NCAA Preview: All-time leader Kansas favoriet in Big 12

Door

In de aanloop naar de seizoenstart in college hoops nemen we dagelijks een top Conference onder de loep. Vandaag de op 2 na sterkste Conference in NCAA basketball: De Big 12

Acht keer op rij is Kansas Jayhawks inmiddels de baas in de Big 12. En een negende titel op rij is heel goed mogelijk. Belangrijkste concurrent lijkt Baylor. Zeker nu Missouri naar Southeastern Conference is verkast (zie de preview van gisteren). Maar ook de subtop is sterk vertegenwoordigd. Vorig seizoen leverde de Big 12 zes teams aan het NCAA Tournament.

Jeff Withey (wit) keert terug bij Kansas na ”breakthrough” season

De Jayhawks bereikten de finale. Tot verrassing van velen. Frontcourt biggie Thomas Robinson en spelverdeler Tyshawn Taylor zijn vertrokken. Maar center Jeff Withey is er nog. En juist stond op in maart vorig jaar, toen bijna niemand hardop durfde te zeggen dat Kansas de finale van het NCAA Tournament zou halen. Het zou een opbouwjaar zijn. Maar coach Bill Self zette een dijk van een team neer. En dat kan hij dit jaar weer.

Al heel snel had Kansas zijn roster aangevuld met talent dat een diepe run in 2012-2013 garandeerd. Zeker omdat met Withey ook de guards Elijah Johnson en Travis Releford terugkeren. Dit drietal, aangevuld met schutter Rio Adams (als hij Ben McLemore uit de starting five kan houden) en Perry Ellis op power forward. Ellis is a Kansas native en de topspeler in Kansas van de lichting van dit jaar. Als je zegt: “Het is een opbouwjaar voor de Jayhawks”, wordt er zuinig gegniffeld. Laat Kansas maar underdog zijn.

Baylor Bears won nog nooit zoveel wedstrijden als afgelopen seizoen. En daarna vertrok Perry Jones III naar Oklahoma City en gingen Quincy Miller en Quincy Acy naar Toronto. Maar met Pierre Jackson heeft coach Scott Drew zijn top pointguard wel terug. De routine is sowieso te vinden in Baylor’s backcourt. Brady Haslipis een gevreesd driepuntspecialist, zoals winger Cory Jefferson aanvallend en verdedigend onder de ring zijn mannetje staat.

Baylor’s Pierre Jackson is één van de beste guards van het land

De jeugd bepaald het verschil onder het bord. Ricardo Gathers en Isaiah Austin zijn eerstejaars. Gathers wordt geroemd om zijn NFL-like body en volwassen uitstraling. Austin is een top 5 recruit en de op één na best beschikbare center van het land. Beware of Baylor Bears.

Texas Longhorns is jong. En meer gebalanceerd. De driepunter wilde vorig seizoen niet vallen en nu is het de vraag of de Longhorns de kans krijgen ‘m zo vaak nog te schieten. Maar als ze resultaat willen halen, moeten de Longhorns voor alles gaan verdedigen.

Oklahoma State draaide een heel sterk pre-season. Aan de hand van PG/SG Marcus Smart werd alles gewonnen. Smart is een potentiële ‘newcomer of the year’. En toen vertrok Smart’s backcourt kompaan Cezar Guerrero naar Fresno State. Hij wilde dichtbij zijn zieke moeder zijn. De Cowboys waren onervaren en jong. Nu zijn ze alleen nog (erg) jong. De bank is niet heel diep, op het eerste oog. Mocht dat meevallen, dan lonkt March Madness.

De belangrijkste verandering voor Kansas State Wildcats staat langs de kant. Bruce Weber is de nieuwe coach. Ontslagen bij Illinois, maar hij wordt gezien als één van de beste coaches in de NCAA. Weber kan een team opbouwen. En dat hoeft niet eens bij de Wildcats. Vier van de vijf starters keren terug. Ticket naar de Big Dance verzekerd.

 

TOP 5 BIG 12:       

1 Kansas Jayhawks

2 Baylor Bears

3 Kansas State Wildcats

4 Oklahoma State

5 Texas Longhorns

Ook leuk om te lezen