NBA Recap: GSW’15 beste kampioen in een nieuw seizoen

Indiana Pacers v Golden State Warriors

In de jacht op het beste openingsrecord rekenden de Golden State Warriors de afgelopen week met twee zwaargewichten af. Zowel de Los Angeles Clippers als de Chicago Bulls werden verslagen. Zondagavond boden de Denver Nuggets een stuk minder weerstand. In Colorado werd het 118-105 voor de regerend kampioen. Dat betekende de vijftiende overwinning op rij, een openingsrecord in de historie van de NBA.

Na één kwart spelen keken de Nuggets al tegen een meercijferige achterstand aan. Het leek een gelopen race, temeer GSW in de sterkste opstelling ten strijde trok. Aan de hand van Darrel Arthur, die in die periode elf punten uit zes schoten haalde, kwam Denver tegen alle verwachtingen in toch terug in de wedstrijd. Ze kwamen zelfs op een voorsprong van – ja, ja! – een punt. Het team uit Californië stelde al voor rust orde op zaken, en kwam daarna niet meer op achterstand.

De voorsprong gaf interim-coach Luke Walton voldoende zekerheid om Steph Curry het vierde kwart vanaf de bank te laten toekijken. Hij scoorde mede daarom voor het eerst dit seizoen minder dan twintig punten (19). De andere Splash Brother, Klay Thompson, die door de heersende Curry-mania hevig wordt ondergesneeuwd, werd de topscorer van de wedstrijd. Hij eindigde met 21 punten, met 4 uit 7 van achter de driepuntslijn. Thompson was niet de enige die Curry voorbij ging. Ook Emmanuel Mudiay lukte dat op stijlvolle wijze:

Met 15 overwinningen op rij zijn de 2015-2016 Golden State Warriors als beste kampioen ooit aan een NBA-seizoen begonnen. Het algemene record voor beste openingsserie staat op 16 winstpartijen. Dat lukten de Washington Capitols in 1949 en de Houston Rockets in 1994.

“Of we het record pakken of niet zal niets afdoen aan ons uiteindelijke doel van kampioen worden,” zei coach Walton na afloop. “Het zou iets moois zijn op onderweg te bereiken.” Over twee nachten weten we of het gelukt is. Dinsdag- op woensdagnacht (4:30) spelen de Golden State Warriors in hun eigen Oracle Arena tegen de Los Angeles Lakers.

Clippers verliezen voor derde keer op rij
De Toronto Raptors hebben in Los Angeles een gevoelige tik uitgedeeld aan de Clippers. De ploeg van Doc Rivers verloor voor de derde keer op rij, iets wat de Raptors zelf al twee keer meemaakten dit seizoen. In de middagwedstrijd van Staples Center werd het, ondanks een comeback van de Clippers, 91-80.

In Los Angeles scoorden drie spelers van de Raptors twintig punten of meer: Luis Scola (20), DeMarre Carrol (21) en Demar DeRozan (21). Jonas Valanciunas werd gemist, nadat hij afgelopen vrijdag zijn hand brak tegen de Lakers. De Litouwer zal waarschijnlijk zes weken afwezig zijn.

Aan de kant van de Clippers leken ook heel wat spelers afwezig. Paul Pierce was met twee punten, allebei vrije worpen, in achttien minuten onzichtbaar voor Los Angeles. Na een weergaloze start van de Raptors die met een voorsprong van 29 punten de eerste helft eindigde, was het de defense van Los Angeles die bijna voor de ommekeer zorgde in het derde kwart.

Daardoor lukte het de Raptors bijna niet om te scoren: slechts acht punten wist de formatie van coach … in het netje te krijgen. Helaas konden de Clippers die sterke verdediging niet vasthouden in het vierde kwart. Los Angeles is derhalve in mineur, er wordt naar verluidt gescholden in de kleedkamer en ogenschijnlijk is the crisis real.