Knicks blijven ongeslagen, Heat verslaan Hawks

Dallas Mavericks @ New York Knicks, 94-104

De Knicks zijn hot en de Knicks blijven winnen. De ploeg uit New York is de enige in de league die nog ongeslagen is en won tegen Dallas zijn vierde duel van het seizoen. Het is voor het eerst sinds 1993 dat de Knicks met vier zeges en nul nederlagen beginnen aan een seizoen. Toen wonnen de Knicks hun eerste zeven wedstrijden en eindigden met een 57-25 record om uiteindelijk in de NBA Finals te verliezen van Houston Rockets.

Carmelo Anthony kroonde zich weer tot topscorer van de Knicks met 31 punten en J.R. Smith tekende voor 22 punten. Bij de Mavericks was het O.J. Mayo die de meeste punten noteerde, 23 in totaal. Bij rust leidden de Mavs nog met 57-55, maar in de tweede helft verdedigden de Knicks beduidend scherper en hielden de bezoekers op 37 punten. Aanvallend waren het Anthony en Smith die de Mavs in de problemen brachten en de Knicks scoorden in het derde en vierde kwart 49 punten.

De ontmoeting was de eerste keer dat Jason Kidd tegen zijn oude team speelde, waarmee hij in 2011 de NBA-titel won. “Het maakte niet uit wie onze tegenstander was, we moesten zorgen dat we klaar waren om te winnen en dit gevoel vast te houden. We begonnen stroef, maar Dallas speelde heel erg goed. We wisten dat het niet makkelijk zou worden”, luidde de analyse van Kidd.

Wil New York opnieuw een 7-0 start halen, dan wacht deze week een lastig programma. Achtereenvolgens gaan de Knicks, die de Eastern Conference leiden voor Miami Heat, op bezoek bij de Orlando Magic (dinsdag), San Antonio Spurs (donderdag) en Memphis Grizzlies (vrijdag).

Miami Heat @ Atlanta Hawks, 95-89

Miami speelde zijn eerste uitwedstrijd in een reeks van zes en pakte een zege met dank aan 24 punten van Chris Bosh, 17 punten van Ray Allen, maar vooral dankzij 21 punten, 11 rebounds en 9 assists van LeBron James. De Heat moesten het stellen zonder Dwyane Wade die een lichte griep had. James kwam echter to the rescue. Met een 91-89 voorsprong was het LeBron die er met 13 seconden te spelen een verschil van vier punten van maakte en de wedstrijd op slot schoot. Het was de vierde zege op rij voor Miami, dat nu op vijf zeges staat tegen één nederlaag. Bij de Hawks speelde Jeff Teague een ijzersterk duel met 20 punten en 11 assists.

Philadelphia 76ers @ Boston Celtics, 106-100

Voor eigen publiek moesten de Celtics hun meerdere erkennen in de 76ers. Boston raakte slechts 71 procent van zijn vrije worpen (22-31) en stond toe dat Philadelphia meer dan vijftig procent van zijn driepunters raakschoot (7-13). Kleine dingen, maar die lagen wel ten grondslag aan alweer de tweede thuisnederlaag in drie wedstrijden. Rajon Rondo had weliswaar 14 punten en maar liefst 20 assists en Kevin Garnett voegde er 19 punten en 10 rebounds aan toe. Het mocht niet baten. Evan Turner speelde ijzersterk bij de 76ers met 25 punten en 11 rebounds. Jrue Holiday gooide 21 punten door het netje tezamen met 14 assists. Philly heeft nu 3 van zijn 5 duels gewonnen, terwijl Boston op 2 uit 5 staat.

Brooklyn Nets @ Orlando Magic, 107-68

Na de 2-0 start van het seizoen, zijn de Magic nu langzaam het team aan het worden dat iedereen had verwacht toen Dwight Howard vertrok (en Ryan Anderson). Etwaun Moore was met 18 punten topscorer aan de kant van de Magic, maar dat was ook het enige lichtpuntje van de avond. De Nets waren all over de Magic. Er was geen ontkomen aan en na het laatste fluitsignaal bleek het verschil 41 punten. Alle dertien spelers bij Brooklyn minimaal zes minuten en allemaal scoorden ze minimaal een basket. Brook Lopez was met 14 punten en 10 rebounds statistisch de sterkste man aan de kant van de Nets.

Indiana Pacers @ Minnesota Timberwolves, 94-96

De Timberwolves kennen verrassend genoeg een uitstekende start aan het nog prille seizoen. Na vijf wedstrijden staan de Wolves, die het zonder hen twee sterspelers Kevin Love en Ricky Rubio moeten stellen, op een 4-1 record en gedeeld eerste in het westen. In de rust volgde nog meer slecht nieuws voor de Wolves, Brandon Roy haakte af met een blessure aan zijn rechterknie. De zege op de Pacers mag echter op naam van Indiana-speler Gerald Green worden geschreven. Teamgenoot George Hill hield de Pacers in de race om de winst en scoorde laatste acht punten voor Indiana. Met een 91-94 achterstand schoot Hill een knappe driepunter raak met nog 3.8 seconden op de klok. Bij de volgende play zat Green om onbegrijpelijke redenen te slapen en liet Chase Budinger zomaar vrij een cut naar de basket maken. Met een eenvoudige lay-up en de zege voor Minnesota tot gevolg.

Milwaukee Bucks @ Washington Wizards, 101-91

De Wizards wachten na vier wedstrijden nog steeds op hun eerste zege. Zelfs een goede prestatie van rookie Bradley Beal leverde geen overwinning op. Beal, de derde pick bij de draft, liet voor het eerst dit seizoen echt zien waartoe hij in staat is. Hij scoorde 22 punten (7-14 schoten) en raakte acht op acht vrije worpen. De bezoekende Bucks hadden in Monta Ellis hun topscorer (22 punten) en nog vier anderen scoorden meer dan tien punten. Milwaukee raakte meer dan vijftig procent van zijn schoten en won het derde duel in vier wedstrijden.

Cleveland Cavaliers @ Phoenix Suns, 105-107

Kyrie Irving dacht de winnende driepunter te maken, maar zijn poging in de buzzer viel niet binnen en de zege ging naar Phoenix. Een pijnlijke nederlaag voor de jonge Cavs, die de hele wedstrijd voor hadden gestaan na een uitmuntend eerste kwart waarin de Suns met 37-16 werden weggevaagd. Elk kwart snoepte Phoenix echter wat punten af van de voorsprong om uiteindelijk in het vierde en laatste kwart toe te slaan. Irving had een rustige avond met slechts 17 punten en 8 assists. Rookie Dion Waiters blijft vooralsnog uitstekend presteren en zette 23 punten op het scorebord. Bij de Suns waren het Goran Dragic, met 26 punten, en supersub Shannan Brown, met 22 punten, die de comeback zege vormgaven.