Cleveland Cavaliers polsen Israëlische coach

Door

Olympics Day 16 - Basketball : Nieuwsfoto's

De Cleveland Cavaliers zijn nog altijd opzoek naar een nieuwe coach. Nadat een aantal kandidaten afvielen, willen de Cavs nu de Israëlische trainer David Blatt als hun nieuwe hoofdcoach. De 55-jarige Blatt werd geboren in Amerika, maar vertrok na zijn college periode in 1981 naar Israël.

Momenteel voeren de Cavs gesprekken met Blatt om de functie als hoofdcoach in te vullen. In een eerder stadium voerden de Cavaliers al gesprekken met andere kandidaten. Het is nog niet bekend of deze kandidaten nog steeds beschikbaar zijn voor Cleveland.

Onlangs kreeg Blatt al meerdere aanbiedingen van NBA clubs om assistent coach te worden, maar Blatt sloeg deze aanbiedingen af. Een mogelijk dienstverband als hoofdcoach van de Cavaliers zou voor Blatt mogelijk wel interessant zijn, of Blatt een terugkeer naar zijn geboorteland ziet zitten, is nog maar de vraag.

Een van de beste Europese coaches ooit

Van 1981 tot 2005 was Blatt actief in Israël. Eerst als speler, en later vanaf 1993 als coach. In 2006 wordt Blatt bondscoach van het Russisch elftal. In 2007 wordt Rusland aan de handt van Blatt Europees kampioen. Maar in 2012 nemen Rusland en Blatt afscheid van elkaar, en wordt Blatt full-time coach bij Maccabi Tel Aviv. Hiermee won Blatt dit seizoen de EuroLeague.

In Europa is Blatt uiterst succesvol. Hij won maar liefst viermaal het Israëlisch kampioenschap, vijfmaal de Israëlische beker en werd driemaal coach van het jaar in Israël. Als coach van het Italiaanse Treviso wint Blatt in 2006 het landkampioenschap, en een jaar later wint hij de beker met Treviso. De 55-jarige Blatt mag dus gezien worden als één van de succesvolste coaches ooit in het Europese basketbal.

 Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen