NBA Grade the Trade: Love, Young en Wiggins

Door

Minnesota Timberwolves v Golden State Warriors

Het zal u niet ontgaan zijn: ‘the offseason’ is in de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek ‘Grade the Trade’ alle noemenswaardige ontwikkelingen voorzien van een rapportcijfer.

De Cleveland Cavaliers verwelkomen Kevin Love, die geruild wordt met de Minnesota Timberwolves voor Anthony Bennett en Andrew Wiggins, terwijl Thaddeus Young de Philadelphia 76ers verlaat om eveneens naar Minnesota te gaan voor Luc Mbah a Moute, Alexey Shved en een eerste ronde draftkeuze in 2015 (van Cleveland)
De meest geanticipeerde ruil van de afgelopen maand is eindelijk een feit: Kevin Love gaat naar Cleveland. Daarmee voltooien de Cavaliers hun metamorfose, en behoren ze direct tot één van de sterkste ploegen in het Oosten. De prijs daarvoor kan pas over een aantal jaar definitief bepaald worden. Cleveland stuurde namelijk zowel hun eerste pick van dit seizoen (Wiggins) en vorig seizoen (Bennett) naar Minnesota, en gokt daarmee volledig op de korte termijn, in plaats van de lange termijn. Op basis van de informatie nu, lijken de Cavs spekkoper. Bennett kende vorig seizoen een uitermate slecht seizoen, en het spel van Wiggins tijdens Summer League geeft gelegenheid om te twijfelen of hij wel echt zo goed is als iedereen steeds gezegd heeft. Anderzijds zou het ook zo maar kunnen dat beide spelers over een paar seizoenen wel getransformeerd zijn tot volwaardige sterren in de NBA, waardoor Cleveland wel eens spijt zou kunnen krijgen (zeker wanneer ze niet hun eerste kampioenschap in de geschiedenis weten te behalen). Kortom: only time will tell. Vooralsnog lijkt Cleveland de beste zaken gedaan te hebben, zal Minnesota (dat het vertrek van Love gedeeltelijk probeert op te vangen met Young) pas over een paar seizoenen echt beoordeeld kunnen worden, en hebben de 76ers wederom een doorlopend contract weten te verhandelen voor aflopende contracten na dit seizoen (waardoor ze idioot veel ruimte creëren onder de salary cap).

Cleveland Cavaliers: 9, Minnesota Timberwolves: 6, Philadelphia 76ers: 7

De Chicago Bulls versterken zich met Aaron Brooks
Als het verleden iets geleerd heeft in Chicago, is het wel dat het een solide back-up point guard geen overbodige luxe is. De geschiedenis van Derrick Rose met betrekking tot blessures is bekend, en de acquisitie van Brooks (eenjarig contract van iets boven de één miljoen dollar) valt derhalve logisch te verklaren. Brooks zal normaliter fungeren als derde PG (na Rose en Kirk Hinrich), en volgt dus feitelijk D.J. Augustin (vertrokken naar Detroit) op. Op papier een ondankbare taak, maar in de wetenschap dat Augustin vorig seizoen meer dan dertig minuten per wedstrijd speelde, zijn wij er bij SportAmerika van overtuigd dat Brooks zijn kansen (en speelminuten) gaat krijgen.

Chicago Bulls: 7,5

Luke Ridnour gaat naar de Orlando Magic
Dat het beste van Luke Ridnour er inmiddels wel af is, blijkt wel wanneer je kijkt naar zijn statistieken. Daar waar de elfjarige veteraan drie seizoenen geleden nog gemiddeld ruim dertig minuten per wedstrijd speelde, waarin hij gemiddeld twaalf punten scoorde, een vrije worpen percentage van bijna negentig procent noteerde, en bijna vijf assists per wedstrijd uitdeelde, noteerde hij bij zijn laatste werkgever Charlotte zeer povere cijfers: 15,1 MPG, 4,0 PPG, 57,1 FT% en 2,2 APG. Deze statistieken zijn echter niet volledig te wijten aan Ridnour zelf. De point guard leek niet op zijn plek in North Carolina, en gaat bij Orlando (tweejarig contract ter waarde van 5,5 miljoen dollar) op zoek naar eerherstel. Hoewel hij ook in Orlando zal fungeren als bankspeler, is hij voornamelijk gehaald als mentor voor de jonge talenten Victor Oladipo en Elfrid Payton. Met dat in het achterhoofd, hebben de Magic prima zaken gedaan.

Orlando Magic: 7

Jerryd Bayless verkast naar de Milwaukee Bucks
Als je kijkt naar alle namen die de Bucks al onder contract hadden staan op de beide guard posities (Brandon Knight, Kendall Marshall, Nate Wolters, Giannis Antetokounmpo, O.J. Mayo en Carlos Delfino), is het legitiem om te vragen of Milwaukee het geld voor combo guard Bayless (tweejarig contract voor in totaal zes miljoen dollar) niet beter aan een andere speler hadden kunnen besteed worden. Het antwoord op die vraag is eigenlijk simpel: nee. Mayo staat op de nominatie om verhandeld te worden, Delfino heeft een seizoen lang in de lappenmaand gezeten, en de andere vier spelers hebben allen slechts drie seizoenen of minder ervaring in de NBA. Daarmee wordt meteen verklapt wat de rol wordt van Bayless (die in zijn zevende seizoen toe is aan zijn zesde team). Hij zal de jonge spelers moeten begeleiden, en er als back-up moeten staan wanneer dat nodig is. En in die rol zou Bayless wel eens kunnen floreren.

Milwaukee Bucks: 7

De Utah Jazz halen Trevor Booker
De Jazz wisten vorig seizoen geen hoge ogen te gooien. De ploeg won slechts 25 wedstrijden, waarmee het laatste eindigde in de Western Conference. De verwachtingen voor komend seizoen zullen niet veel beter zijn. Een ‘bewijs’ daarvan is hun grote zomer aanwinst Trevor Booker, die een tweejarig contract tekende voor iets onder de tien miljoen dollar. Hoewel Booker een nuttige speler is, zal hij de Jazz niet aanwijsbaar beter maken. Daarbij vinden wij bij SportAmerika bijna vijf miljoen per seizoen wel erg veel geld voor een reserve (achter Derrick Favors en Enes Kanter).

Utah Jazz: 5,5

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen