NHL 30-in-30: Chicago Blackhawks

Door

Op 7 oktober start het nieuwe NHL seizoen. Na bijna vier maanden afwezigheid start de competitie weer en kunnen wij ons weer dagelijks tegoed doen aan al het moois dat de NHL biedt. In de serie 30-in-30 tellen we af naar de start van de competitie. Dat doen we door dagelijks een blik te werpen op alle dertig teams. We beginnen bij de Buffalo Sabres en eindigen op 6 oktober met de Chicago Blackhawks. Vandaag aandacht voor Chicago Blackhawks.

Seizoen 2014-2015
Opnieuw een Stanley Cup voor Joel Quenneville en de zijnen. Het was alweer de derde keer in een periode van zes jaar dat de Stanley Cup naar Chicago ging. Een fantastische prestatie. De weg naar de play-offs was niet simpel, maar in de play-offs was er niemand die de Blackhawks van een nieuwe Stanley Cup af kon houden.

De Draft
Veel picks hadden de Blackhawks niet en zeker geen kwalitatieve. De first round pick was verruild naar Arizona in de ruil voor Antoine Vermette. De second round pick was verruild naar Philadelphia Flyers voor de diensten van Kimmo Timonen. Met een compensatory pick vanwege het niet tekenen van een contract door Kevin Hayes (first round pick in 2010) mocht toch nog in de tweede ronde gekozen worden en daarmee werd left wing Graham Knott verkozen. Hij mag zich voorlopig nog in OHL bewijzen bij Niagara IceDogs. De overige draft picks blijven voorlopig ook bij hun jeugdteams.

Nieuwe talenten
Van vorige jaren komen wel veel talenten opzetten. Artemi Panarin lijkt zich op te mogen maken voor een seizoen in de NHL. De Russische winger is een veelbelovend talent en krijgt de ruimte om zich te laten zien in de NHL. Panarin speelde de afgelopen jaren zeer succesvol voor SKA St. Petersburg in de KHL. Kyle Baun mocht vorig jaar al drie duels meedoen in de NHL en voor de right wing lijkt dit seizoen een plaatsje te worden vrijgemaakt. Vorig seizoen scoorde hij nog geen punt. Teuvo Teravainen kreeg vorig seizoen al meerdere malen de kans om zich te laten zien en slaagde daar goed in. Met een aantal vertrokken spelers wordt van hem wat extra’s verwacht.

New Additions
Viktor Tikhonov: Tikhonov is een Russische right wing die als free agent werd opgepikt uit de KHL. Eerder speelde hij één jaar, in het seizoen 2008-2009, voor (toen nog) Phoenix Coyotes. Tikhonov is de kleinzoon van de gelijknamige voormalige succescoach Viktor Tikhonov.

Artem Anisimov: Nog een Russische winger, maar deze kwam over vanuit de NHL. Anisimov werd verkregen in de ruil die Brandon Saad naar Columbus Blue Jackets bracht. De aanvaller speelde vorig seizoen door een blessure een minder seizoen.

Trevor Daley: de verdediger speelde vorig seizoen aanvallend zijn beste seizoen ooit, maar dat kwam defensief ook tot uiting in meer doelpunten tegen. Dat lag echter niet alleen aan Daley, Dallas Stars kreeg als ploeg heel veel goals tegen en maakte er ook veel. Grootste vraagteken is of hij defensief de draad weer op kan pakken. Werd verkregen in de ruil die Patrick Sharp naar Dallas bracht.

Andere versterkingen: Ryan Garbutt (D), Marko Dano (C).

Departed
Patrick Sharp: In Patrick Sharp verloren de Blackhawks een belangrijke en ervaren winger die de ploeg in de breedte heel gevaarlijk maakte. De Blackhawks konden echter niet anders dan hem verruilen, omdat de Blackhawks met cap-problemen zitten. Er moest salarisruimte gecreëerd worden om de ploeg onder het salarisplafond te krijgen. Dallas Stars hielp de Blackhawks daar aan.

Brandon Saad: Saad was door de hele NHL het meest gewilde trade object en uiteindelijk vertrok hij naar Columbus Blue Jackets. Ook hij moest wel vertrekken om salarisruimte vrij te maken. De 22-jarige aanvaller won al twee Stanley Cups en daarmee verloren de Blackhawks een belangrijke oogappel.

Johnny Oduya: de verdediger was einde contract en besloot om zijn heil elders te zoeken. Zijn keuze viel daarbij op Dallas Stars, waar hij de vervanger is van Trevor Daley.

Andere vertrokkenen: Stephen Johns (D), Brad Richards (C), Antoine Vermette (C), Kimmo Timonen (D), Daniel Carcillo (LW), Antti Raanta (G).

Roster
Beste verdedigers: Duncan Keith, Brent Seabrook

Beste aanvallers: Jonathan Toews, Patrick Kane, Marian Hossa

Keep an eye on: Teuvo Teravainen, Marko Dano, Artemi Panarin

Special teams
De powerplay van Chicago Blackhawks was in het reguliere seizoen geen sterke. Slechts in 17,6% van de powerplays werd er een doelpunt gemaakt en daarmee waren de Blackhawks 20ste in de NHL. In de play-offs was dat niet veel beter met 17,9%. Patrick Sharp was vorig seizoen goed voor acht powerplay goals en daarmee verliezen de Blackhawks ook nog eens hun topscorer op de powerplay in het reguliere seizoen. Er staat dit seizoen een hele andere powerplay die vrij onvoorspelbaar is. Het kan goed uitpakken, maar ook slecht. Gezien het offensieve talent wat aanwezig is mag je een verbetering verwachten.
De penalty killing unit was wel succesvol. Met een succespercentage van 83,4% stonden de Blackhawks op een respectabele tiende plaats. De 79% die de Blackhawks in de play-offs behaalden werd ook tiende, maar dan van 16 teams. Een teken aan de wand dat special teams belangrijk zijn, maar niet doorslaggevend hoeven te zijn. Met Brandon Saad, Johnny Oduya en eerder al Ben Smith raakten de Blackhawks een paar belangrijke PK’ers kwijt. Een lichte daling lijkt aannemenlijk.

Off season Grade
6

Natuurlijk hadden de Blackhawks het liefst Patrick Sharp en Brandon Saad behouden, maar hierin werden de Blackhawks het slachtoffer van hun eigen succes. Het kon simpelweg niet anders. Dat is jammer voor het team, maar er staat in de breedte ‘gewoon’ weer een heel sterk team. Een heel ander team en dat maakt het interessant om te volgen hoe deze Blackhawks zich staande houden in de NHL. Los Angeles Kings haalde als regerend kampioen vorig jaar niet eens de play-offs. Als de nieuwe talenten zich niet kunnen bewijzen, behoort dat ook voor de Blackhawks tot de mogelijkheden. Voor de kansenbepaling van de Blackhawks is het ook van belang hoe de rechtszaak tegen Patrick Kane zich vervolgt. Allemaal onzekerheden die naarmate het seizoen vordert duidelijk zullen worden. De basis in Chicago is meer dan goed en dus is het aannemenlijk dat de Blackhawks gewoon weer meedoen als de play-offs beginnen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen