Late gelijkmaker verpest afscheid Donovan

Door

USA v Algeria: Group C - 2010 FIFA World Cup

Het vriendschappelijke treffen tussen Team USA en Ecuador in East Hartford stond volledig in het teken van het internationaal afscheid van Landon Donovan. De all-time topschutter en assistenkoning van het nationale elftal had eerder in augustus al aangekondigd zijn carrière stop te zetten na het einde van het lopende MLS-seizoen.

Deze moeilijke beslissing kwam er één maand na de Wereldbeker in Brazilië waarvoor Donovan onverwacht gepasseerd werd door bondscoach Jürgen Klinsmann. De Duitser was het echter eens over het feit dat de beste Amerikaanse voetballer uit de geschiedenis een passend afscheid verdiende.

Veteraan in jonge garde
Donovan werd gisterenavond als kapitein omringd door een jonge garde bestaande uit onder meer John Brooks, doelpuntenmaker tegen Ghana op het WK en vleugelspeler DeAndre Yedlin. De sterspelers uit de MLS zoals Bradley en Dempsey werden niet opgeroepen omwille van het drukke programma. In de spits werd Donovan voor de laatste keer gekoppeld aan zijn oude aanvalspartner Jozy Altidore waarmee hij op de Confederations Cup in 2009 en het WK 2010 furore maakte.

Sterk Amerikaans begin
Team USA en zijn nestor Donovan namen de wedstrijd meteen in handen. Een voorzet vanop links van de kapitein belandde in de zestien bij Altidore die via een korte baltoets van Yedlin Diskerud bereikte. Het geplaatste schot van de Rosenborg-speler was onhoudbaar voor doelman Banguera. De VS behield de controle over de wedstrijd en vooral Yedlin nam de ploeg op sleeptouw. Na een mooie dribbel van de jongeling op de vijandige helft, schoot Altidore het leer net naast de verkeerde kant van de paal.

Staande ovatie
Na 24 minuten liet Altidore de 36.265 toeschouwers rechtveren van de tribune. Zijn simpele backheel pass tussen drie verdedigers bereikte de slim lopende Donovan. Met enkel de doelman voor zich plaatste hij de bal in de rechterhoek maar het leer spatte uiteen op de paal. Een herkansing om Derek Jeter te imiteren kreeg Donovan niet want zoals afgesproken wisselde Klinsmann hem na 40 minuten. Onder een daverend applaus begroette Donovan zijn teamgenoten op het veld waarna Joe Corona de man met 157 caps afloste.

Late gelijkmaker
In de tweede helft bleef Altidore verantwoordelijk voor de gevaarlijkste kansen. Een doorsteekpass speelde de net ingevallen Corona vrij maar zijn schot werd geblokkeerd door een Ecuadoriaans been. Enkele minuten later toonde ook Bobby Wood, die doelpuntenmaker Diskerud had afgelost, zich niet koelbloedig genoeg in de zone van de waarheid. Team USA behield de controle over de wedstrijd en tijdens het laatste kwartier snakten beide teams naar het laatste fluitsignaal. Het gebrek aan concentratie gaf de nieuwe West Ham-aanwinst Enner Valencia de kans om Brad Guzan te verschalken. Zijn schot vanop ongeveer 20 meter veranderde plotseling van richting waardoor de doelman naar de verkeerde hoek werd gestuurd.

Nieuw tijdperk
Het laatste optreden van Donovan in het shirt van Team USA kon weliswaar niet bekroond worden met een overwinning maar de afscheidswedstrijd bewees wel dat de plooien tussen Donovan en Klinsmann min of meer gladgestreken zijn. Dinsdag ontvangen de troepen van de Duitser oude bekende Honduras in Florida. Die vriendschappelijke interland zal alvast de geschiedenis ingaan als de eerste wedstrijd van het post-Donovan tijdperk.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen