Spelers in verbazing na afwijzing NHL

Door

Een kort voicemailbericht van de NHL’s vice-voorzitter Bill Daly maakte korte metten met de hoopvolle berichtgeving van spelers enkele minuten eerder. Na een persconferentie door vakbondsleider Donald Fehr waren spelers optimistisch tegenover de pers dat hun nieuwste aanbod voldoende zou zijn om een akkoord te sluiten, maar dat ziet de NHL heel anders. Zij besloten zelfs alle gemaakte afspraken van tafel te halen en laten spelers en fans in verwarring achter.

De vergaderingen waren gedurende de dag moeizaam verlopen. Meermaals waren spelers en teameigenaren boos vertrokken en later weer teruggekeerd, tot uiteindelijk alle eigenaren het hotel hadden verlaten en de spelers laat op de middag een nieuw aanbod deden aan slechts twee overgebleven vertegenwoordigers van de NHL. Daarover waren de spelers alvast niet te spreken, maar toen zij hun voorstel aan de pers uit de doeken deden overheerste het optimisme.

De spelers dachten dat er op economisch gebied een overeenkomst was en dat slechts contractuele discussies en enkele kleine details het grootste struikelblok waren. Er lag namens hen een aanbod op tafel voor de komende acht seizoenen, waarbij spelers contracten kunnen sluiten van maximaal acht jaar en met een schommeling van 25 procent tussen het hoogste en laagste jaarsalaris binnen dat contract. De league had eerder een deal van tien seizoenen met contracten van maximaal vijf jaar en salarisschommelingen van amper vijf procent voorgesteld. Als er economisch verder overeenstemming bestond, leken deze verschillen overbrugbaar.

Helaas zag de NHL dat heel anders en nog voordat de NHLPA de perszaal had verlaten kwam er een reactie, nota bene via voicemail. Het antwoord was “nee”, vooral nee. Niet genoeg om over verder te praten, de besprekingen werden opgeschort en de teameigenaren zijn zeer ontstemd over de gang van zaken. Bevreemdend, want inmiddels zijn vrijwel alle fans en journalisten het erover eens dat vooral de spelers moeite doen om de sport weer op het ijs te krijgen.

Commissioner Gary Bettman sprak een half uur na Don Fehr daarom ook de pers toe. Hij noemde de afgelopen week “een emotionele achtbaan, waarbij op woensdag plotseling op onverklaarbare wijze het optimisme van dinsdag was verdwenen.” Hij gaf de vakbond de schuld dat ze met onderwerpen schuiven om hun zin te krijgen en zo de gesprekken frustreren, waardoor teameigenaren woedend waren over de ogenschijnlijke stilte na hun eerste behoorlijke toezeggingen. Clubs kregen woensdag en donderdag het gevoel dat er verder niet meer te praten viel.

De pijnlijkste zin van de avond viel in de afsluiting. “We zaten vanavond te wachten op een ja of een nee, niet op een nieuw aanbod. Het antwoord was in ieder geval geen ja.” Daarmee leek Bettman, die kwaad oogde en zich verontschuldigde aan de fans, een ultimatum te stellen aan Fehr en de spelers, terwijl hij hen tevens liet weten dat deze week gemaakte concessies wat hen betreft weer van tafel zijn. Het aanbod van de clubs kon niet langer over worden gediscussieerd. De NHLPA probeerde dat wel en dat lijkt hen nu duur te komen staan. Vooral de contractduur van vijf jaar is voor de NHL een onoverkoombare kwestie. Het is vijf jaar of geen akkoord.

Zolang het seizoen niet in zijn volledigheid wordt geannuleerd lijkt er voor de commissioner, de clubs, de spelers en boven alles de fans nog hoop, maar verwacht op korte termijn wel meer geschrapte wedstrijden en ook dreigementen om tot zeker het najaar van 2013 de NHL lam te leggen.

Dat dramatische moment komt met de uren dichterbij en de tijd dringt voor alle betrokken heethoofden. Het is nu of nooit voor de National Hockey League en inmiddels lijkt nooit de meest waarschijnlijke uitkomst. Totdat we volgende week weer denken dat een akkoord dichtbij is, en iemand anders een dag later alle hoop weer de grond in boord.

Zouden onze geliefde miljonairs en miljardairs wel beseffen dat ook hun hardwerkende supporters met hun zuurverdiende toegangskaartjes en duurbetaalde jerseys mee worden gesleurd in hun emotionele achtbaanrit?

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen