Alabama verslaat Mississippi State en pakt macht in SEC West

Mississippi State v Alabama

#5 Alabama liet er geen twijfel over bestaan wie momenteel de beste is in de SEC. Dankzij een dominante start van de Tide liep #1 Mississippi State tegen het eerste verlies van het seizoen aan. Bij rust stond het al 19-3 en dat gat bleek te groot voor de Bulldogs om te overbruggen. Ondanks een opleving in de tweede helft kwamen ze niet verder dan een 25-20 verlies.

Verdediging maakt het verschil

Aanval wint wedstrijden en verdediging wint kampioenschappen. Een veelgebruikt gezegde dat vooral op Alabama van toepassing lijkt. Al vele jaren beschikt de Tide over één van de beste verdedigingen in het land en keer op keer doet Alabama mee om het nationaal kampioenschap. Na gisteren is Bama opnieuw één van de favorieten voor de titel en dat dankzij een fantastische verdediging.

Mississippi State quarterback Dak Prescott mocht tot deze week hopen op de Heisman, maar de verdediging van Alabama maakte een einde aan die hoop. Maar liefst drie keer wisten ze een pass van Prescott te onderscheppen en daarmee is gelijk de uitslag verklaard. Geen enkel team kan zich zoveel fouten veroorloven tegen Alabama.

Auburn hard onderuit bij Georgia

Auburn had nog een kansje om de SEC te winnen, maar die kans ging tegen Georgia in rap tempo in rook op. Georgia, met voor het eerst sinds zijn schorsing Todd Gurley in de gelederen, gaf Auburn geen enkele kans en won met 34-7. De aanval van Auburn was volkomen machteloos en de verdediging bleek niet in staat om het tweekoppige running monster van Georgia te stoppen.

Gurley kreeg het vaakst de bal toegestopt en kwam tot 138 yards en een touchdown in 29 pogingen. Zijn vervanger tijdens de laatste wedstrijden, Nick Chubb, moest het met 19 pogingen doen, maar ging daar wel efficiënter mee om. Chubb kwam tot 144 yards en twee touchdowns. Opvallend was dat Auburn quarterback Nick Marshall, die geen enkel gaatje in de defensie van Georgia wist te vinden, tijdens het laatste balbezit voor de Tigers vervangen werd door back-up Jeremy Johnson. Mogelijk een teken dat het geloof in Marshall aan het afnemen is.

LSU krachteloos en Texas A&M opnieuw onderuit

Na het pijnlijke verlies tegen Alabama in overtime vorige week, lijkt de pijp bij LSU leeg. Tegen Arkansas liet de aanval geen enkele inspiratie zien en er werd dan ook met 17-0 verloren. De eerste zege voor Arkansas in de SEC na zeventien verliespartijen op rij was daarmee een feit. Een overwinning die er lang aan zat te komen, het was alleen wachten tot Arkansas zichzelf een keer niet in de voet zou schieten.

De opleving van Texas A&M vorige week tegen Auburn was van korte duur. Lang stonden de Aggies wel aan de leiding, maar het derde kwart was volledig voor Mizzou en dat bleek genoeg voor de 34-27 zege. 28 van die 34 punten kwamen in dat derde kwart. Man van de wedstrijd was Missouri running back Russell Hansbrough die goed was voor 199 yards en twee touchdowns.

Stand van zaken in de SEC

In de West divisie is Alabama de nieuwe nummer één. De Tide heeft enkel nog een zege tegen het snel zwakker wordende Auburn nodig om de divisie te winnen. Mochten ze verrassend toch verliezen, dan is de winnaar van de wedstrijd tussen Ole Miss en Mississippi State de winnaar in de West divisie.

In de East gaat Mizzou aan de leiding met een verliespartij minder dan Georgia. Georgia is al klaar binnen de SEC en is dus volledig afhankelijk van de prestaties van de Tigers. Missouri neemt het de komende weken op tegen Tennessee en Arkansas, twee gevaarlijke tegenstanders, maar beiden wel de underdog. Verliest Mizzou één van deze wedstrijden, dan gaat Georgia naar de SEC titelstrijd. Georgia won eerder dit seizoen al van Mizzou en heeft bij een gelijke stand dus het voordeel.

Al met al lijkt de SEC finale dit jaar dus te gaan tussen Alabama en Missouri, waarbij er nog drie teams op het vinkentouw zitten. Volgende week is de SEC overigens de moeite van het volgen niet waard. De meeste teams spelen dan tegen beduidend zwakkere tegenstanders. Een traditie waar wat ons betreft snel een einde aan mag komen.