MLS Update #6: Atlanta United haalt uit tegen LAFC

De zesde week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de winstpartij van Atlanta United, de comeback van Orlando en de overwinning van Chicago Fire en Real Salt Lake

ATLANTA UNITED PAKT UIT TEGEN LOS ANGELES FC

Na de zure nederlaag van vorige week wilde Los Angeles FC de rug rechten tegen Atlanta United. Atlanta won echter hun laatste drie wedstrijden en is goed in vorm met acht doelpunten tot nu toe in de competitie.

Atlanta begon erg fel aan de wedstrijd. Al in de eerste minuut kreeg Chris McCann een rode kaart. Maar nadat de videoscheids de overtreding had gezien werd de rode kaart omgewisseld voor een gele kaart. Atlanta maakte in de zeventiende minuut de openingstreffer via Julian Gressel. Miguel Almiron gaf een lage voorzet van de linkerkant die langs iedereen heen schoot. De Duitser Gressel stond vervolgens bij de tweede paal klaar om de bal erin te schieten. In de 67e minuut wist Atlanta ook nog eens de 2-0 te maken. Julian Gressel gaf een voorzet van rechts op spits Josef Martinez. De bal vloog over keeper Tyler Miller heen, waardoor de Venezolaanse spits makkelijk kon binnenkoppen. Met het doelpunt brak Martinez ook een record. De spits scoorde 24 keer in zijn eerste 25 doelpunten, een Major League Soccer-record.

ATLANTA LOOPT UIT

In de 88e minuut kreeg Atlanta de kans om de 3-0 te maken. Nadat de videoscheids er weer aan te pas kwam, besloot scheidsrechter Ted Unkel de bal op de stip te leggen. Almiron maakte geen fout en schoot de 3-0 binnen. In de 92e minuut kreeg Atlanta nogmaals een penalty. LA-verdediger Joao Moutinho maakte bewust hands in het zestienmetergebied en kreeg hiervoor zijn tweede gele kaart. Miguel Almiron schoot vervolgens de bal in dezelfde hoek en wist hiermee de score op 4-0 te zetten. In de 97e minuut brak Atlanta nog eenmaal uit via een counter. Romario Williams kreeg de bal rond de middenlijn aangespeeld en besloot te rennen. De Jamaicaan wist vervolgens aan het einde van zijn solo ook nog te scoren om de eindstand te bepalen op 5-0.

ORLANDO WINT VAN PORTLAND

De kampioen van 2015, Portland Timbers, heeft nog geen overwinning in het nieuwe seizoen. Orlando boekte daarentegen vorige week zijn eerste overwinning van het seizoen. Deze week was het dus de taak aan Portland om zijn eerste overwinning van het seizoen te boeken.

In de zeventiende minuut was daar de eerste kans voor Portland. Sebastian Branco werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Mohammed El Monir. De scheidsrechter ziet dit echter anders en besluit de Argentijnse middenvelder eraf te sturen met zijn tweede gele kaart vanwege een schwalbe. Nadat de videoscheids erbij kwam kreeg Portland toch zijn penalty en werd de gele kaart van Blanco ingetrokken. Aanvoerder Diego Valeri maakte geen fout vanaf de stip en schoot de 1-0 binnen.

Vlak voor de rust moest Orlando de 1-1 maken na een goede kans voor Justin Meram. Keeper Jake Gleeson wist de bal echter op fantastische wijze te redden voor de 1-0 ruststand. Na de pauze begon Portland goed. De Timbers raakten via Valeri en Blanco twee keer het aluminium binnen vijf minuten. In de 59e minuut lukte het Portland dan wel om het net te vinden. Bill Tuiloma kopte een vrije trap van zijn aanvoerder Valeri buiten het bereik van keeper Joe Bendik.

DE COMEBACK

Vanaf de 80e minuut zette Orlando zijn comeback in. Chris Mueller kopte uit de corner van Yoshimar Yotun tien minuten voor tijd de 1-2 binnen. Twee minuten later kreeg Orlando ook nog een penalty, nadat Dom Dwyer tegen Alvas Powell aanliep in het strafschopgebied. Sach Kljestan bleef koel en schoot de penalty binnen voor de 2-2. In de 87e minuut wist Orlando de comeback te verzilveren. Spits Dom Dwyer leek eerst zelf de kans te verprutsen, nadat hij weggleed. De Amerikaans-Engelse spits draaide zich vervolgens slim weg bij twee Portland-verdedigers en schoot toen de 3-2 binnen. Zodoende blijft Portland zonder overwinning zitten…

CHICAGO FIRE BOEKT EERSTE OVERWINNING

Chicago zat dit seizoen ook nog altijd zonder overwinning. In hun vierde wedstrijd moest daar dan eindelijk de eerste overwinning eens komen. Columbus Crew kende tot nu toe een fantastische start met tien punten uit vijf wedstrijden. De ploeg van Veljko Paunovic wist dus dat het een zware wedstrijd zou worden om te winnen.

Nederlander Johan Kappelhof had vanavond een nieuwe partner in de verdediger. Middenvelder Bastian Schweinsteiger stond samen met de Nederlander en Kevin Ellis in de driemansverdediging van Chicago. Al in de zesde minuut deed John Kappelhof waar hij bekend om staat in Amerika, een kaart pakken. Na een overtreding op Christian Martinez kreeg de oud-FC Groningen speler al een gele kaart. Eenentwintig minuten later was Kappelhof een stuk vrolijker toen Chicago de 1-0 maakte. Columbus-keeper Zack Steffen werd na een terugspeelbal onderdruk gezet door Chicago-spits Alan Gordon. Het druk zette leidde er uiteindelijk toe dat de Amerikaanse keeper de bal zo in de voeten speelde van de andere spits van Chicago Fire, Nemanja Nikolic. De Hongaar wist de bal vervolgens vrij eenvoudig in het doel te schieten voor de 1-0.

In de 44e minuut wist Frederico Higuain nog bijna de gelijkmaker te maken voor Columbus. Keeper Richard Sanchez deed zijn werk en wist de inzet van de Argentijn over te tikken. In de 72e minuut kwam Columbus nogmaals dicht bij de gelijkmaker. Spits Gyasi Zardes wist de bal over de Mexicaanse keeper te tikken. De bal was echter te hoog en kwam tegen de lat. Vier minuten later raakte Columbus weer het aluminium. Ditmaal schoot de ingevallen Mohammed Abu de bal op de paal. Chicago wist stand te houden en boekte hierdoor hun eerste overwinning van het seizoen.

SALT LAKE VERRAST VANCOUVER

Vancouver wist tot nu toe al twee van hun drie uitduels te winnen dit jaar. Datzelfde waren ze ook van plan tegen Real Salt Lake. De ploeg van Mike Petke had echter nog wat goed te maken, nadat het vorige week verloor van Toronto FC.

Aan het einde van de eerste helft was daar dan eindelijk het doelpunt dat de wedstrijd nodig. Verdediger Brooks Lennon gaf een voorzet van rechts op spits Luis Silva. De Mexicaanse spits probeerde de bal tussen Efrain Juarez en Jake Nerwinski van Vancouver te schieten. De bal raakte echter nog rechtsback Nerwinski onderweg. Doordat de bal via de Amerikaanse verdediger ging kon keeper Stefan Marinovic de bal niet meer houden en stond Real Salt Lake in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. In de 88e minuut leek Real Salt Lake de wedstrijd te beslissen. Linkermiddenvelder Corey Baird legde de bal vanaf de achterlijn goed terug op de ingelopen Jefferson Savarino. De Venezolaan schoot de bal toen eenvoudig binnen voor de 2-0 voorsprong. In de 92e minuut wist Vancouver de schade iets terug te brengen. Brek Shea scoorde op aangeven van spits Kei Kamara.

Coverfoto: Twitter Atlanta United