NBA Recap #2: Rockets en Lakers meteen onderuit, Davis en Walker blinken uit

In NBA Recap kijken we met enige regelmaat terug naar de gespeelde wedstrijden in de NBA. Van korte verslagen van de wedstrijd tot het uitlichten van opmerkelijke gebeurtenissen, in de recap is het allemaal te lezen. Uiteraard bijgevoegd met een videosamenvatting van de wedstrijd.

WOENSDAG 17 OKTOBER

GRIFFIN LEIDT PISTONS LANGS NETS

Een wedstrijd tussen de Detroit Pistons en de Brooklyn Nets lijkt op het eerste gezicht geen hele spectaculaire wedstrijd. Echter was het ditmaal wel het geval. De Detroit Pistons wonnen uiteindelijk met 100-103. Sterspelers Andre Drummond en vooral Blake Griffin leidden de Pistons naar de winst.

De Nets kwamen sterk uit de startblokken wat zelfs leidde tot een 29-17 voorsprong in het eerste kwart. Center Jarrett Allen had een belangrijke rol hierin met 7 punten, 2 rebounds en verschrikkelijk mooi block op een dunkpoging van Griffin. Ook Caris LeVert blonk uit bij de ploeg van coach Kenny Atkinson. LeVert zou de wedstrijd uiteindelijk eindigen met 27 punten, een evenaring van zijn persoonlijke record.

In het derde kwart kwamen de Pistons op stoom en liepen uit naar een voorsprong van 13 punten. Blake Griffin had hier een belangrijk aandeel in met 7 punten, 2 rebounds en 2 assists. Griffin had tevens ook de beste plus-minus van alle spelers van de Pistons met minimaal 15 minuten speeltijd. Met vijf punten in het laatste kwart en een sterk defensief optreden op één van de laatste aanvallen van de Nets was Griffin cruciaal voor de ploeg van de nieuwe coach Dwane Casey.

De prestaties van Spencer Dinwiddie en Andre Drummond mogen zeker ook niet vergeten worden. Dinwiddie noteerde 23 punten en 6 assists en hield starting point guard D’Angelo Russell op de bank in de laatste minuten van de wedstrijd. Bij de Pistons was Andre Drummond cruciaal met 24 punten en 20(!) rebounds. Tevens liet de center zien in de afgelopen zomer gewerkt te hebben aan zijn driepuntsschot door meerdere pogingen te nemen en er ook één te scoren.

TIMBERWOLVES MET BUTLER ONDERUIT

Ondanks de hele situatie rondom Jimmy Butler wisten de Timberwolves het de Spurs woensdagnacht in eigen huis behoorlijk lastig te maken. Jimmy Butler begon gewoon in de basis bij de ploeg uit Minnesota en lijkt voorlopig ook nog niet weg te zijn. De Spurs, met DeMar DeRozan voor het eerst in de basis, stonden in de eerste helft eigenlijk de gehele tijd met minimaal vijf punten voor.

De Timberwolves wisten vervolgens in de tweede helft de leiding over te nemen om deze vervolgens in het vierde kwart weer weg te geven. Dankzij Jimmy Butler (23 punten) bleef het spannend tot de laatste minuut. Toen wist DeRozan (28 punten) een basket te maken en mistte Derrick Rose vervolgens een lay-up. De Spurs zouden uiteindelijk met 108-112 zeer moeizaam winnen van een team dat zijn voorbereiding verstoord zag worden. Jeff Teague was met 27 punten de uitblinker bij de Timberwolves, terwijl de Spurs naast DeRozan ook LaMarcus Aldridge (21 punten en 19 rebounds) hadden als uitblinker.

WALKER SCOORT 41 PUNTEN TEGEN DE BUCKS

De Hornets kozen woensdagnacht voor een retro-shirt om het seizoen te openen. Op het tevens aangepaste court in Charlotte werd de spectaculairste wedstrijd van woensdagnacht afgewerkt tussen de Bucks en de Hornets. De Bucks wisten dankzij een aanvallende explosie (vooral dankzij driepunters) met 67-51 de rust in te gaan. Van deze voorsprong bleef er in de tweede helft welgeteld één punt over.

Onder leiding van een fantastische Kemba Walker (41 punten) wisten de Hornets in de slotfase de aansluiting weer te vinden. Helaas konden de Hornets de comeback niet afmaken. Nicolas Batum kreeg met nog twee seconden te gaan de kans om deze comeback wel af te maken, maar mistte een wijd open driepunter. Hierdoor wonnen de Bucks uiteindelijk alsnog met 113-112. Giannis Antetokounmpo was met 25 punten, 18 rebounds en acht assists de best presterende speler van de ploeg uit Milwaukee. De eerder genoemde Kemba Walker was de uitblinker van de wedstrijd (41 punten) en was de speler met de beste prestatie van woensdagnacht.

ROCKETS IN EIGEN HUIS AFGETROEFD

De grootste verrassing van woensdagnacht en misschien ook wel van de eerste paar dagen was de nederlaag van de Houston Rockets. In eigen huis werd er met 131-112 kansloos verloren van Anthony Davis en de New Orleans Pelicans. Vanaf de eerste minuut viel alles wat de Pelicans schoten in de basket (53% van het veld en 40% van de driepuntlijn). De Rockets kregen maar 19, 18 en 9 punten van de big three (Chris Paul, James Harden en Carmelo Anthony) in hun openingswedstrijd.

Bij de Pelicans was dit wel anders. Anthony Davis had de meest indrukwekkende statline van de woensdagavond met 32 punten, 16 rebounds, acht assist, drie blocks en drie steals. Daarnaast wist Elfrid Payton met een triple double het seizoen en zijn carrière bij de Pelicans op indrukwekkend wijze te openen (10 punten, 10 rebounds en 10 assist), terwijl Nikola Mirotic met 30 punten en 10 assists ook een goede wedstrijd speelde.

DONDERDAG 18 OKTOBER

OLYNYK VERPEST SEIZOENSSTART WIZARDS IN WASHINGTON

Kelly Olynyk was donderdagnacht degene die de seizoensopener van de Washington Wizards wist te verpesten. Niet omdat hij goed speelde, maar omdat hij met 0.2 seconden te gaan een rebound wist af te maken nadat Dwayne Wade zijn schot gemist had. Washington leek in het vierde kwart er met de zege vandoor te gaan, maar de thuisploeg gaf de voorsprong in de slotfase alsnog uit handen. Bij Washington was John Wall met 26 punten en negen assists de uitblinker, terwijl Bradley Beal 20 punten wist te noteren.

Bij de Miami Heat, die hun eerste wedstrijd woensdagnacht verloren in Orlando, was Josh Richardson met 28 punten, vier rebounds en vijf assists de uitblinker. Ook Rodney McGruder speelde opvallend goed voor de bezoekers (20 punten, acht rebounds en zes assists). Het was genoeg om Washington in DC met 113-112 te verslaan en zo een uitverkocht stadion teleurgesteld naar huis te sturen.

TRAIL BLAZERS VERPESTEN DEBUUT LEBRON JAMES

Donderdagnacht was het dan eindelijk zover: LeBron James maakte zijn officiële debuut in het shirt van de LA Lakers. Hij zal zijn debuut toch anders voorgesteld hebben. Op bezoek bij de Portland Trail Blazers, die ook hun eerste wedstrijd van het seizoen speelde, werd er met 128-119 verloren. LeBron James kende zelf een prima wedstrijd (26 punten, 12 rebounds), terwijl ook Josh Hart vanaf de bank 20 punten wist te scoren. Aanvallend waren er dan ook weinig problemen bij de Lakers. Het scoren in de paint ging zelfs hartstikke goed, maar de ze schoten slecht van achter de driepuntlijn. Slechts 23,3% viel binnen en het duurde lang voordat de eerste werd gemaakt. Geen één driepunter ging raak in het eerste kwart.

Het grote probleem was de verdediging, die geen antwoord had op het duo Damian Lillard/C.J. McCollum. Lillard scoorde 28 punten en wist ook nog zes rebounds en vier assists te noteren. Zijn teamgenoot C.J. McCollum voegde daar 21 punten en vijf rebounds aan toe. Ook lukte het de Trail Blazers om veel second-chance points te maken. Ze pakten 14 aanvallende rebounds die in totaal leidden tot 21 second-chance points.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een eerbetoon voor de overleden eigenaar, Paul G. Allen, van de Trail Blazers. Er lag een roos en een pet op zijn stoel. Ook droeg Portland een patch op de jersey waar PGA op stond.

BESTE SPELERSPRESTATIES

1: Kemba Walker vs de Milwaukee Bucks: 41 punten, 15-29 van het veld en 7-13 van de driepuntlijn.

2: Anthony Davis vs de Houston Rockets: 32 punten, 16 rebounds, 8 assist, 3 blocks en 3 steals.

3: Devin Booker vs de Dallas Mavericks: 35 punten, 4 rebounds en 7 assists.

4: Joel Embiid vs de Chicago Bulls: 30 punten, 12 rebounds en 4 blocks.