March Madness 2012: sprookjes en reputaties on the line

Door

Met de First Four achter ons en de eerste zestien wedstrijden onderweg in het NCAA Tournament is hier een recap van wat je eventueel hebt gemist, maar nog kunt inhalen. Eén ding is zeker. Er komt een nieuwe kampioen, want de kampioen van vorig seizoen is niet meer.

 

Uconn Huskies komt dit jaar niet verder dan de eerste ronde van het March Madness Tournament. Het was voor het eerst sinds 1996 (toen UCLA) dat de kampioen van een jaar eerder al na één wedstrijd afscheid neemt van het NCAA Tournament. ‘One and done’, heet dat.

Uconn coach Jim Calhoun

De spelers van Iowa State Cyclones hadden vooraf een nogal grote mond over hun kansen tegen de kampioen. Tot veler verbazing maakten de Cyclones het waar (77-64, highlights). Iowa State schoot 48% van z’n fieldgoals raak en greep een overweldigende hoeveelheid rebounds meer dan Uconn Huskies (41 om 24 rebounds). Het bleek de basis van een solide overwinning. Zeker nadat Iowa State had geopend met een 23-10 run. Dat gat werd na rust teruggebracht naar -6 voor de Huskies, maar beter dan dat werd het nooit.

Uconn coach Jim Calhoun wilde na afloop niet speculeren over zijn naderende pensioen. Calhoun is 70 jaar en vecht al jaren voor zijn gezondheid. Hij heeft intussen drie keer kanker overleefd. Dit seizoen miste Calhoun een maand lang wedstrijden vanwege een operatie aan zijn rug.

De geruchten worden niet minder nu Uconn tot 2014 lijkt uitgespeeld in The Big Dance. Er wacht de Huskies een straf voor het niet naleven van de academische regels van de NCAA. De kans is groot dat Uconn wordt uitgesloten van March Madness 2013, afgezien van andere maatregelen.

 

Iowa State zal het nu opnemen tegen Kentucky Wildcats. De topfavoriet versloeg het verrassend tot het hoofdtoernooi doorgedrongen Western Kentucky met ruime cijfers (81-66, highlights).

Terrence Jones rebound voor Kentucky

De eerste wedstrijd van de Wildcats kon in het ergste geval een gevecht worden met zichzelf. Met drie freshmen (eerstejaars) en twee sophomores (tweedejaars) in de starting five is ervaring het enige dat ontbreekt bij Kentucky. Sophomore Terrence Jones wist het nog van vorig seizoen: “Ik was nerveus voor mijn eerste wedstrijd in het NCAA Tournament. En dit jaar is de druk van het moeten winnen groter dan vorig seizoen. Ik wist hoe de jongens zich voelden en heb ze vooraf gezegd: ‘let’s run and have fun’. En dat hebben we gedaan.”

De kanshebber voor de titel ‘speler van het jaar’ Anthony Davis deed keurig wat we van hem kennen. De freshman center maakte 16 punten, pakte 9 rebounds en sloeg 7 ballen weg voor ze door de ring gingen (blocks). De kop is eraf voor Kentucky, het verwachtingspatroon is onverminderd hoog.

 

Dat is het ook voor Syracuse. The Orange worden ingeschat als het op-één-na-beste team van het land.

UNC Ashville spelers in tranen

Maar dat lijkt verandert nu center Fab Melo niet mee mag doen in the Big Dance. Niet voor het eerst dit seizoen mist Melo wedstrijden omdat hij niet voldoet aan de academische standaard van Syracuse. De startende center lijkt steeds te vergeten dat hij niet alleen op school zit om te sporten.

Het maakt Syracuse kwetsbaar, al wil Jim Boheim niets weten van een moeilijk wedstrijd tegen UNC Ashville door de afwezigheid van Fab Melo. “We verloren niet omdat we hem niet op center hadden staan”, ze de headcoach van The Orange.

Feit is dat UNC Ashville de hele wedstrijd de dienst uitmaakte, tot zes minuten voor tijd. Toen nam Syracuse voor het eerst de leiding en stond die niet meer af. Op 1 minuut 20 stond Jardine op de vrije worplijn voor Syracuse. Hij miste zijn eerste poging, maar mocht opnieuw aanleggen omdat Primm over zijn lijn zou zijn gestapt voor Jardine de bal losliet. In de herhaling bleek die call zeer twijfelachtig. Jardine legde opnieuw aan en scoorde nu wel. Hij zou geen vrije worp meer missen in de slotfase. Syracuse had het zwaar in hun openingswedstrijd (72-65, highlights). Veel zwaarder dan vooraf gedacht en lijkt niet klaar om de favorietenrol om te zetten in een plek bij de Final Four. Maar het toernooi heet niet voor niets March Madness…

 

Dat weten ze bij Virginia Commenwealth University maar al te goed. VCU was één van de drie Cinderella’s in de Final Four afgelopen seizoen.

Burgess (VCU blij met Stutz misser

En ook dit jaar was de grootste verrassing op dag één de zege van #12 VCU over #6 seeds Wichita Shockers (62-59, highlights).

headcoach Shaka Smart heeft weer een team klaargestoomd voor het hoogtepunt van het jaar. Nog steeds jagen de spelers van VCU tegenstanders schrik aan met hun ‘all over the place in your face’ defense. Heerlijk om te zien en het werkte ook, vooral voor rust, tegen Wichita. Na rust gaven de Shockers VCU een koekje van eigen deeg. En ook Shaka Smart’s mannen raakten even in de war.

Maar met nog 12 seconden te spelen en een 62-59 voorsprong kwam VCU vlijmscherp uit de time out. Wichita had het laatste schot, maar VCU was als altijd all over the place. De bal bereikte Garrett Stutz, die direct wist niet of er nog tijd was om te passen en hij had geen ‘open look’ voor de driepunter. Stutz schoot paniekerig en kansloos mis. VCU is door in Shaka Smart style, op naar het volgende sprookje…

 

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen