Lebron James: ‘NBA wordt pointguard league’

Door

De rol van de  pointguard begint meer en meer te lijken op die van de quarterback. In de ogen van LeBron James vertoont de NBA NFL-achtige trekjes. De spelverdeler wordt steeds dominanter is zijn observatie.

,,Het wordt een pointguard league”, stelt de small forward van Miami Heat. ,,Zover is het nog niet, want je hebt nog steeds geweldige vleugelspelers, zoals Dwayne Wade, Kobe Bryant en Kevin Durant, maar het verandert wel.”

James kwam met deze analyse op de proppen bij zijn terugkeer in Cleveland. Vanavond spelen de South Beach-mannen tegen de Cavs. De tweevoudig MVP werd gevraagd of hij zijn mening wilde geven over rookie Kyrie Irving; de pointguard van zijn voormalige werkgever. Indirect stak de superster een veer in de kont van de nieuwkomer.

Spelverdelers bepalen het ritme, zijn de sleutelspelers in de distributie en hun scores . Zelf haalde hij spelers als Russell Westbrook, Derrick Rose, Chris Paul, John Wall, Steve Nash, Tony Parker en Irving aan. In dat rijtje zouden ook Rajon Rondo, Ricky Rubio en de nieuwe strijder aan het front Jeremy Lin makkelijk kunnen passen. Opvallend genoeg noemde hij niet Heatle Mario Chalmers.

,,Als je er gewoon sec naar kijkt dan zit het zo; als je echt een hele, hele goede pointguard hebt, dan heb je altijd kans om een wedstrijd te winnen. Het is bijna hetzelfde als een quarterback in de NFL. Daar gaat deze stelregel zeker op. Het is goed dat de league zoveel goede spelverdelers heeft”, luidt de conclusie van The King.

Overigens waren de media uit Cleveland ook nog nieuwsgierig of James ooit nog bereid was voor Cavs-eigenaar Dan Gilbert te spelen. Hij is de man die (nog altijd) moeilijk kan verkroppen dat de 27-jarige basketballer zijn talent naar Miami verhuisde. Als een ware koning Salomon antwoordde hij als volgt op deze vraag: ,,Of ik ooit nog voor Dan wil spelen? Hij is geen coach. Ik speel voor iedere coach.”

Ook leuk om te lezen