NBA Music: P-Funk All-Stars

Door

NBA All-Star Game 2014

Over All-Star Weekend gesproken. In de muziekwereld zijn er door de jaren heen verschillende All-Star formaties samengesteld, maar dé man die dat al 40 jaar volhoudt, is Dr. Funkenstein. George Clinton met zijn P-Funk All-Stars!

In de jaren ’70 had Clinton twee bands, Parliament en Funkadelic. Met beide bands werd album na album afgeleverd en menig zaal in de wereld plat gespeeld. Ook toen kwam het al voor dat bandleden van beide bands bij elkaar speelden. Drugs en geldproblemen zorgden er begin jaren ’80 voor dat de bands ophielden te bestaan.

Het afgesloten tijdperk duurde overigens een paar jaar. Het funkbloed kroop waar het niet gaan kon en in 1983 was daar de verzoening met Bootsy Collins. Het duurde daarna nog zes jaar voordat George Clinton na een redelijk gelukte solocarrière zijn funkvrienden opbelde en muzikanten van zowel Parliament als Funkadelic samenbracht onder de naam P-Funk AllStars. Zoals er jaarlijks in de NBA de beste spelers bij elkaar worden gezet, werden hier de beste funkmuzikanten bij elkaar gezet.

Sinds de jaren ’90 toert Clinton met zijn sterrenteam bijna onafgebroken de wereld rond. En sinds die tijd ben ik bij talloze concerten geweest en heb ik Dr. Funkenstein meerdere malen mogen ontmoeten. Zoals het ook in de NBA het geval is, zijn er soms wat betere jaren op het All-Star vlak dan andere jaren. Op het veld resulteert dat in een mindere wedstrijd, op de bühne loopt het uit op een ronduit zwak concert.

Ik heb de P-Funk All-Stars meerdere malen minder goed zien spelen, omdat de rookies (George zoekt altijd nieuwe jonge muzikanten), maar ook de veteranen ( sommige zijn eind 60!) het niveau nog niet of niet meer aankunnen. Een van zijn beste concerten was in 2006 in Nice. Het was de 65e verjaardag van George Clinton, het geluid was goed, de zon ging onder, alles klopte. De All-Stars speelden op de toppen van hun kunnen (iedereen was scherp op het podium vanwege het zeer strenge drugsbeleid in Frankrijk).

Clinton is inmiddels over de 70 jaar en speelt nog steeds. Toch zijn de P-Funk All-Stars niet meer wat ze geweest zijn. De concerten gaan door, puur voor het geld, aangezien Clinton zijn zaken financieel niet op orde heeft. Toch koester ik de herinneringen en vergeet nooit het motto van Dr. Funkenstein: Free your mind and your ass will follow.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen