March Madness 2012: Cardinals verrassen matige Spartans

Door

De Sweet Sixteen in het NCAA-tournament stond op het programma en het leverde de uitschakeling op van een van de vier als eerste geplaatste teams. Big 10-kampioen Michigan State Spartans, met speler van het jaar kanshebber Draymond Green, ging even verrassend als pijnlijk onderuit tegen de als vierde geplaatste Louisville Cardinals: 57-44. Bij Louisville was Chane Behanan de groet man met 15 punten.

Green kwam tot 13 punten en 16 rebounds, maar miste 11 van zijn 16 schoten en had 6 turnovers. De Spartans schoten slechts een bedroevende 28 procent van hun schoten raak. De Cardinals, winnaars van de titel in 1980 en 1986, namen met de zege revanche op de nederlaag tegen de Spartans in de Elite Eight in 2009. (Highlights Spartans-Cardinals)

Concurrent Ohio State Buckeyes, dat door Michigan in de finale van de Big 10 werd verslagen, reikte wel tot de Elite Eight. De als tweede geplaatste Buckeyes rekenden met 81-66 relatief eenvoudig af met Cincinnati Bearcats. DeShaun Thomas en Jared Sullinger leidden hun team met respectievelijk 26 en 23 punten. Cincy, dat na de eerste helft al tegen een achterstand van twaalf punten aankeek, kon in het tweede bedrijf niet meer in de buurt komen van de Buckeyes. Het is voor het eerst sinds 2007 dat Ohio State tot de laatste acht komt in de Big Dance. (Highlights Buckeys-Bearcats).

Het had niet veel gescheeld beide eerste geplaatste teams waren er donderdag uitgevlogen. De Syracuse Orange kropen tegen de Wisconsin Badgers door het oog van de naald. In een nagelbijtende slotfase kwamen de Orange nipt als winnaars uit de bus: 64-63. Midden in de tweede helft leek Syracuse een comfortabele voorsprong te hebben, maar zes driepunters op rij van de Badgers (die 14 van de 27 driepunters raakten) gaven Wisconsin de leiding. Uiteindelijk was het verzorgde spel van de Orange net te veel voor de Badgers, die met nog 19 seconden te gaan hun laatste aanval, en daarmee de kans op de zege, verprutsten. (Highlights Orange-Badgers). Zaterdag staat het topduel tussen de nummers één en twee Syracuse tegen Ohio State op het programma.

De als zevende geplaatste Florida Gators zorgden voor de tweede verrassing van de avond door de beter ingeschatte Marquette Golden Eagles naar huis te sturen. Florida was met 68-58 duidelijk een maatje te groot voor Marquette. De Gators (winnaars in 2006 en 2007) leidden bij rust met zes punten en onder aanvoering van Bradley Beal (die goed was voor 21 punten), werd die voorsprong in de tweede helft zelfs nog uitgebouwd. (Highlights Gators-Golden Eagles). In de Elite Eight, waar Florida vorig jaar zijn Waterloo vond, wacht voor de Gators zaterdag een ontmoeting met de Louisville Cardinals.

Ook leuk om te lezen