BALTIMORE RAVENS WINNEN SUPER BOWL XLVII

LIGHTS3

De Baltimore Ravens hebben Super Bowl XLVII gewonnen door de San Francisco 49ers met 34-31 te verslaan. De ploeg van coach John Harbaugh kende een geweldige eerste helft, maar leek na een stroomstoring (die ongeveer een half uur in beslag nam) in de tweede helft onder de voet te worden gelopen door de ploeg van zijn broer Jim.

De Niners leken de noodgedwongen pauze te hebben gebruikt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en scoorden in het restant van het derde kwart maar liefst zeventien onbeantwoorde punten. Met deze opleving was de spanning weer helemaal terug in een wedstrijd die al gespeeld leek.

Flacco
In de eerste helft was het Joe Flacco die doorging met waar hij het hele post-season al mee bezig was; het strooien met touchdown passes. Flacco vond drie keer een receiver in de endzone en zijn post-season totaal kwam daarmee op elf zespunters. Flacco werd na de wedstrijd dan ook uitgeroepen tot MVP.

Baltimore’s andere aanvallende wapen, running back Ray Rice, kwam in het stuk amper voor. De solide verdediging van San Francisco had weinig problemen met de loopacties van Rice, die uiteindelijk slechts 59 yards bij elkaar rushte.

Kaepernick
De running game van San Francisco stak beter in elkaar. Quarterback Colin Kaepernick liep met 62 stuks zelfs meer yards bij elkaar dan Ray Rice. Het waren vooral slordigheden in de passing en penalties die de Niners de das om deden in de eerste helft. In de rust keek San Francisco tegen een 21-6 achterstand aan.

Jones
De kickoff waarmee de tweede helft van start ging werd namens de Ravens door Jacoby Jones direct teruggelopen voor een touchdown waarmee de positie van de Niners helemaal uitzichtloos leek. De 108 yard return is een Super Bowl record.

Stop
Daarna kwam de comeback van de 49ers op gang. Nadat de stroom uitviel in de Superdome zetten ze zeventien punten achtereen op het bord.

Na een field goal van Ravens kicker Justin Tucker in het vierde kwart scoorde Kaepernick een 15-yard touchdown door langs de zijlijn te rennen. De score kwam hiermee op 31-29, omdat de 49ers er niet in slaagden een two-point conversion te verzilveren.

Na opnieuw een field goal van de Ravens en een 34-29 stand moesten de 49ers met nog iets meer dan vier minuten op de klok op jacht naar een touchdown.

Kaepernick kwam heel ver door een 24 yard pass op Michael Crabtree en een 33 yard run van Frank Gore, waardoor de 49ers een first and goal kregen op de zeven yards lijn.

Lermichael James rende op first down voor vijf yards, maar drie incompletions van Keapernick zorgden voor een turnover on downs.

Safety
De Ravens hadden vervolgens slechts één first down nodig om te winnen, maar verzuimden.

Met nog twaalf seconden op de klok liet John Harbaugh echter zien wat voor invloed een coach heeft op de wedstrijd. In plaats van te punten koos Harbaugh ervoor om een safety te incasseren en daarmee maar liefst acht seconden van de klok te snoepen.

De twee punten die dat de Niners opleverde waren niet genoeg.

Uiteindelijk werd de bal teruggeschopt naar de 49ers met nog vier seconden op de klok. Ted Ginn kon vervolgens niets meer klaarspelen, waardoor de Ravens de Super Bowl wonnen.