NBA Grade the Trade: Jordan, Lin en Stoudemire

Door

DeAndre Jordan

Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA is gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.

Lees de vorige NBA Grade the Trade hier.

DeAndre Jordan blijft bij de Los Angeles Clippers
Het hoogtepunt op het gebied van de free agency deze zomer vond plaats op 8 juli. Nadat DeAndre Jordan enkele dagen eerder een mondeling akkoord met Dallas had bereikt over een vierjarig contract (ter waarde van tachtig miljoen dollar), ontstonden er blijkbaar dusdanige grote twijfels over zijn keuze, dat hij contact opnam met LA Clippers-coach en general manager Doc Rivers.

Wat er daarna gebeurde is legendarisch. Via Twitter kon de hele wereld meegenieten hoe ter land, ter zee en in de lucht verschillende Clippers spelers naar Houston, de woonplaats van Jordan, gingen om hem aldaar te overtuigen dat hij in Los Angeles moest blijven.

Met succes. ‘Opgesloten’ in zijn huis zwichtte de atletische center, om vervolgens schriftelijk (87 miljoen dollar voor vier seizoenen) door de Clippers vastgelegd te worden. Een noodzakelijke zet voor de franchise, die zonder hun defensieve anker (die overigens de afgelopen drie seizoenen geen wedstrijd miste!) hun titelaspiraties overboord hadden kunnen werpen.

Los Angeles Clippers: 8,5

De Charlotte Hornets halen Jeremy Lin
Een hype is volgens Wikipedia een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijk is. We kennen allemaal wel wat hypes. Flippo’s, de Tamagotchi, Sonja Bakker. Leuk voor een tijdje, maar na verloop van tijd vraagt een ieder zich af wat de toegevoegde waarde is van die rage, om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag.

Ook de NBA kent hypes, met Jeremy Lin als beste recente voorbeeld. Vanuit het niets zette de point guard in 2012 een serie uitstekende prestaties neer, en gesteund door zijn Aziatische afkomst was Linsanity een feit. De hele wereld was idolaat van Lin, die vervolgens door Houston rijkelijk beloond werd met een nieuw contract (25 miljoen dollar voor drie seizoenen).

Achteraf gezien was dit een enorme miskoop, getuige ook zijn nieuwe contract dat hij deze zomer bij Charlotte tekende (4,3 miljoen dollar voor twee seizoenen). De hype is over, en wat er overbleef was een degelijke back-up, waarvoor de Hornets geen cent te veel hebben betaald.

Charlotte Hornets: 7

Amar’e Stoudemire verkast naar de Miami Heat
Van een van de duurste contracten in de NBA, naar een van de goedkoopste. Het is het verhaal van Amar’e Stoudemire. Na jaren gepronkt te hebben in de lijstjes van de top vijf best betaalde spelers, kwam er deze zomer abrupt een einde aan toen hij bij de Heat een eenjarig contract tekende ter waarde van 1,5 miljoen dollar: het minste wat een speler met zijn ervaring kan verdienen.

Hoewel dat een pijnlijk gegeven is, had de big dit al geruime tijd voorzien. Daar waar hij in zijn Phoenix-tijd een van de van de meest moeilijk af te stoppen spelers was in de NBA, was hij in New York, op zijn eerste seizoen na, geen schim meer van zichzelf. De reden? Blessures. De atletische springveer van weleer raakte om de haverklap geblesseerd, en wist daardoor nooit meer zijn oude niveau te halen. Wat rest is een bruikbare back-up center, die Miami samen met Mario Chalmers, Gerald Green, Justise Winslow en Josh McRoberts een bovengemiddelde bank geeft.

Miami Heat: 7

De Portland Trail Blazers verwelkomen Al-Farouq Aminu
In een van de eerste moves deze zomer wisten de Trail Blazers Al-Farouq Aminu te verbinden aan hun franchise, middels een vierjarig contract ter waarde van totaal dertig miljoen dollar. Hoewel het een indicatie bleek te zijn van hoe genereus de teameigenaren hun cheques uitschreven, werd er wel direct afgevraagd of deze signing niet iets te veel van het goede was. Volgens de criticasters is het aanvallende spel van de Nigeriaan namelijk zo goed als verwaarloosbaar (gemiddeld in zijn carrière 6,4 punten per wedstrijd).

Hoewel de cijfers niet in zijn voordeel te spreken, is hij desondanks een prima offensieve speler, zolang hij maar goed gebruikt wordt. Dit, in combinatie met zijn defensieve talent waarin hij drie posities kan verdedigen, maakt hem een aangename aanwinst voor Portland, dat naast de forward in C.J. McCollum, Meyers Leonard, Damian Lillard, Mason Plumlee en Noah Vonleh een interessante kern van spelers heeft van 25 jaar of jonger.

Portland Trail Blazers: 7,5

De San Antonio Spurs ruilen Tiago Splitter voor de draftrechten van Georgios Printezis en een toekomstige tweede ronde draftkeuze
Een van de slechtste trades van deze zomer vond plaats tussen Atlanta en San Antonio. Als de Spurs een serieuze kans wilden hebben om LaMarcus Aldridge aan zich te binden, dienden ze eerst het relatief dure contract van Tiago Splitter te verhandelen. Je zou verwachten dat geen enkel ander team, zeker geen play-off team, de Texaanse grootmacht zou helpen, maar niets bleek minder waar. Atlanta was op zoek naar een back-up center, en liet zich overtuigen door Greg Popovich dat Splitter dé man was.

Hoewel dit alleen al twijfelachtig is (Bismack Biyombo en Brandan Wright hadden voor beduidend minder salaris beschikbare opties geweest), zorgde de acquisitie van de Braziliaan er voor Atlanta ook nog eens voor dat ze geen financiële ruimte meer hadden om hun beste speler van de play-offs, DeMarre Carroll, een vernieuwd contract te geven. Een onbegrijpelijke gang van zaken, dat de Hawks direct een van de grootste verliezers van deze off-season maakt.

Atlanta Hawks: 2
San Antonio Spurs: 9

this is what i found on my breakfast plate! what’s up ATL! Assim estava meu prato do cafe da manha!

Een foto die is geplaatst door Tiago Splitter (@tgo_splitter) op

Foto’s: Twitter

Ook leuk om te lezen