Blackhawks doorbreken zwakke serie tegen Rangers

Na een serie van 9 wedstrijden zonder overwinning is een uitwedstrijd bij de New York Rangers niet direct de meest gewenste wedstrijd. Maar door een sterke opening van de wedstrijd wisten de Chicago Blackhawks deze wedstrijd  tegen de nummer 2 van de NHL, wel te winnen: 4-2.

Al na een ruime minuut kregen de Blackhawks een penalty shot, omdat Dan Girardi in de crease de puck bedekte. Johanthan Toews was de beoogde nemer en hij maakte oog in oog met doelman Biron geen fout. Henrik Lundqvist kreeg deze avond rust.

Maar daarmee was de lol nog niet op. Binnen 5 minuten stond het al 3-0. Na lang puckbezit van Marian Hossa wist de Slowaak zijn teamgenoot Leddy te bereiken, die met een afstandsschot Biron passeerde. Patrick Sharp maakte de 3-0 uit een breakaway, die mogelijk was doordat Dan Girardi zijn stick kwijt was geraakt en daardoor een gapende ruimte achterliet.

Marian Hossa maakte er voor het verstrijken van de eerste tien minuten ook al 4-0 van. Ook hij scoorde uit een breakaway. Op dat moment leek elk schot raak en was het misschien logisch geweest om doelman Biron van het ijs te halen, maar Tortorella liet hem staan om Lundqvist wat rust te gunnen.

En daar kreeg Tortorella in het restant van de wedstrijd gelijk in. Biron hield zijn ploeg nog enkele keren goed op de been en liet geen doelpunt meer toe.

Marc Staal kwam tijdens de Winter Classic terug op het ijs voor zijn eerste wedstrijd van het seizoen, maar had daarna nog niet gescoord. Met zijn eerste doelpunt van dit seizoen zette hij de Rangers vroeg in de tweede periode op het scorebord. Een doelpunt ‘under review’ werd laat in de tweede periode afgeblazen, waardoor de 3de periode begon met een 4-1 tussenstand.

En die stand bleef lange tijd ook staan. Met name de powerplay van New York was niet zo sterk als in de afgelopen wedstrijden, met slechts 5 schoten in 7 powerplays. Met nog bijna 5 minuten te gaan werd het nog 4-2 door een doelpunt van Hagelin. Hij tipte van dichtbij een puck aan die achter doelman Crawford verdween.

Maar dichterbij konden de Rangers niet komen, waarmee zij hun 14de verliespartij van het seizoen noteerde. Chicago mocht na een serie van 9 wedstrijden met slechts 1 punt eindelijk weer eens 2 punten noteren. Zij staan nu op een veilige zesde plaats in de Western Conference, 4 punten boven de nummer 9, de Calgary Flames.