NBA Recap: Koning, Keizer, Admiraal Stephen Curry

Door

StephenCurry

Misschien was hij getergd door de MVP-discussie, waar hij stelselmatig onder namen als Kevin Durant en LeBron James eindigt. Misschien had hij gewoon zin in het nieuwe seizoen. Hoe dan ook: Stephen Curry van de Golden State Warriors haalde vannacht verwoestend hard uit in de openingswedstrijd van het seizoen, en was voor een groot deel verantwoordelijk voor de eindstand van 95-111 in het voordeel van de Dubs.

Curry scoorde in totaal liefst 40 punten in de hele wedstrijd. Alsof dat niet genoeg was maakte hij er in het eerste kwart alleen al 24 (!), waaronder een aantal briljante driepunters die hij ogenschijnlijk uit de losse pols raak schoot. Liefst 14 van zijn 26 schotpogingen belandden in het netje.

Aan de hand van de ontketende Curry hadden de Golden State Warriors weinig te duchten van de Pelicans. De door blessure geplaagde ploeg uit New Orleans probeerde wel aan te klampen in de Oracle Arena in Oakland, maar na een achterstand te hebben opgelopen van tien punten in de eerste helft, werd de marge bijna verdubbeld tot negentien punten in kwart nummer drie. In de laatste twaalf minuten van de wedstrijden gaven de Warriors geen gas meer – dat was ook niet meer nodig.

Anthony Davis, de hoop in bange Pelican-dagen, kon niet echt overtuigen. Hij schoot veel mis (4 uit 20 schotpogingen), werd door Draymond Green nauwlettend in de gaten gehouden en kwam niet verder dan achttien punten in totaal. Dat was slechts één punt meer dan Ish Smith (zeventien punten) en ook Eric Gordon (veertien punten) en Dante Cunningham (dertien punten) lieten soortgelijke cijfers noteren.

Maar Curry was koning, keizer en admiraal van iedereen. In een interview na de wedstrijd met de weer langs de zijlijn teruggekeerde Craig Sager zei ‘Chef’ Curry dat de coaches hen hadden gewaarschuwd om niet afgeleid te zijn door de ring ceremony. Dat lukte kennelijk goed (al had Curry z’n shirt niet goed aangetrokken).

Curry, de ideale schoonzoon die hij is, had aan het eind van het interview nog een goed woordje over voor Sager. “Welcome back“, zei hij tegen de flamboyante interviewer. Laat ons die woorden ook richting Curry bezigen: “Welcome back to you, Mr MVP.”

Obama ziet ‘zijn’ Bulls winnen van Cavaliers
Onder toeziend oog van niemand minder dan Barack Obama, president van de Verenigde Staten, bleven de Chicago Bulls vannacht overeind tegen de Cleveland Cavaliers met 95-97. Het betekende niet alleen de eerste overwinning voor kersvers NBA-coach Fred Hoiberg, maar ook de eerste oostelijke tik; zowel Cleveland als Chicago worden hoog aangeschreven dit jaar in de Eastern Conference.

Pau Gasol kroonde zich tot held van de avond toen hij met een belangrijke block LeBron James ervan weerhield om de stand gelijk te trekken. Jimmy Butler, die de hele wedstrijd ‘King James’ moest bewaken en hem wist te beperken tot 25 punten, zorgde bij de daarop volgende inbound play dat LeBron de bal niet in bezit kon krijgen en de Bulls zegevierden.

De wedstrijd tussen de Bulls en de Cavaliers stond voorafgaand bol van de vraagtekens. Was LeBron James fit genoeg om te spelen, of zit zijn rug hem in de weg? Zouden de Bulls onder leiding van Hoiberg inderdaad tot nieuwe offensieve capaciteiten in staat zijn, zoals de coach had aangekondigd? En hoe zou Rose zich manifesteren — zou hij dit seizoen zijn MVP-vorm van 2011 weer terug kunnen vinden?

Het antwoord op die laatste vraag is het makkelijkst te geven: zo dominant als toen was Rose niet. Hij scoorde weliswaar achttien punten en deelde vijf assists uit, maar met negentien punten en negen rebounds was het toch echt Nikola Mirotic die voor de beste statline zorgde bij de Bulls. Samen met Butlers zeventien punten was dat genoeg voor de winst – en de goedkeuring van de president.

Score Sheet
Detroit Pistons @ Atlanta Hawks: 106-94
Cleveland Cavaliers @ Chicago Bulls: 95-97
New Orleans Pelicans @ Golden State Warriors: 95-111

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen