MLS wil pionierspositie met ‘video review’

Door

Soccer Night In Newtown

De Major League Soccer staat open voor tests met een zogeheten ‘video review’, zo heeft MLS-voorzitter Don Garber (foto boven) gemeldt in een interview met Sports Illustrated. Daarmee zinspeelt Garber op een pionierspositie in het internationale voetbal.

Televisiebeelden
Afgelopen week gaf FIFA-voorzitter Sepp Blatter aan dat hij de ‘video review’ wel ziet zitten. Het idee is dat trainers op het moment dat een wedstrijd stil ligt een challenge aanvragen, waarna de scheidsrechter samen met de betreffende coach de televisiebeelden bekijkt. De arbiter bepaalt vervolgens of hij zijn beslissing herziet.

Van mening veranderd
De Zwitser moest vijf jaar geleden niets hebben van technologische hulpmiddelen. Volgens de bondsvoorzitter moest het voetbal een ‘menselijke sport’ blijven en daar horen ook ‘menselijke fouten’ bij. Blatter is door de succesvolle tests met doellijntechnologie (onder andere tijdens het wereldkampioenschap in Brazilië en de Engelse Premier League) van mening veranderd.

Het plan van de FIFA-baas is om de ‘video review’ in 2015 te testen in een nationale competitie en/of tijdens het wereldkampioenschap voor spelers onder de 20 jaar, dat dit jaar wordt gehouden in Nieuw-Zeeland.

Muziek in de oren
De plannen van Blatter klinken voor MLS-voorzitter Garber als muziek in de oren. “Ik geloof dat de tijd is gekomen voor een mechanisme dat ervoor zorgt dat wedstrijden niet beslist worden door foutieve beslissingen van scheidsrechters”, zei hij tegenover Sports Illustrated.

Deze week was Mark Abbott, vice-voorzitter van de MLS, in Zürich voor een vergadering bij de FIFA. Daar heeft hij de mensen van de internationale voetbalbond laten weten dat de competitie openstaat voor tests. “Wij kijken er naar uit om samen met de FIFA aan dit project te werken”, zei Garber.

Goedkoper
De MLS wilde eerder ook de doellijntechnologie testen, maar dat plan ging om financiële redenen niet door. Het zou te duur zijn. Het is dan ook aannemelijk dat het invoeren van een ‘video review’ goedkoper is dan doellijntechnologie.

Tegenstanders
Overigens meldden zich deze week ook direct tegenstanders van het plan. “Wie ben ik om de president uit te dagen, maar ik heb zo mijn eigen ideeën”, gaf Jim Boyce (vice-voorzitter FIFA) eerlijk aan. “Laat de vierde official afgezonderd van de trainers en met een televisie zitten. Dan hebben we ook geen challenges van trainers nodig.”

IFAB
Voordat de MLS als eerste competitie ter wereld kan worden uitgekozen voor tests met de ‘video review’, moet het plan worden goed gekeurd door de International Football Association Board (IFAB), de instantie die de spelregels voor het internationale voetbal bepaalt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen