Inside Look: Anthony Davis for MVP

Door

2014 FIBA Basketball World Cup - Day Eleven

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Vandaag: Anthony Davis.

MVP’s uitzoeken is niet het terrein van Inside Look, daarvoor kunnen we gelukkig terecht bij de MVP-Watch. Toch zoomen we vandaag in op de, op dit moment, beste speler in de NBA: Anthony Davis. De pas 21-jarige power forward speelt als een absolute wereldster. Doe je dat in tijden waarin Kevin Durant geblesseerd is, LeBron James nog moet wennen aan zijn nieuwe team en Chris Paul niet echt ver komt met zijn Clippers, dan wordt je genoemd als potentieel MVP-kandidaat.

De basis
Toegegeven, we zijn pas acht games onderweg, maar toch lijkt the brow al zoveel verder dan vorig jaar. Zowel in stats als in de consistentie, hij kan het elke avond brengen. Om te beginnen met de basis:

AD speelt 36 minuten per wedstrijd voor de New Orleans Pelicans. Daarin scoort hij 24,5 punten, pakt hij 11,8 rebounds, blockt hij 4,1 schoten, geeft hij 2,1 assists en pakt 2,3 steals. Daarmee neemt hij de volgende plekken in op de ranglijst van NBA spelers:

Punten: vierde, achter LeBron James, James Harden en Kobe Bryant.
Rebounds: derde, net minder dan Dwight Howard en DeAndre Jordan.
Blocks: Absoluut eerste, bijna één block meer per wedstrijd dan Roy Hibbert, de nummer twee op de lijst.
Steals: vierde, achter een drietal point-guards (Curry, Paul, Wall).

Oké. Op het gebied van de assists staat Davis niet in de top 100. Overigens verandert dat als we kijken naar zijn positie. Van alle power forwards is AD elfde op het gebied van assists. En natuurlijk, AD kan ook geen driepunters schieten. Maar is dat erg? De beste jongeman speelt in zijn derde seizoen in de NBA met stats die leidend zijn in vier van de vijf basiscategorieën.

Player Tracking
Maar laten we nog iets verder kijken. Met player tracking data kunnen we zien hoe die stats van Davis tot stand komen. Om te beginnen met zijn punten.

Shotchart_1416135907486

Davis is vooral erg zuiver dichtbij de basket. Zijn mid-range is echter van gemiddelde kwaliteit. Voor een power forward vaak al voldoende om gevaarlijk te zijn voor zijn tegenstanders. Player Tracking Data laat zien dat Davis beschikt over een sterke catch-and-shoot (55,9 FG%), maar kan ook goed werken in the post (61,6 FG%).

Ook bij rebounds zien we de kwaliteit van Davis terug. Player Tracking laat zien dat Davis 74% van zijn reboundduels wint. Neem daarbij in ogenschouw dat 52% van zijn rebounds contested zijn, dat wil zeggen, met een tegenstander binnen 3,5 feet, en je ziet hoe goed deze man kan rebounden.

Dan de defense. Blocks zijn natuurlijk leuk, maar zeggen niet alles. Daarom kennen we de NET DFG%, het verschil tussen het percentage dat een schutter gemiddeld schiet en het percentage dat een schutter schiet als hij verdedigd wordt door Anthony Davis. Over het geheel genomen laat Davis zijn tegenstanders 3,1% minder goed schieten. Opvallend is echter dat binnen zes feet van de basket zijn tegenstanders 5,6% beter schieten dan gemiddeld.

Tegenstanders van Anthony Davis scoren 56,9% van hun kansen dichtbij de basket. Andere blockspecialisten doen het beduidend beter. Roy Hibbert laat bijvoorbeeld slechts 36,6% toe en Dwight Howard maar 41,4%. Blocks zeggen daarmee dus niet alles. In combinatie met steals komen we een stuk verder. Davis is de enige speler in de NBA die meer dan twee steals per wedstrijd noteert én zo vaak spelers blockt. Een unieke combinatie.

Advanced
Ok. Tot nu toe hebben ontdekt dat Anthony Davis aanvallend sterk is door zijn combinatie van post-up en mid-range schoten, dat hij een absurd sterke rebounder is en dat hij over een unieke combinatie beschikt van steals en blocks. Dit alles in de wetenschap dat we pas acht wedstrijden onderweg zijn en er nog heel veel kan gebeuren (regressie naar het gemiddelde, anyone?).

Het jammere van die acht wedstrijden is dat de zogenaamde advanced stats nog niet betrouwbaar zijn. Mijn favoriet, de PER, is pas betrouwbaar bij minimaal vijftien wedstrijden, maar als we dat even vergeten noteert Davis een PER van 35,55. Dat is twintig (!) punten boven het league-gemiddelde. Overigens zou dit ook hoger zijn dan de hoogste genoteerde PER tot nu toe: 31,7 van Michael Jordan in 1988.

Zijn PER zal vrijwel zeker nog gaan zakken. Een andere leuke advanced stat is die van win shares/48 minuten (ws/48). Dit is het aantal gewonnen wedstrijden waaraan de desbetreffende speler heeft bijgedragen. Met andere woorden, dit geeft het percentage weer van wedstrijden die zonder deze speler niet gewonnen zouden zijn. Anthony Davis scoort daarop nu 33,5%. Daarmee is hij nu (voor zijn team) de belangrijkste speler in de NBA.

Nog 74 wedstrijden te gaan
Maar goed, we zijn pas net onderweg. Davis speelt, mits fit, nog 74 wedstrijden tot het eind van het seizoen en pas dan weten we of hij inderdaad MVP-waardig is gebleken. Tegen die tijd is Kevin Durant weer terug, heeft LeBron James misschien zijn draai gevonden (de eerste tekenen zijn er al) en leidt Chris Paul de Clippers weer naar duizelingwekkende hoogtes. Praten we dan nog over Davis? Alles wat hij hoeft te doen is een schim blijven van hoe hij nu speelt: als een absolute wereldster.

Foto: Getty Images
Stats via NBA.com, ESPN.com en Basketball-Reference

Ook leuk om te lezen