Inside Baseball: AL West (week 4)

Door

ASTROS LOPEN NOG NIET WEG

De Houston Astros waren – uiteraard – bij voorbaat de grote favoriet in de divisie. Het is daarom opvallend te noemen dat ze zelfs na een reeks van zes winstpartijen op rij maar anderhalve wedstrijd voor staan op de Los Angeles Angels. We kijken naar week 4 in de sterke AL West.


HOUSTON ASTROS
(
16-7, .696, – GB)


Hoewel de Houston Astros op moment van schrijven hun eerste plek kwijt zijn door toedoen van de Los Angeles Angels, was vorige week verder een uitmuntende week. Met uitzondering van een nederlaag tegen de Seattle Mariners op maandag, werden daarna achtereenvolgens diezelfde Mariners en de Chicago White Sox op drie nederlagen getrakteerd. Zodoende noteerden de Astros een solide winstreeks van zes wedstrijden.

Voor een groot deel kwam dit omdat de rotation in bloedvorm was. Beginnende met Lance McCullers – die op dinsdag tegen Seattle goed was voor 11 strikeouts – waarna ook Gerrit Cole, Charlie Morton en Justin Verlander goed waren voor sublieme prestaties. Al met al kreeg de Astros’ pitching staff deze week in totaal slechts acht (!) runs tegen.

Om al deze werpers vervolgens wat overwinningen te bezorgen, kwam later in de week ook de offense tot leven. Josh Reddick sloopte zondagavond met 5 RBI’s bijna eigenhandig de Chicago White Sox terwijl vanaf donderdag Houston sowieso minimaal zeven punten per wedstrijd noteerde. Al met al een complete week waarin weer eens duidelijk werd hoe gevaarlijk dit team kan zijn.

PLAYER OF THE WEEK

Gezien de prestaties van alle werpers is het eigenlijk meer op zijn plek om hiervoor de hele Astros’ pitching staff te nomineren. Acht runs tegen krijgen in een hele week is namelijk een hele prestatie.

UP NEXT

Op moment van schrijven zijn de Astros al verwikkeld in een boeiende series met de Los Angeles Angels waarin Houston weer even met beide benen op aarde is gezet. De week wordt beëindigd met een series tegen AL West-opponent Oakland.


LOS ANGELES ANGELS
(
14-8, .636, 1.5 GB)


Oei. Waar vorige week mensen nog superlatieven tekort kwamen voor de Los Angeles Angels en hun Japanse superster Shohei Ohtani, daar was er afgelopen week toch even een reality check voor de ploeg van Mike Scoscia. Ondanks dat op moment van schrijven de Halos de draad hebben opgepakt met twee knappe overwinningen op de Astros, kwamen ze vorige week tot slechts één overwinning in zes wedstrijden…

Met name de offense viel volledig weg, in de vijf nederlagen die werden geleden scoorde de ploeg bij elkaar slechts zes punten. In de enige overwinning van de week – op de vroege zondag tegen de San Francisco Giants – was het met vier punten ook geen gigantische output. Weinig verrassend zal het wel zijn dat deze week Mike Trout (4 RBI’s) en Albert Pujols (3 RBI’s en een belangrijke HR) eigenlijk de enige spelers waren die zich aanvallend enigszins konden onttrekken aan de malaise.

En dan was er natuurlijk de teleurstellende start van Ohtani. De Japanner kreeg woensdag drie runs tegen in slechts twee innings waarna blaren op zijn vingers een einde maakte aan zijn start. Het was echter duidelijk te zien dat Ohtani vanaf het begin zichzelf niet was, en op moment van schrijven lijkt hij zich al te hebben herpakt met een goede start tegen de Astros.

PLAYER OF THE WEEK

Er viel weinig te vieren, maar zoals gezegd was Albert Pujols één van de weinige spelers die wel iets voor elkaar kreeg en zijn homerun bezorgde de Angels min of meer de enige overwinning van de week.

UP NEXT

De Angels mogen meteen weer aan de bak. Na een series tegen de Red Sox en de San Francisco Giants wachten nu de Houston Astros en de New York Yankees. Het begin is echter veelbelovend, aangezien er al twee wedstrijden tegen de Astros zijn gepakt.


SEATTLE MARINERS
(
11-9, .550, 3.5 GB)


De Seattle Mariners kwamen met een goed gevoel de week in. Vooral wanneer James Paxton op maandag direct de Houston Astros op de knieën kreeg. Daarna werd het echter opgevolgd door drie nederlagen, en een 2-1 series winst op de Texas Rangers. Een middle of the road week dus voor de Seattle Mariners.

Wel was er goed nieuws in de vorm van Nelson Cruz die terugkeerde en in diezelfde start van Paxton direct een homerun noteerde. Verder was ook Robinson Cano op dreef met twee homeruns en vijf RBI’s en had Mitch Haniger (3 HR/7 RBI’s) samen met Jean Segura (6 RBI’s) deze week ook een groot aandeel in de overwinningen die wel werden geboekt.

Op het werpersfront viel het allemaal best tegen, want ondanks dat James Paxton de week goed begon, kende hij later in de week tegen de Texas Rangers wel weer een mindere start. Zodoende kende geen enkele Mariners-starter een quality start.

Tot slot was er ook nog wat gedoe rondom het optionen van Guillermo Heredia. De outfielder moest ruimte maken, iets wat betekende dat Ichiro Suzuki voorlopig wel onderdeel blijft van het team. Het was een move die veel fans deed afvragen of het houden van Suzuki niet meer een pr-stunt is, aangezien de veel jongere Heredia op de lange termijn meer waarde lijkt te hebben voor het team.

Oh, ja, en er was een triple play!

PLAYERS OF THE WEEK

Mitch Haniger was deze week dé grote man voor de Mariners met niet alleen de meeste homeruns (3) maar ook de meeste RBI’s (7).

UP NEXT

De week begint met een series tegen de Chicago White Sox, waarna de week eindigt met vier wedstrijden tegen de Cleveland Indians.


OAKLAND ATHLETICS
(11-11
, .500, 4.5 GB)


Wat een week voor de Oakland Athletics! Er werden vijf overwinningen genoteerd tegenover één nederlaag en er was natuurlijk een no-hitter!

Sean Manaea was al goed begonnen aan het seizoen, maar dat hij tegen uitgerekend de Boston Red Sox een no-hitter kon noteren had niemand verwacht. Toch kreeg de 26-jarige werper het voor elkaar, nota bene terwijl de Red Sox met Chris Sale counterde.

 

En zelfs buiten deze historische prestatie om was het een sterke week. De Chicago White Sox werden gesweept, terwijl de series tegen de Red Sox met 2-1 werd gewonnen. Dit kwam mede door de sterke prestatie van Sean Manaea, maar aanvallend waren er ook genoeg spelers en fuego waaronder Jed Lowrie die gedurende de week negen runs binnen sloeg tegen een slaggemiddelde van .357 en een OBP van .400.

En dan was, zoals gezegd, niet alleen Manaea die opviel met sterke prestaties op de heuvel. Ook Daniel Mengden opende de week met een solide start tegen de Chicago White Sox (8 IP/1 ER) en zou tegen de Red Sox ook maar 1 run tegenkrijgen in 6.1 innings, terwijl ook Trevor Cahill (7 IP/0 ER) de White Sox van het scoren af hield.

PLAYER OF THE WEEK

Er waren deze week vele uitblinkers…nee oké. Natuurlijk is het Sean Manaea. Gezien zijn no-hitter is hij misschien wel de player of the week van de hele MLB.

UP NEXT

Oakland is ondertussen bezig om de goede reeks voort te zetten tegen de Texas Rangers, waarna Oakland een eventueel statement kan maken tegen de Astros aan het einde van de week.


TEXAS RANGERS
(8-15
, .348, 8 GB)


Waar de AL West zich tot dusver ontpopt als een onverwacht sterke divisie, daar blijven de Texas Rangers tot dusver achter. Ook in de afgelopen week maakte de ploeg weinig indruk, want zowel tegen de Tampa Bay Rays als de Seattle Mariners werd er vaker verloren dan gewonnen.

Bartolo Colon kon zijn goede start van vorige week niet voortzetten tegen de Seattle Mariners, terwijl het voor Martin Perez een week van twee verhalen was. De week begon namelijk met een hele vervelende start tegen de Tampa Bay Rays waarin hij zeven runs op gaf in slechts vier innings. Tegelijkertijd won hij echter aan het einde van de week wel van Seattle, waarbij hij ineens in zes innings slechts twee runs op gaf.

Ondertussen krijgt Jurickson Profar, mede door de blessure van Elvis Andrus, meer speeltijd en afgelopen week resulteerde het in 14 AB’s waarin hij .385 sloeg en goed was voor 3 RBI’s. Verder is de 23-jarige Hawaiian Isaiah Kiner-Falefa een opvallende verrassing. In de met 7-2 gewonnen wedstrijd tegen Tampa Bay was hij goed voor 4 hits, een double play en gedurende de rest van week eindigde hij met een slaggemiddelde .360 en een OBP van .407.

PLAYER OF THE WEEK

In deze moeilijke tijden is Nomar Mazara een van de weinige spelers die wel constant zijn niveau haalt. Hij was deze week goed voor twee homeruns, zeven RBI’s en een solide slaggemiddelde van .333.

UP NEXT

De Rangers hebben het – as we speak – lastig met de Oakland Athletics. En later in de week wordt het niet makkelijker: dan wachten de Toronto Blue Jays.

Coverfoto: Associated Press/John Hefti

Ook leuk om te lezen