NHL Draftwatch: De hockeygenen van Ty Ronning

Door

ronning3

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.

Ty Ronning
In een eerdere draftwatch bespraken we al de mogelijk draft van Vancouver Giants’ Tyler Benson. Waar van Benson wordt verwacht dat hij in de eerste helft van de eerste ronde zal worden gekozen, geldt die verwachting bij lange na niet voor ploeggenoot Ty Ronning. In de Central Scouting rapporten krijgt hij een C. Dat is een indicatie dat hij vanaf de vierde ronde gekozen zal worden. De kleine aanvaller van de Giants kan echter een hele waardevolle pick blijken te zijn.

Op 6 februari 2015 zag ik hem spelen in de wedstrijd tegen Red Deer. Vlak voor tijd was Ronning het slachtoffer van een smerige knee-on-knee hit. Na te strompelen en te hinken kwam Ronning terug het ijs op. Tijdens de resulterende powerplay scoorde Ronning in de slotminuut de winnende treffer. Dat zegt heel veel over de instelling van Ronning.

Ty heeft zijn skills en instelling niet van een vreemde. Vader Cliff was klein ( 1.72m) en werd in ronde 7 van de NHL Draft in 1984 geselecteerd. Dat belette Cliff Ronning niet om een zeer verdienstelijke carrière op te zetten. Hij speelde 18 seizoenen in de NHL, waaronder 6 in Vancouver. Geboren in Burnaby ( net als Joe Sakic) keerde Ronning na zijn carrière terug in Vancouver. Hij kan nu zijn zoon van dichtbij zien spelen bij de Vancouver Giants.

Woensdag speelde de Vancouver Giants tegen de Medicine Hat Tigers. In die wedstrijd eiste Ty Ronning de hoofdrol op met een hattrick.

Eerste goal

Tweede goal

En ook vader is trots

Zondagnacht scoorde Ty Ronning ook in de wedstrijd tegen de Prince George Cougars

Bartek Bison
De wedstrijd tussen de Vancouver Giants en de Prince George Cougars werd echter een prooi voor de ploeg van Bartek Bison. Bison noteerde een assist bij de openingsgoal. Het werd uiteindelijk 6-5. De Nederlander in dienst van de Cougars had een topweek. De Cougars wonnen alle vier de wedstrijden van de afgelopen week. In drie van de vier wedstrijden trad Bison aan. Er was een back-to-back tegen de Portland Winterhawks waar Bison alleen in de eerste wedstrijd speelde. In die wedstrijd was Bison +1 en noteerde de second assist voor de openingsgoal van Aaron Boyd.

Weer twee assists erbij voor Bison dus. Na 24 wedstrijden in de WHL staat de Nederlandse aanvaller op 8 punten ( 1G en 7A) en is hij +3.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen