Team USA buigt opnieuw het hoofd in slotfase

USA v Colombia - International Friendly

In het Londense Craven Cottage, de thuishaven van Fulham, verloor Team USA met 1-2 tegen Colombia na een spektakelrijk duel. De ontmoeting was voor de VS onderdeel in de voorbereiding op de Gold Cup volgende zomer.

De titelverdediger vertoonde echter in de voorlaatste wedstrijd van 2014 opnieuw een gebrek aan scherpte en concentratie naarmate de wedstrijd vorderde. Net als tegen Ecuador en Honduras in oktober incasseerde de VS wederom een beslissend tegendoelpunt in het slot van de wedstrijd.

Altidore herstelt zelfvertrouwen
Voor de ogen van enkele duizenden uitzinnige Colombiaanse fans presenteerde Klinsmann een licht gewijzigd elftal. De in een vormcrisis verkerende Jozy Altidore werd in de aanval bijgestaan door de achttienjarige Rio Rubin van FC Utrecht en Jermaine Jones opereerde uitzonderlijk als centrale verdediger naast John Brooks.

In een rijkgevulde eerste helft opende Team USA al vroeg de score. Scheidsrechter Marciniak kende de VS na tien minuten een strafschop toe na duidelijk handspel van Pablo Armero. De zwak ingeschoten penalty van Altidore verraste echter doelman Vargas waardoor de spits van Sunderland komaf kon maken met zijn clubperikelen.

Spectaculair slot van eerste helft
Los Cafeteros gingen al snel op zoek naar een tegentreffer maar zowel James als Bacca wisten niet tot scoren te komen. Vijf minuten voor de rust was het de beurt aan debutant Rio Rubin die een niet te missen kopkans de nek omwrong. Aan de overkant floot scheidsrechter Marciniak geen penalty voor een duidelijke armbeweging van Jones naar de bal.

De verwachte gelijkmaker viel dan toch na 52 minuten door slim samenspel tussen het sterrentrio Bacca-James-Gutierrez. Colombia rook bloed en bleef constante druk uitoefenen op doelman Brad Guzan. Het sluitstuk van Aston Villa onderscheidde zich drie keer op rij tijdens een Colombiaanse aanvalsstorm.

Nguyen maakt indruk
Klinsmann antwoordde op de Colombiaanse aanvalskracht met de inbreng van Lee Nguyen die zijn terugkeer vierde in het shirt van de nationale ploeg na zeven jaar afwezigheid. De spelverdeler van New England Revolution bracht opnieuw vuur in het Amerikaanse team maar zijn puike invalbeurt werd verpest door een late tegentreffer.

Met een rake kopbal in de kleine rechthoek zette Teofilo Gutierrez de 2-1 eindscore op het bord. Team USA reist nu door naar Dublin waar het zich komende dinsdag zal meten met Ierland dat in de strijd verwikkeld is om een ticket voor Euro 2016.