Red Sox voor de dertiende maal in de clubhistorie en voor het eerst sinds 2013 in de World Series.

Jackie Bradley Jr. werd na het duel uitgeroepen tot MVP. De unlikely hero had zowel in Game 2, 3 als 4 met twee man uit een wedstrijdbepalende at bat. Met achtereenvolgens een 3-RBI double, een grand slam en een two run homer, was de midvelder verantwoordelijk voor éénderde van alle Red Sox RBI’s in de series. Frappant is dat deze momenten ook de enige honkslagen voor Bradley Jr. waren in de gehele ALCS. Zijn eindscore: 3-uit-15, één tweehonkslag, twee homeruns en negen (!) RBI’s in vijf duels.

UP NEXT

De Boston Red Sox hebben dankzij hun regular season record van 108-54 thuisvoordeel tijdens de World Series. Zeker is daarom dat aankomende dinsdag- en woensdagnacht er twee duels op Fenway Park gespeeld gaan worden. Daarin treft het de kampioen van de National League, die momenteel nog onbekend is. De Los Angeles Dodgers leiden in de NLCS met 3-2 tegen de Milwaukee Brewers. Game 1 van de World Series zal in Nederland in ieder geval te volgen zijn via Fox Sports 4 (Nederlands commentaar), Fox Sports 6 (Amerikaans commentaar) en MLB.tv.

Coverfoto: David J. Phillip/AP Photo

Ook leuk om te lezen