Werkpaard Andre Iguodala de verdiende Finals MVP

Door

JamesIguodala
Het hele jaar en tot aan Game 2 in de NBA Finals begon Andre Iguodala (31) het hele seizoen nog niet in de basis van de Golden State Warriors. Maar toen de nood hoog was, stond de superverdediger er. Als persoonlijke cipier van LeBron James kreeg hij niet alleen de Cleveland Cavaliers klein, maar stelde hij daardoor ook Stephen Curry in staat om zijn gebruikelijke statistieken te scoren. Een ode aan het werkpaard van de Golden State Warriors.

De strijd in de Finals tussen de Cavaliers en Warriors was door blessures bij de Cavs helaas een ongelijke. De strijd om de Bill Russell Trophy was echter een zeer eerlijke: LeBron James versus Andre Iguodala. King James was waanzinnig in de eerste drie wedstrijden, tot Steve Kerr besloot om de overbodig geworden Andrew Bogut te vervangen voor Andre Iguodala en Draymond Green door te schuiven naar de centerpositie. De statistieken spreken voor zich wanneer Iggy LeBron verdedigt.

De ommekeer voor de Warriors kwam in wedstrijd vier in Cleveland. De eerste wedstrijd tegen de Cavs werd gewonnen, maar dat ging na een verlenging. LeBron en co sloegen vervolgens twee keer toe, waarna maatregelen nodig waren. Bogut verdween uit de rotatie, David Lee kreeg weer wat minuten, maar vooral de impact van Iguodala liet zich voelen voor de Cavs. Tijdens het gehele seizoen startte hij geen enkele wedstrijd, terwijl hij dat in al zijn 758 NBA-wedstrijden tot aan dit seizoen altijd deed.

De offensieve zwakte van Bogut was tenietgedaan en tegelijk schroefde Iggy zijn puntentotaal op. De enige gelijkenis met Bogut is het aantal gemiste worpen van de alleskunner. In zijn laatste twee Finals-duels scoort hij slechts 6 vrije worpen uit 21 pogingen. Game 6 is echter een bekroning op zijn fantastische prestatie in de Finals en een zeer terechte beloning na een aantal moeizame seizoenen. Met 25 punten scoort hij de meeste punten in een wedstrijd sinds eind 2013 en pakt hij de Finals MVP-bokaal. Gedurende het seizoen scoorde hij gemiddeld slechts 7,8 punten, maar in de Finals ging de turbo aan met gemiddeld 16,3 punten.

Andre Iguodala begin zijn NBA-loopbaan in 2004 bij de Philadelphia 76ers als de negende pick van de 2004 Draft. Na acht seizoen en slechts één de tweede ronde in de play-offs verhuist hij voor een jaartje naar de Denver Nuggets in 2012. Daar speelt hij een degelijk seizoen, maar na een seizoen vertrekt hij enigszins verrassend naar de opkomende Golden State Warriors. De geboren Nigeriaan speelde een aardig eerste seizoen in Golden State, maar verdween na het ontslag van Mark Jackson naar de bank ten faveure van Draymond Green. Statistisch gezien was dit het slechtste jaar in de carrière van Iggy, maar wordt het uiteindelijk wel bekroond met zijn eerste ring en Finals MVP-bokaal. Voor de liefhebbers is het wellicht nog interessant om te zien hoe de verkiezing uiteindelijk is afgelopen. Ook in de MVP Finals-strijd ging het tussen Iggy en LeBron.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen