College Football Power Rankings – Week 10

Door

Arkansas v Mississippi State

Het college football seizoen is inmiddels voorbij de helft en de play-offs komen steeds dichterbij. Welke vier teams mogen mee gaan doen in de eerste play-offs? Via deze power rankings pogen we een antwoord te geven. Uiteraard is de kans groot dat je als lezer een andere mening hebt. We nodigen je van harte uit om die via het commentaarveld onderaan dit artikel te delen.

1.(1) Mississippi State Bulldogs (8-0): Hadden verrassend veel moeite met Arkansas in een 17-10 overwinning. Het is voor de Bulldogs te hopen dat de komende wedstrijden beter gaan, want Alabama en Ole Miss wachten nog. Dit weekend is echter eerst het nietige Tennessee-Martin uit de FCS aan de beurt. Want ons betreft zouden dit soort wedstrijden in november verboden mogen worden.

2.(2) Florida State Seminoles (8-0): Gingen tegen Louisville met een achterstand de rust in, maar opnieuw wist Florida State uiteindelijk de wedstrijd naar zich toe te trekken. Florida State moet zo vaak van een achterstand terugkomen, dat we ons afvragen of ze dat nog een keer verkeerd zal gaan. Dat zal deze week tegen Virginia vast nog geen probleem worden.

3.(4) Oregon Ducks (8-1): Rolden Stanford moeiteloos op na twee jaar op rij van ze te hebben verloren. Spelen met de week indrukwekkender en lijken een zekerheid voor de play-offs. Moeten dan wel zaterdag eerst nog Utah verslaan.

4.(7) Auburn Tigers (7-1): Wonnen met 35-31 van Ole Miss in een echte SEC kraker en schuiven daardoor weer richting play-offs. Spelen zaterdag tegen Texas A&M en de week daarna tegen Georgia. Twee ploegen die recent nogal tegenvallen. De wedstrijd tegen Alabama in de slotweek gaat waarschijnlijk bepalend worden.

5.(3) Alabama Crimson Tide (7-1): Speelden afgelopen weekend niet en werden ingehaald door Oregon en Auburn die belangrijke overwinningen binnen wisten te slepen. Spelen zaterdag de kraker tegen LSU en LSU is in bloedvorm. Alabama is de favoriet bij de bookmakers, maar wij geven LSU een goede kans om de SEC nogmaals op de kop te zetten.

TCU v West Virginia

6.(5) TCU Horned Frogs (7-1): Wonnen met de kleinst denkbare marge uit van West Virginia: 31-30. Moeten zaterdag een nog grotere uitdaging zien te overwinnen als Kansas State op bezoek komt. De winnaar staat op pole position voor de play-offs, omdat de verwachting is dat twee van de drie SEC teams hierboven nog wat gaan zakken.

7.(9) Notre Dame Fighting Irish (7-1): Wat een optreden van Everett Golson in de met 49-39 gewonnen wedstrijd. Hij was de eerste speler in de bijzonder rijke geschiedenis van Notre Dame die in één wedstrijd drie touchdowns scoorde door de lucht en drie over de grond. Gaf bovendien de bal maar één keer weg. Moeten zaterdag uit bij Arizona State winnen om in de buurt van de play-offs te blijven.

8.(8) Michigan State Spartans (7-1): Had een week rust om zich voor te bereiden op de Big Ten kraker tegen Ohio State. Hebben een duidelijke overwinning nodig om een goede kans op de play-offs te maken. Verlies van de Spartans zal betekenen dat de Big Ten in principe kansloos is voor een plek in de eerste play-offs. Wij tippen Michigan State als favoriet, maar slechts met een zeer kleine marge. Het kan dus zomaar anders lopen.

9.(10) Kansas State Wildcats (7-1): Hadden geen enkele moeite met Oklahoma State en lijken te blaken van vorm. Hebben echter een schier onmogelijke opdracht te gaan. Spelen dit weekend uit tegen TCU en later nog uit tegen West Virginia en Baylor. Een ontzettend zwaar schema, maar als ze alles winnen dan kan een plek in de play-offs ze niet ontgaan.

10.(14) Arizona State Sun Devils (7-1): Lieten Utah met 19-16 achter zich in een spannende, maar niet al te beste wedstrijd. Hebben iedere week meer moeite met scoren en dat gaat ze opbreken. Waarschijnlijk al deze week tegen Notre Dame.

Kansas v Baylor

11.(13) Baylor Bears (7-1): Momenteel het derde team uit de Big 12 op deze lijst, maar toch tippen wij Baylor als de favoriet voor het kampioenschap van de Big 12. Zullen dit weekend waarschijnlijk veel krediet winnen met een overwinning op het langzaam zwakker wordende Oklahoma. Als de Bears onderweg niet meer verliezen dan spelen ze in het slotweekend tegen Kansas State om de titel in de Big 12 en waarschijnlijk een plek in de play-offs.

12.(17) LSU Tigers (7-2): Hadden een week vrij om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Alabama. Maken een sprong in deze lijst omdat hun verliespartijen tegen Auburn en Mississippi State er steeds beter uit beginnen te zien en we steeds meer overtuigd raken van hun vormpeil. Alabama kan de borst natmaken.

13.(13) Ohio State Buckeyes (7-1): Weer wonnen de Buckeyes overtuigend, deze keer van Illinois met 55-14. Dat doet er nu echter allemaal niet meer toe, want dit weekend staat de kraker tegen Michigan State op het programma. Hebben dit seizoen één punt meer gescoord en drie minder tegen gekregen dan Michigan State. Zo klein zal het verschil zaterdag waarschijnlijk ook zijn.

14.(6) Mississippi Rebels (7-2): Verloren voor de tweede week op rij met een klein verschil. Deze keer van Auburn met 35-31. Hebben nu eigenlijk twee weken rust. Spelen zaterdag nog wel tegen FCS team Presbyterian, maar dat soort wedstrijden zijn niet serieus te nemen.

15.(15) Nebraska Cornhuskers (8-1): Hadden geen moeite met Purdue zoals verwacht. Hebben komend weekend vrij en spelen daarna tegen Wisconsin, Minnesota en Iowa. Allemaal ploegen die net als Nebraska tot nu toe nog maar één keer verloren in de Big Ten. Het team dat met de minste schade uit deze wedstrijden komt mag het in de Big Ten finale opnemen tegen de winnaar van Michigan State tegen Ohio State.

Marshall v Florida International

16.(20) Marshall Thundering Herd (8-0): Wat zal Marshall genoten hebben afgelopen weekend. Waren zelf vrij en zagen East Carolina verliezen. Zijn daardoor nu zonder twijfel het beste team uit een kleine conference en lijken daarmee de garantie te hebben rond de jaarwisseling in een grote bowl te spelen. Spelen dit weekend tegen Southern Miss en zullen ongetwijfeld weer ruim winnen.

17.(11) Georgia Bulldogs (6-2): Verloren kansloos van Florida met 38-20 en zakken daarmee een eind weg. Zijn afhankelijk van een hele grote stapel wonderen om nog aan de play-offs te kunnen ruiken. De kans is groter dat ze dit weekend van Kentucky verliezen.

18.(19) Oklahoma Sooners (6-2): Wonnen eenvoudig van Iowa State met 59-14. Zijn volgens de bookmakers de favoriet tegen Baylor, maar door geloven wij na de eerdere verliespartijen tegen TCU en Kansas State helemaal niets van.

19.(23) UCLA Bruins (7-2): De strijd in de Pac-12 South blijft boeien. UCLA is één van de vijf teams die nog kan winnen. Hielpen zichzelf door Arizona te verslaan met 17-7. Spelen zaterdag tegen Washington en zijn daarbij favoriet. UCLA is echter, net als bijna alle teams in de Pac-12, niet altijd even stabiel. Je weet dus maar nooit wat er gaat gebeuren.

20.(24) Duke Blue Devils (7-1): Hadden grote moeite om Pittsburgh onder controle te houden, maar wonnen uiteindelijk met 51-48. Gaan hierdoor nog altijd aan de leiding in de Coastal Division van de ACC en lijken onderweg naar een ACC finale tegen Florida State. Eerst dit weekend nog wel even winnen van Syracuse.

Syracuse v Clemson

21.(22) Clemson Tigers (6-2): Mogen na een vrij weekend het donderdag opnemen tegen Wake Forrest. Zijn in deze wedstrijd de favoriet, net als in hun resterende wedstrijden dit seizoen. Kunnen zich hiermee richting een mooie bowl spelen. Meer zat er voor de Tigers ook niet in na het verlies tegen Georgia en Florida State in de eerste weken van het seizoen.

22.(11) Arizona Wildcats (6-2): Van de normaal zo productieve aanval van Arizona bleef niets over in het verlies tegen UCLA. Kunnen zich zaterdag herstellen tegen het zwakke Colorado.

23.(18) Utah Utes (6-2): Gingen onderuit tegen Arizona State met 19-16 en moeten bovendien het zaterdag tegen Oregon opnemen. De kans is dus groot dat we de Utes over een week niet meer terug zullen zien in deze lijst.

24.(-) Wisconsin Badgers (6-2): Hielden de nul tegen Rutgers en dat is een prestatie op zich. Hebben niet een fantastisch team, maar wel Melvin Gordon. Spelen zaterdag uit tegen Purdue en zijn de favoriet. De voortekenen zijn echter niet gunstig. Verloren al twee van hun drie uitwedstrijden dit jaar. Nog iets opmerkelijks: verloren een wedstrijd en wonnen er drie om vervolgens weer een wedstrijd te verliezen en er drie te winnen. Als ze dat ritme aan blijven houden gaan ze zaterdag dus onderuit.

25.(21) West Virginia Mountaineers (6-3): Het enige team met drie verliespartijen in deze ranking. Blijven er nog wel net in ondanks het verlies tegen TCU met 31-30. Verloren tot nu toe alleen van teams die in de rankings staan. Mogen zaterdag uit bij Texas aantreden. Texas heeft weer een slecht seizoen, dus de kans is groot dat de Mountaineers gaan winnen.

Niet langer in deze lijst:

-.(25) East Carolina Pirates (6-2)

Ook leuk om te lezen