Ontslag McMillan past in toekomstbeeld van Trail Blazers

Door

Portland Trail Blazers hebben Nate McMillan de wacht aangezegd. Sinds 2005 was hij hoofdcoach van de ploeg uit de Northwest division in de Western Conference. Zijn positie was na de smadelijke 121-79 nederlaag tegen New York Knicks onhoudbaar geworden. Zijn ontslag past volgens het management in het rooskleurigere toekomstplaatje.

Ironisch eigenlijk dat McMillan zijn Waterloo vond in en tegen New York. De ploeg die even daarvoor zelf afscheid had genomen van hun coach Mike D’Antoni; de man die in Beijing samen met McMillan assistent-coach was van Team USA. Het afwezig zijn van D’Antoni deed New York zichtbaar goed of was Portland zo berdoevend slecht?

De Trail Blazers zitten momenteel in een dikke slump. Grote nederlagen – alle zes verliespartijen in maart waren met dubbele cijfers – volgden elkaar in rap tempo op. Er is gemor onder de spelers. Zo klaagde Jamal Crawford in het openbaar over de manier waarop hij gebruikt wordt en jojode Raymond Felton de starting lineup in en uit.

Als dat proces eenmaal op gang is, dan zijn je stoelpoten snel weg. En één ding is zeker de Trail Blazers draaien absoluut geen goed verkort seizoen. Van de 43 wedstrijden hebben zij er 20 gewonnen. Met hun record staan ze laatste in hun divisie en in het westen vinden zij zich terug op een teleurstellende twaalfde plaats. Dat is heel ver weg van de succesplekken. Dat was nou net de taak die McMillan bij zijn aantreden had gekregen van zijn bazen: zorg ervoor dat de ploeg een vaste playoff-kandidaat is. Maak er een contender van.

In die opzet is hij niet geslaagd, ook al kwam zijn ploeg drie keer uit in de postseason. Daarin kwam de zwart-rode brigade echter nooit verder dan de eerste ronde. In zes jaar tijd in Portland heeft McMillan een record van 266-269 bewerkstelligd.

Onvermijdelijk was het ontslag van hun hoofdcoach. Zo verklaarde Larry Miller, president van de Portland-franchise. ,,We willen een stap zetten in de goede richting. We willen dit team beter maken.”

,,Heel moeilijk om coach Nate te zien vertrekken. Hij is vanaf het eerste moment mijn coach geweest. Onder zijn leiding ben ik erg gegroeid”, twitterde All-Star LaMarcus Aldridge na de bekendmaking.

Assistent-coach Kaleb Canales neemt voorlopig als interim de honneurs waar.

Naast de coach die het team moest heropbouwen nam de club donderdag  ook afscheid van de geblesseerde Greg Oden. Voor hem hebben de Trail Blazers ook een bepalende rol in gedachte gehad, maar de nummer 1 draft pick van 2007 – hij werd gekozen voor Kevin Durant – werd gewaived. Dat betekent dat er deze zomer ruimte is in het loongebouw om een grote slag te slaan op de spelersmarkt.

In dat kader hebben de Trail Blazers gisteren ook Marcus Camby naar Houston Rockets laten vertrekken en Gerald Wallace naar New Jersey Nets. Daar kreeg Portland wel een kwartet spelers voor terug: center Hasheem Thabeet, pointguard Johnny Flynn (beiden van de Rockets), center Mehmet Okur en forward Shawne Williams (allebei afkomstig van de Nets) en een second round pick.

,,Enkele moeilijke trades en het laten gaan van Nate vandaag, maar we moeten reëel blijven, als je bekijkt wat er dit seizoen is gebeurd. Nu focussen we ons op de toekomst”, is de uitleg in 140 tekens van teameigenaar Paul Allen op de beslissingen van 15 maart.

Niet te vergeten; in december moest Portland ook al noodgedwongen afscheid nemen van boegbeeld Brandon Roy. Het lichaam van de voormalige All-Star wil niet meer meewerken om op professioneel niveau te basketballen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen