NBA Recap: Ook Nets verliezen: GSW 22-0

NBA: Playoffs-Denver Nuggets at Golden State Warriors

Net als in de eerste wedstrijd tegen de Brooklyn Nets was het voor de Warriors ook deze keer geen makkelijke opgave om te winnen. Tot ver in het derde kwart hield de ploeg uit The Big Apple het spannend, maar in het vierde kwart was het snel gespeeld. De wedstrijd eindigde in 114-98, waarmee Golden State nu tweeëntwintig achtereenvolgende overwinning heeft.

Grote man op het veld was vanzelfsprekend Stephen Curry. Met 28 punten voerde hij de strijders uit Oakland aan, gevolgd door Draymond Green (22 punten) en Klay Thompson (21 punten). Aan de zijde van de Brooklyn Nets was Thaddeus Young de enige speler met een double-double: 25 punten en 14 rebounds.

Je zou zeggen dat de tegenstand na 22 wedstrijden wel weet dat Stephen Curry in de gaten moet worden gehouden. Maar volgens ploeggenoot Andrew Bogut is The Babyfaced Assassin uitstekend in staat om het spel te lezen en gas te geven op het juiste moment. “Hij ziet wanneer hij de boel open kan breken, wanneer hij de ziel van het andere team kan stelen”, aldus Bogut.

Dat moment kwam in het derde kwart, het moment dat de Nets een vroege achterstand in de wedstrijd langzaam maar zeker omgebogen in een voorsprong van vijf punten. Nog voor het einde van het kwart keek Brooklyn tegen een achterstand van elf punten aan: het verschil was gemaakt.

Curry, die deze wedstrijd zijn eerste (!) drie vrije worpen van het seizoen miste, scoorde in korte tijd liefst 11 van 28 punten. Ook had hij een prachtige assist op Festus Ezeli, waarbij de complete verdediging van Brooklyn stond te slapen. Vanavond krijgen de Warriors rust: morgenavond wacht de kraker in Banker’s Life Fieldhouse tegen de Indiana Pacers van Paul George.

Grizzlies winnen in de zoemer
In een knotsgekke slotfase van een spannend duel wonnen de Memphis Grizzlies, dankzij een buzzer beater van Jeff Green, van de Phoenix Suns (95-93). Hoe dat in zijn werk ging? Simpel: een mooie alley-oop en Green die de bal precies op tijd naar binnen dunkt.

Het is niet de eerste keer dat Green een game winner weet te produceren. Eerder deed hij dat al een keer voor Boston, toen een schitterende driepunter de Miami Heat van (toen nog) LeBron James velde. En de wedstrijd beslissen met nog een paar tienden van een seconde op de klok had Memphis eerder gedaan. Twee jaar geleden om precies te zijn, toen Courtney Lee de honneurs waarnam namens de Grizzlies.

Ook dit keer liep het goed af voor Memphis. Met nog twee seconden te gaan werd een layup van Mike Conley geblokt, maar gelijk daarna door de scheidsrechters beoordeeld als goaltending van Alex Len. Dat had de genadeklap kunnen zijn (want twee punten voorsprong voor Memphis), maar na een uitgebreide video review werd het besluit teruggedraaid en werd de block toegekend aan Len.

Daarmee hadden de Suns de mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen, maar uiterst knullig balverlies van Brandon Knight leidde tot een laatste kans voor Memphis om overtime te voorkomen. Via de eerder aangehaalde uitgekookte dunk van Jeff Green gingen de Grizzlies met de zege naar huis en beginnen donkere wolken samen te pakken boven Phoenix.