MLS Update #8 – New York City verliest voor het eerst, Seattle wint eindelijk

De achtste week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de eerste verliespartij van New York City, de eerste overwinning van Seattle Sounders en de overwinningen van Real Salt Lake en Sporting Kansas City.

NEW YORK VERLIEST ONGESLAGEN STATUS

Samen met FC Dallas was New York had nog een ongeslagen status in de MLS. Portland won daarentegen vorige week pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De contrasten tussen de twee zijn dus erg groot dit seizoen.

Portland begon erg goed aan de wedstrijd maar wist het net maar niet te vinden. In de 26e minuut wist Portland dan eindelijk wel het net te vinden. Middenvelder Andres Flores gaf een voorzet van rechts op Sebastian Blanco. De Argentijn kopte de bal vervolgens hoog over doelman Sean Johnson heen. Twaalf minuten later wist Portland opnieuw het net te vinden. Aanvoerder Diego Valeri wilde de bal vanaf de rechterkant in de verre hoek schieten maar de Amerikaanse keeper Johnson kon de bal nog net keren. De balde rolde echter precies voor de voeten van Fanendo Adi en de Nigeriaan scoorde eenvoudig en verdubbelde de tussenstand naar 2-0.

In de 66e minuut besliste Portland de wedstrijd door de 3-0 te maken. Uit een corner van Diego Valeri kon verdediger Larrys Mabiala de bal tegen het net aan koppen voor de 3-0. New York verloor dus kansloos zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Portland is daarentegen weer op de goede weg met de tweede overwinning van de competitie.

FINALIST 2016 WINT EERSTE WEDSTRIJD VAN HET SEIZOEN

Net als mede-finalist Toronto was Seattle dramatisch begonnen aan het seizoen. Na vier wedstrijden zat de club nog altijd zonder overwinning. Tegen Minnesota moest daar verandering inkomen.

Al in de twintigste minuut moest Seattle op een 1-0 voorsprong komen. Roman Torres kon de bal vanaf een meter van de doellijn vrij inkoppen. De Panamees kopte de bal hoog over waardoor het 0-0 bleef. Drie minuten later was het dan wel raak. Gustav Svensson kreeg de bal op zo’n 22 meter van het doel aangespeeld door Cristan Roldan. De Zweed haalde vervolgens verwoestend uit en zag zijn schot in de kruising gaan.

Twee minuten later was het weer raak voor Seattle. Christan Roldan gaf de bal voor op spits Will Bruin die de bal achter doelman Bobby Shuttleworth wist te krijgen. Seattle stond dus al gauw met 2-0 voor en leek de wedstrijd ook te winnen. In de 66e minuut bracht Minnesota de spanning nog even terug. Spits Christian Ramirez kon tegendraads de bal binnen koppen op de voorzet van Carlos Quintero. De invaller bracht zo het gat weer terug tot een doelpunt. In de 95e minuut bracht Seattle de einduitslag echter op 3-1. Uit de counter wist Jordy Deelen te scoren op aangeven van Clint Dempsey. Seattle haalde hiermee pas zijn eerste (!) overwinning van het seizoen.

HOWARD VERPRUTS KANSEN COLORADO

Tim Howard pakte in de wedstrijd tegen Real Salt Lake een rode kaart. De kans op een overwinning voor Colorado Radpids werd hierdoor zo goed als verprutst. De taak was daarna aan Real Salt Lake om veel te scoren.

In de twintigste minuut pakte keeper Tim Howard dus een rode kaart. Hij probeerde de bal weg te werken buiten het strafschopgebied maar de Amerikaanse keeper deed dit echter met zijn handen. Hierdoor besloot scheidsrechter Joseph Dickerson om de oud-Everton speler met rood van het veld te sturen. Reservekeeper Zac MacMath kwam er vervolgens in voor Jack McBean.

Pas in de 82e minuut wist Real Salt Lake te profiteren van de man-meer-situatie. De ploeg van Mike Petke kreeg een penalty nadat Tommy Smith hands maakte in het strafschopgebied. Joao Plata schoot de bal vervolgens strak in de hoek voor de 1-0 tussenstand. Zeven minuten later konden de fans van Real Salt Lake weer juichen. Op aangeven van Albert Rusnak kon Damir Kreilach de 2-0 maken. De Kroaat schoot met een bekeken schot in de verre hoek de 2-0 op het scorebord. In de blessuretijd mocht Rusnak ook nog zijn doelpuntje meepikken. De oud-FC Groninger verraste keeper Zac MacMath met een vrije trap in de korte hoek. De einduitslag kwam hierdoor op 3-0 in het voordeel van Real Salt Lake te staan. De ploeg van Mike Petke staat door de overwinning nu op een vijfde plaats in de Western Conference.

SPORTING KANSAS VERNEDERT VANCOUVER

Sporting Kansas is tot nu toe bezig aan een uitstekend seizoen. Het enige wat tot nu toe nog ontbrak was een ruime zege. Tegen Vancouver kwam daar dan eindelijk de kans voor Sporting KC.

In de tiende minuut begon het drama voor Vancouver. Op een lage voorzet van Roger Espinoza kon Johnny Russell uithalen voor de 1-0. De Schot wist de bal in de verre hoek te plaatsen. Keeper Stefan Marinovic kon niet voorkomen dat de bal tegen het net zou komen. Zes minuten later mocht de Nieuw-Zeelandse keeper opnieuw de bal uit het net halen. Weer was de doelpuntenmaker Johnny Russell. De Schot kwam goed naar binnen toe en schoot toen op doel. De bal raakte onderweg nog verdediger Kendall Waston waardoor keeper Marinovic kansloos was op het schot. Sporting pakte goed door en maakte in de dertigste minuut zelfs de 3-0! Jimmy Medranda probeerde het vanaf ongeveer 25 meter. Marinovic verkeek zich volledig op de bal. De bal vloog hierdoor over Stefan Marinovic.

In de veertigste minuut werd het alleen maar erger voor voor de Whitecaps. Na een opstootje tussen Johnny Russell en Kendall Waston kregen Yordy Reyna en Elfrain Juarez rood. Reyna trok Russell naar de grond en Juarez zette zijn handen in het gezicht van de Schot. Russell en Watson zelf kwamen er vanaf met een gele kaart. In de 48e minuut kreeg Sporting nog een penalty. Deze kans lieten ze echter onbenut. Marinovic wist de inzet van Llie Sanchez te redden.

SPORTING GAAT DOOR

In de tweede helft ging Sporting door waarmee het gestopt was in de eerste helft, doelpunten maken. In de 47e minuut wist Johnny Russell zijn hattrick compleet te maken. De Schot speelde een corner kort op Matt Besler. De Amerikaan gaf hem echter weer terug aan de Schot voor de een-twee. Russel liep op keeper Marinovic af en wipte de bal over de keeper heen voor zijn hattrick en de 4-0 tussenstand.

Zes minuten later wist Sporting weer te scoren. Yohan Croizet gaf de bal voor op Cristian Lobato en de bal werd onderweg nog aangeraakt waardoor de bal over keeper Marinovic belandde. Lobato kon de bal nu, met zijn borst, in een leeg doel krijgen. In de 77e minuut wist Sporting de einduitslag te bepalen op 6-0. Na een lange bal van Llie Sanchez belandde de bal tussen twee Vancouver verdedigers in. De Fransman Yohan Croizet kwam vervolgens achter de twee verdedigers terecht en schoot de bal achter keeper Marinovic. Deze uitslag is tot nu toe de grootste uitslag van het seizoen voor Sporting. De overwinning betekent ook dat het nu boven New York City staat vanwege het doelsaldo.

Coverfoto: Twitter @fanly_timbers