Nani Schiet Orlando naar finale MLS is Back Tournament

Jamiro Monteiro uitgeschakeld, Portland en Orlando naar finale

Jamiro Monteiro is er met zijn Philadelphia Union niet in geslaagd om de finale van het MLS is Back Tournament te bereiken. Het toernooi, waarmee de Amerikaanse voetbalcompetitie na de coronapauze is hervat, nadert zijn climax. In de nacht van woensdag op donderdag trad Zolos aan tegen Portland Timbers. Monteiro maakt het gehele toernooi al indruk op het middenveld van Union. In een gelijkopgaande wedstrijd verloor zijn ploeg met 1-2 van Portland Timbers. Door de uitschakeling van Union zijn er geen Nederlanders meer actief op het toernooi. In de andere halve finale won Orlando City van Minnesota United.

NIET KANSLOOS

Ondanks dat Portland ijzersterk uit de startblokken kwam, was Philadelphia Union zeker niet kansloos. Na een aantal kleine kansjes kwam Portland in de 13e minuut op voorsprong door een kopbal van Ebobisse. Daarna nam Philadelphia het initiatief en creëerde het enkele kansen. In de blessuretijd van de eerste helft lokte Monteiro vernuftig een strafschop uit, waardoor het de kans kreeg om met een gelijke stand de rust in te gaan.  Philadelphia-spits Santos faalde echter opzichtelijk. Hij schoot zijn penalty hoog over.

In de tweede helft ging het gelijk op, met kansen over en weer. Dit resulteerde in de 0-2 voor Portland. Dit keer was het Blanco die met een kopbal scoorde voor zijn ploeg. Na dit doelpunt wisselde Philadelphia Union middenvelder Jose Martinez voor aanvaller Andrew Wooten. De ploeg ging aanvallender spelen en na een kwartier maakte invaller Wooten de aansluitingstreffer. Uit de rebound van een vrije trap van Monteiro tikte hij de 1-2 binnen.

In de slotfase van de wedstrijd kreeg Philadelphia nog enkele kansen op de gelijkmaker -inclusief een afgekeurd buitenspeldoelpunt- maar de stand bleef onveranderd. Zo kon Portland Timbers haar finaleplaats gaan vieren. Monteiro, die in de kwartfinale nog scoorde voor zijn ploeg, speelde de gehele wedstrijd.

NANI

Een dag later trad Orlando City FC aan tegen Minnesota United. De gastheer van het toernooi kwam goed uit de startblokken en er volgden al snel enkele kansen voor The Lions. Na zo’n 35 minuten spelen viel het eerste doelpunt. Orlando-verdediger Jansson gaf een lange bal, precies in de loop van buitenspeler Nani. Een perfecte aanname zorgde ervoor dat de Portugees de bal langs Minnessota-keeper Miller kon punteren. Even later was opnieuw Nani de gevierde man. De oud-speler van Manchester United kon vrij op dribbelen en vanaf ongeveer 20 meter krulde hij de bal perfect in de lange hoek. Daarmee onderstreepte Nani nog maar eens dat hij in bloedvorm is. De 33-jarige aanvoerder van Orlando City scoorde dit toernooi al vijf keer en was bij bijna alle doelpunten van Orlando City betrokken.

In de tweede helft was het duidelijk dat Minnesota United op jacht ging naar de 2-1. Pas in de 83e minuut kwam die treffer er. Minnesota-invaller Toye schoot goed binnen. Na deze treffer bleef Minnesota druk uitoefenen op het doel van Orlando, maar het was tevergeefs. In de blessuretijd maakte Orlando zelfs de 3-1. Een vlijmscherpe counter werd afgerond door Benji Michel. Daarmee was de eindstand bereikt en was de uitschakeling van Minnesota United een feit.

In de nacht van 11 op 12 augustus staat de finale van het MLS is Back Tournament op het programma. In de finale zullen de Portland Timbers het dus opnemen tegen Orlando City.  De winnaar van het toernooi gaat aan de haal met een ticket voor de CONCAF Champions League. Dit is de Champions League voor teams uit Noord Amerika, Centraal Amerika en de Caraïben.

(Coverfoto: Sam Greenwood/Getty Images)