Spelers dagen NBA voor het gerecht

Door

 

Het is officieel: de spelers zijn naar de rechter gestapt. Zij klagen de NBA aan, omdat de club van commissioner David Stern hen bijvoorbeeld het recht op werk ontzegt. Deze stap was na maandag overduidelijk toen de basketballers bedankten voor het slikken of stikkenvoorstel, dat door de bond en de clubeigenaren op tafel was gelegd.

Volgens de basketballers hebben de bond en dertig eigenaren prijsafspraken gemaakt. Daarnaast vinden de spelers dat de clubbazen helemaal niet onderhandeld hebben. Hierdoor kunnen ze hun werk niet uitvoeren en dus stappen ze naar de rechter. De aanklacht is gebaseerd op de antitrustwetgeving en tot zover bekend zijn er al twee aanklachten ingediend.

,,De eigenaren hebben hun hand overspeeld. Het is net als met poker. Als je bluft en wint, ben je een held. Soms hebben anderen door dat je bluft, dan verlies je”, was het duidelijke commentaar van David Boies, advocaat van de spelers.

En de raadsheer had nog een uitsmijter in petto voor de NBA en de bazen. ,,Ze hebben het fantastisch gedaan door vast te houden aan een harde lijn en de spelers te pushen om concessie na concessie na concessie te laten doen. Maar hebzucht is niet alleen een kwalijke zaak; het is ook een gevaarlijke zaak.”

De spelers eisen een schadevergoeding voor de misgelopen arbeid. Ze vragen driemaal zoveel als ze in 2011-2012 zouden verdienen. In dollar-dollarbill taal betekent dit dat ze geen 2 miljard dollar eisen, maar 6 (zo’n 4,5 miljard euro).

Bij de NBA reageerden ze gelaten. ,,We hebben de klacht van meneer Boies nog niet gezien, maar het is een schande dat de spelers kiezen voor procederen in plaats van onderhandelen”, aldus de verklaring van woordvoerder van de league Tim Frank.

Wegens de no thanks van de spelersunie heeft de bond opnieuw de start van het seizoen moeten uitstellen tot 15 december. Maar ook die datum zal niet gehaald worden, want volgens Boies kan de hele procedure maanden gaan duren. Al benadrukt hij dat alle partijen gebaat zijn bij een snelle en gepaste oplossing.

Vraag is wanneer de eerste tipoff plaatsvindt. Gaat dat überhaupt nog gebeuren in 2011-2012? Het lange wachten gaat verder.

Foto: commons.wikimedia.org

Ook leuk om te lezen