Crisis in NY: Knicks weten het niet meer

Door

Met een serieuze brok van het seizoen achter de rug lijken de New York Knicks één van de meest teleurstellende teams in de NBA. Terwijl iedereen hoge scores en showtime verwachtte van de city boys, krijgen ze tegenvallende prestaties, verwarde supersterren en een coach die niet brengt wat hij beloofde.

In de wandelgangen spreken ze al van een nieuw begin. Dit zou een mokerslag zijn voor al de Knicks fans die dachten dat ze na jarenlange miserie eindelijk aan de slag konden gaan. De play-offs van vorig seizoen voorspelden ook veel goeds. Ze werden wel gesweept door de Celtics, maar niet zonder wat slag of stoot.

Er zijn al grote twijfels over de Carmelo Anthony-trade en de ster in kwestie is aan geen schitterend seizoen bezig. Het drukke schema eiste bij Melo ook zijn tol. Problemen met de enkel, pols en andere kleine kwaaltjes zorgden ervoor dat de ‘boy from Brooklyn’ onder de 40% schotpercentage bleef in de laatste 5 partijen.

Knicks-fans zagen Melo graag komen, maar nu ze weinig wedstrijden kunnen winnen krijgt de superster de volle laag. D’Antoni wilde de helft van zijn team nooit echt ruilen voor de voormalige Nugget, maar toenmalige eigenaar Jim Dolan wilde Melo absoluut naar New York brengen.

Nu zou Melo teveel schieten en niet efficiënt genoeg zijn. Anthony en Stoudemire zijn allebei spelers die de bal in hun handen moeten hebben om acties te ondernemen.

“Ik weet het niet,” zei Carmelo Anthony.  “Misschien schiet ik teveel.” Dat Anthony veel schiet is niets nieuws, maar meestal resulteerde dit in winsten. Hij kan, als hij in vorm is, misschien wel de meest pure scorer in de NBA genoemd worden.

Zelfs in slechte vorm staat Melo op de nummer 5 in topscoorders van de hoogste liga ter wereld. Een betere crunch-time speler zal je ook nooit vinden. Melo blinkt meestal uit als de druk het hoogst is.

“Verwachtingen blijven hoog,” zei Melo. Misschien werd de druk nu wel te groot voor de small forward van de Knicks.

Ook Amar’e Stoudemire ondervond wat problemen om zijn vorm van vorig seizoen te vinden. Aangezien de Knicks Tyson Chandler aantrokken om op center te spelen, schoof Stat naar de power forward (zijn oorspronkelijke positie).

Dit lijkt zeker geen voordeel te zijn voor de explosieve Stoudemire. Hij kan zijn snelheid en bewegelijkheid niet meer uitbuiten tegenover grotere jongens aangezien hij nu geen mismatches meer tegen komt. Stat lijkt ook wat moeite te ondervinden in zijn afwerking.

FEAR THE BEARD

Misschien is dit allemaal te wijten aan het gebrek aan een goede spelverdeler? Chauncey Billups werd bedankt (wat verrassend was voor velen) en geniet nu van Hollywood bij de Lob Angeles Clippers. De Knicks kunnen enkel rekenen op tweedejaars guard Toney Douglas die goed is en zeker nog beter zal worden, maar zeker nog geen generaal is op het veld.

Ook Mike Bibby werd aangetrokken.. maar wat kan deze Bibby nog betekenen voor de Knicks. Hij kon vorig seizoen bij de Heat weinig betekenen en lijkt nu ook niet veel klaar te spelen.

Het enige lichtpunt in het seizoen van de Knicks is Iman Shumpert. De 21-jarige Shumpert die als 17de werd geselcteerd in de draft verbaasde velen toen hij op het parket verscheen. Hij overtuigde al vroeg en werd meteen een starter, maar ook deze jonge knaap kon de supersterren niet leiden.

Baron Davis zou de redder in nood moeten worden. Hij werd ook aangetrokken door de Knicks nadat hij door de Cavaliers bedankt werd, maar kampte nog met een rugblessure. Nu alle hoop verdwenen lijkt voor de jongens in de Big Apple, zetten ze veel druk op Davis.

Enkele jaren terug was Baron Davis uitmuntend. Hij verbaasde, bijna in zijn eentje, de Dallas Mavericks in de eerste ronde van de play-offs (die toen het beste record hadden) en versierde een transfer naar de Clippers, waar hij nooit echt meer uitblonk. Toch kon Blake Griffin toegeven dat de man met de gevreesde baard nog steeds schitterend kon zijn, als zijn lichaam het toeliet.

OUT WITH ANTONI

Iemand die nu echt wel mag vrezen voor zijn job is Mike D’Antoni, of misschien beter Antoni ( want D kent hij niet). ‘D-efense wins championships’ is misschien wel de bekendste uitspraak in de basketbal wereld en voor een team die rekent op Offense,die nu niet loopt, zou defense wel een goede optie kunnen zijn.

De fans in Madison Square Garden gilden vorige week de naam van Zenmaster Phil Jackson. Ze scandeerden ook D’Antoni’s naam, maar dat ging gepaard met minder vleiende teksten.

Ondertussen werd Anthony op de injured list gezet om zijn lichaam te laten genezen en zijn vertrouwen terug te winnen. De pauze van Melo zorgt er hopelijk ook voor dat Stat zijn ‘groove’ te pakken krijgt en dat Baron de ‘knight in shilling armor’ wordt.

Foto: Getty Images

 

 

Ook leuk om te lezen