MLS Sunday Round-up: Cahill pakt punt voor New York

Gisteravond speelden in Seattle de twee sterkste ploegen van dit moment tegen elkaar: de Seattle Sounders tegen de New York Red Bulls. Seattle, qua verliespunten het sterkste team uit de gehele MLS wist nog wel op een voorsprong te komen, maar deze werd door New York tenietgedaan, waardoor de wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

cahillDirecte inzet van het duel was de koppositie in de strijd om de Supporters Shield, de ranglijst die kijkt naar alle teams in de MLS. De Red Bulls gingen het duel in als koploper van deze ranglijst, maar bij winst kon Seattle de koppositie overnemen. Het was dan ook Seattle dat speelde om te winnen en New York dat het merendeel van de wedstrijd met de rug tegen de muur stond. Dit temeer omdat sleutelspeler Thierry Henry en Jamison Olave node gemist werden in deze zware wedstrijd.

Seattle was vanaf het begin van de wedstrijd de beter voetballende ploeg en drukte New York terug op eigen helft, zonder dat de gasten echt aan voetballen toe kwamen. Seattle had in de eerste helft maarliefst vierenzestig procent balbezit en schoot tien keer op doel, waardoor het een wonder was dat pas op slag van rust de openingsgoal viel voor de thuisploeg. Een voorzet van Brad Evans raakte de arm van New York-verdediger Markus Holgersson met als resultaat een penalty voor Seattle. Evans, op dit gebied de specialist van Seattle, ging vol vertrouwen achter de bal staan en schoot knap raak, ondanks het feit dat keeper Luis Robles nog dichtbij kwam.

In de tweede helft moest New York komen, maar dit lukte de ploeg maar nauwelijks. Seattle bleef de gevaarlijkste ploeg en had met nog twintig minuten te spelen de kans om de wedstrijd te beslissen, maar Obafemi Martins en Eddie Johnson verzuimden om samen een kansrijke situatie goed uit te spelen. Deze fout bleef niet onbestraft, want krap tien minuten later was het New York dat gelijkmaakte: Tim Cahill verschafte zichzelf ruimte om te schieten en rondde knap af met een strak schot in de hoek.

De wedstrijd eindigde hiermee in een gelijkspel, waarmee New York voorlopig aan de leiding blijft in de strijd om de Supporters Shield. De ploeg heeft echter maar een punt voorsprong op Seattle, dat twee wedstrijden minder gespeeld heeft. Beide ploegen pakken veel punten de laatste weken; Seattle is nu zeven wedstrijden ongeslagen, terwijl New York de vier wedstrijden voorafgaand aan deze wedstrijd won en nu vijf wedstrijden ongeslagen is. Spanning gegarandeerd dus, met nog respectievelijk drie (New York) en vijf (Seattle) duels te spelen in het reguliere seizoen!

Portland Timbers 1 – 0 LA Galaxy
Een ander mooi affiche vannacht was het duel tussen Portland en LA Galaxy, respectievelijk de nummer drie en vier van de Western Conference. In een spannende wedstrijd wist Portland de voorsprong op LA Galaxy te vergroten tot vier punten. De overwinning van de thuisploeg kwam ruim vijf minuten na rust tot stand toen Maximiliano Urruti knap scoorde uit een corner van Will Johnson. Urruti maakte zijn eerste goal in dienst van Portland, nadat hij drie weken geleden onderdeel was van een trade met Toronto.

FC Dallas 2 – 4 Columbus Crew

Chivas USA 0 – 1 San Jose Earthquakes