NBA: Power Rankings West (5)

Door

 

De NBA gaat om meer dan winnen en verliezen. Het gaat ook over status, aanzien, hot streaks, cold streaks, blessures… Al deze factoren spelen mee in de strijd om dat felbegeerde ticket voor de playoffs. Daarom houdt Sport Amerika wekelijks Power Rankings bij waarin de beste acht teams per conference onder de loep genomen worden. 

WESTERN CONFERENCE

Buiten de top twee plaatsen zijn er weer heel wat verschuivingen op te merken in de lijst van deze week. De meeste teams in het Westen durven namelijk schommelen van de week tot week. De Minnesota Timberwolves bijvoorbeeld kwamen vorige week binnen op plaats 6 maar verdwenen weeral uit de lijst na een zwakke week. Ondertussen komen de Phoenix Suns verrassend de lijst binnen en spelen de Lakers opnieuw op hun gewone hoge niveau. Dat andere team uit Los Angeles heeft het dan weer moeilijk om constant te blijven presteren, om nog maar te zwijgen over de verdedigende kampioenen uit Dallas.

1. (1) OKC Thunder | 33-10 

Het was geen vlekkeloze week voor het absolute topteam in het Westen. De Thunder verloren namelijk twee van hun vier wedstrijden. Eerst bleken de Cleveland Cavaliers verrassend te sterk en ook van de Houston Rockets kon niet gewonnen worden. De grootste verrassing van beide nederlagen was dat ze plaatsvonden in OKC, waar de Thunder tot dan amper één keer verloren hadden. Gelukkig maakten ze hun week goed met een ‘blowout’ tegen de Charlotte Bobcats en zeer degelijke overwinning in Denver tegen de Nuggets.

2. (2)  San Antonio Spurs | 28-13

De Spurs lieten deze week opnieuw zien dat ze, ondanks de hoge gemiddelde leeftijd, nog steeds pure klasse zijn en verre van afgeschreven mogen worden. Ze verloren dan wel thuis van de jonge Clippers na een demonstratie van Chris Paul maar wonnen daarna gemakkelijk van de Wizards en versloegen ook de Magic na een sterke twee helft en 31 punten van Tony Parker. De Spurs zijn goed bezig, zoals altijd eigenlijk.

3. (5) LA Lakers | 27-16

Ondanks de aanhoudende geruchten rond Pau Gasol is die na de trade deadline nog steeds een Laker. Onder andere Derek Fisher is dat niet meer maar ter vervangingen van hem komt Ramon Sessions over uit Cleveland. De jonge Sessions maakt de Lakers beter en ze zijn al zo goed bezig. Deze week moesten vier teams eraan geloven, zij het in vier nipte overwinningen. Er werd uit gewonnen van de Timberwolves, de Grizzlies (na twee verlengingen) en de Hornets (na één verlenging). Ondertussen werden de Celtics geklopt in LA. De Lakers ‘are on a roll’ en lijken klaar voor de playoffs.

4. (3) Memphis Grizzlies | 24-17 

De jonge Grizzlies hadden een mindere week qua resultaten. Nadat ze de week voordien een serieuze stap voorwaarts leken te maken, konden ze deze week dat niveau niet volhouden. De Grizzlies, nog steeds zonder Zach Randolph, verloren namelijk twee keer in drie wedstrijden. Er werd verloren van de Suns in Phoenix en thuis van de Lakers, weliswaar na twee verlengingen én zonder Rudy Gay. Tussendoor werd wel gewonnen van de Nuggets in Denver.

5. (4) LA Clippers | 24-18

Tot voor de kort leken de Clippers op weg naar het thuisvoordeel in de playoffs (top 4 in het Westen). Maar de afgelopen twee weken komen er heel wat barsten in het team, dat ook weleens ‘Lob City’ wordt genoemd. Er werd wel gewonnen van de Spurs in San Antonio en thuis van de Hawks maar daarnaast werd drie maal verloren, goed voor een balans van 4-7 in de laatste twee weken. Het ergste is dat deze drie nederlagen allemaal in het eigen Staples Center gebeurden en de Celtics, Warriors en Suns zijn nu ook niet dé topploegen.

6. (8) Denver Nuggets | 24-20

De Denver Nuggets hadden geen superweek maar bevestigden wel hun status als playoffkandidaat in het Westen door een degelijk niveau te spelen. Ze verloren thuis nipt van de Grizzlies en van een erg sterke Thunder maar wonnen wel, na verlengingen, van de Atlanta Hawks en voordien al makkelijk van de Hornets. Bovendien verruilden ze center Nêne voor center JaVale McGee, wat vooral defensief een stap voorwaarts is. De atletische McGee zal zijn plaats snel vinden in het ‘run-and-gun- systeem van de Nuggets.

7. (NR) Phoenix Suns | 21-22

Voor het seizoen voorspelde niemand een goed seizoen voor de Suns en tot voor enkele weken leken de Suns opnieuw af te stevenen op een middelmatig seizoen, dus zonder playoffs. Maar sinds kort spelen de Suns echt goed basketball. Ze wonnen drie van hun vier wedstrijden, allemaal tegen teams die meedoen voor de playoffs in het Westen. De Suns versloegen thuis de Grizzlies en de Jazz, en wonnen in LA van de Clippers zónder Steve Nash. Tussendoor werd maar nipt verloren van de Timberwolves. De Suns zijn nog een aantal wedstrijden verwijderd van de achtste plaats  maar verdienen een pluim voor hun goed basketball.

8. (7) Dallas Mavericks | 25-20

De Dallas Mavericks zijn niet goed bezig, daarmee is vrijwel alles gezegd. Ze wonnen dan wel hun laatste twee wedstrijden, allebei thuis, maar dat was tegen de Bobcats en de Wizards. Daarvoor werd bovendien verloren van de Warriors en de Kings. Bovendien is Brendan Haywood weer een aantal wedstrijden buiten strijd. De Mavericks moeten zich dringend herpakken.

Uit de lijst: Minnesota Timberwolves

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen