Dutch Watch: Ozzie out, Tromp laat spierballen rollen

Door

Vanwege de coronacrisis is het MLB-seizoen nu geen marathon, maar een sprint van 60 wedstrijden. Toch is er nog genoeg gelegenheid om ‘onze jongens’ aan het werk te zien en die verrichtingen worden natuurlijk ook deze week weer beschreven in de Dutch Watch. Helaas heeft het af en toe iets van een medisch bulletin, maar er is ook nog genoeg om van te genieten. Met name Chad Tromp liet zich van zijn beste kant zien deze week en natuurlijk blijft dat niet onopgemerkt.

Het is bij Ozzie Albies allemaal nog niet je van het. De kleine infielder had er de laatste jaren een handje van goed aan het seizoen te beginnen, maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Dit weekend, in de serie tegen de New York Mets, werd bekend dat zijn rechterpols hem parten speelt. Brian Snitker hield Albies in de eerste wedstrijd dan ook lang aan de kant. Hij kreeg één at-bat achter zijn naam, maar die liep op niets uit. Vanuit de dug-out zag hij wel hoe zijn ploeggenoten een 8-2 achterstand omtoverden in een 11-10 zege.

Atlanta won ook de tweede van vier duels en dit keer had Albies wel een aandeel. Hij mocht starten en was 1-for-4 met een RBI in de tweede inning. Voor de tweedehonkman was het zijn zesde RBI van deze jaargang. Daar bleef het ook bij in deze serie. Zondag, in de derde ontmoeting, verscheen de naam van Albies niet op het wedstrijdformulier. De laatste mocht hij dan wel weer spelen, maar tegen Jacob deGrom viel er voor hem (0-for-4) en de Braves geen eer te behalen. Na vijf overwinningen op rij verloor Atlanta niet alleen de wedstrijd, maar ook starter Mike Soroka.

ONVERMIJDELIJK

Ozzie Albies begon nog wel aan het tweeluik tegen de Blue Jays, maar aan zijn plek in de batting order was al duidelijk dat er iets niet in de haak was. De kleine infielder ging van twee naar zeven en speelde aan slag opnieuw niets klaar. Zijn club herstelde zich knap van de nederlaag tegen de Mets door met 10-1 van Toronto te winnen, maar Albies kreeg minder goed nieuws. De Braves plaatsten hem op de 10-day injured list, waardoor we de vrolijke infielder voorlopig niet in actie zien. Woensdag, de dag waarop Atlanta zonder Albies met 2-1 van de Blue Jays verloor, gaf manager Brian Snitker al aan dat hij verwacht zijn tweedehonkman een paar weken kwijt te zijn.

Hij kwam wat haperend op gang, maar afgelopen weekend toonde Xander Bogaerts weer zijn ware gezicht. Waar onze landgenoot in de hoogste versnelling speelde, daar bleven de meeste teamgenoten ergens in de tweede of derde versnelling hangen. Tegen een aantal teams is dit fataal en één van die teams komt uit New York. De Yankees lieten weinig heel van hun aartsrivaal, maar werden zelf wel hard geraakt door Xander Bogaerts. Met 2-for-3 en een walk begon de kortestop nog vrij rustig. Dit veranderde in de loop van het weekend.

Het eerste duel ging met 5-1 verloren voor de Red Sox, maar de tweede ontmoeting ging al beter. Deze verloren ze met 5-2. Die 2 runs kwamen binnen na een double van Bogaerts in de derde inning. Aangezien er een error van Gleyber Torres aan te pas kwam, kreeg Bogey maar één RBI op z’n naam. Zondagnacht (Nederlandse tijd) werkte Xander Bogaerts pas echt aan zijn slaggemiddelde. En aan zijn aantal homeruns.

Hij begon de dag met één homer en aan het einde van ’t etmaal had Bogaerts er drie. Al in de eerste inning raakte hij, met JD Martinez op de honken, de bal zodanig dat deze in de lege tribunes verdween. Het waren pas de eerste runs die Boston dit seizoen scoorde in de eerste inning. Zijn tweede, voor een 6-5 voorsprong, timmerde hij er in de vijfde inning uit. Helaas wonnen de Yankees opnieuw: 9-7.

Boston moest zich na deze nederlagen snel herpakken, maar tegen de Tampa Bay Rays was dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dinsdag verloren de BoSox voor de vierde keer op rij. Dit keer met 5-1 en zelfs de knuppel van Xander Bogaerts deed er het zwijgen toe.

Een dag later pakte Bogey met twee hits en een run de draad alweer op. Ook de Red Sox konden dit keer tevreden van het veld stappen. Zij wonnen (5-0) weer eens en boekten zo pas hun vierde zege van het seizoen. Daarmee worden ze, net als vorig jaar, opnieuw in de achtervolging gedwongen. De aartsrivaal uit New York won al 9 keer.

Voor Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies is het een, op z’n zachtst gezegd, opmerkelijk seizoen. De Amsterdammer maakte vorige week kennis met de harde werkelijkheid toen bij twee stafleden het coronavirus werd geconstateerd. Heel verrassend was dit niet, want ze hadden in de eerste serie van het jaar bezoek gehad van de Marlins en daar bleek het virus nogal te heersen. Het gevolg was dat de Phillies ruim een week niet in actie kwamen.

WEERZIEN

Bij terugkeer in de majors kregen ze het maandag direct voor de kiezen. De Yankees zijn de ploeg in vorm en Gerrit Cole draait daarin prima mee. Didi Gregorius noteerde nog één hit in zijn vier at-bats, maar zag zijn oude ploeg met 6-3 zegevieren. Op woensdag stond er een doubleheader gepland en dat betekent dat de wedstrijden na zeven innings ophouden.

In de eerste wedstrijd pakte dit goed uit voor Gregorius en zijn Phillies. Onze landgenoot startte weliswaar niet, maar maakte al wel in de vijfde inning zijn opwachting. In twee at-bats kwam Sir Didi tot een infield single en sloeg daarmee Jean Segura binnen. Het betekende de elfde run voor de Phillies, die met 11-7 deel 1 van deze doubleheader wonnen. Deel 2 verliep minder voorspoedig. Gregorius begon dit keer wel als kortestop, maar bleef 0-for-3 aan slag. Zijn Phillies gingen met 3-1 onderuit.

In de voorlopig laatste wedstrijd tegen zijn oude team mocht Gregorius weer een zege verwelkomen. De kortestop dreigde zonder hit afscheid te nemen, maar in zijn vierde at-bat was daar toch nog een infield single. Wat Gregorius op dat moment nog niet wist, was dat de eindstand toen al op het bord stond. Een 3-run homerun van JT Realmuto legde in de eerste inning al de basis voor een uiteindelijk 5-4 overwinning. Onze landgenoot was in de serie tegen de Yankees 3-for-13 en staat nu op 7 hits uit 24 at-bats voor het seizoen.

Kenley Jansen kwam in de eerste week van het seizoen drie keer in actie. Hij mocht daarin zijn eerste save bijschrijven en hield zijn ERA op 0.00. Daarover dus niets te klagen. Waarschijnlijk hadden Jansen en de Dodgers wel verwacht de NL West vanaf de start in een houdgreep te nemen. Daar komt het voorlopig nog niet van. De Rockies en Padres kunnen in de eerste weken wedijveren met de Dodgers, terwijl de Giants en Diamondbacks wat achterblijven in de divisie. Tegen die laatste club pakte Jansen afgelopen weekend zijn tweede save van het seizoen.

Los Angeles had twee van de eerste drie wedstrijden gewonnen toen Dave Roberts in de afsluitende vierde ontmoeting een beroep deed op onze landgenoot. Jansen mocht aan de slag met een 3-0 voorsprong en met zijn vijfde pitch raakte hij Starling Marte. Kenley Jansen herpakte zich snel, want Christian Walker en Eduardo Escobar konden met drie slag gaan zitten. Marte had inmiddels het derde honk bereikt, maar verder kwam hij niet. Een fly out van Kole Calhoun maakte een einde aan deze wedstrijd en schonk Jansen zijn tweede save.

VAN TWEE NAAR VIER

Daarna ging het opeens hard met de saves voor Kenley Jansen. Hij deed een week over zijn eerste twee saves van het seizoen, maar voor de verdubbeling van dat aantal had de closers slechts twee dagen nodig. Op bezoek bij de Padres hadden de Dodgers de eerste van drie wedstrijden verloren. Dinsdag, in de tweede ontmoeting, mocht Jansen proberen een 5-2 zege over de streep te trekken. Dit was de closer wel toevertrouwd, want na slechts 11 pitches hadden de Dodgers de wedstrijd binnen.

Een etmaal later liep het minder gesmeerd. Dit keer stond er een 7-5 voorsprong op het bord, maar na een walk voor Fernando Tatis Jr. en een hit van Trent Grisham kreeg Jansen na een single van Tommy Pham zijn eerste run van ’t seizoen tegen. De verdediging redde de meubelen vervolgens met een knap dubbelspel.

Status Quo maakte eens een nummer met de titel “Down, down” maar die woorden gaan ook op voor het slaggemiddelde van Jurickson Profar. Na onze eerste Dutch Watch gaf zijn batting average nog .158 aan. Daarna speelden de San Diego Padres een serie tegen de Colorado Rockies, maar het hitter friendly Coors Field was aan Profar niet besteed. Met de Padres speelde Profar drie wedstrijden in Denver, kwam 13 keer aan slag en noteerde geen enkele hit of walk. Drie keer zag hij in dit drieluik drie slag. Ook voor ’t team verliep deze serie niet overdreven succesvol. San Diego won alleen de eerste wedstrijd en ging vervolgens twee keer onderuit. Het fielden vergaat Profar overigens stukken beter. Hij is nog altijd foutloos.

GEEN BETERSCHAP

We zouden op deze plek graag willen schrijven dat het tegen de Dodgers al veel beter ging aan slag, maar helaas was dit niet het geval. Zijn naam stond tijdens de eerste wedstrijd van deze serie als negende genoteerd in de line-up en met 0-for-3 gaf Profar manager Jayce Tingler weinig reden om dit aan te passen. Zijn ploeg verraste de favoriete Dodgers overigens wel door met 5-4 te winnen. Woensdag in de afsluitende derde wedstrijd, de tweede mocht Profar overslaan, bereikte onze landgenoot twee keer de honken.

In de vijfde en de zevende inning dwong de infielder vier wijd af. De eerste walk werd door Tatis Jr. gepromoveerd tot run. Hij joeg de bal de tribunes in, maar kon een 7-6 nederlaag niet voorkomen. Dat het aan slag niet gaat zoals gehoopt, is een understatement. Het slaggemiddelde van Jurickson Profar staat op een schamele .081 en met 3 RBIs in 37 officiële at-bats houdt het ook niet over.

Vorige week mochten we op deze plek de heldendaden van Jonathan Schoop beschrijven. Deze week was het allemaal een tandje minder bij onze landgenoot. Hij kwam ook niet zo vaak in actie, maar daar komen we straks op terug. Afgelopen weekend begon Schoop met 2-for-4 nog best aardig aan de serie tegen de Reds. Daarmee gaf hij zijn goede optreden tegen de Royals (3 homerus, 6 RBIs) een goed vervolg.

Zondag wilde het echter niet zo vlotten. De Tigers en Reds maakten kennis met de seven-inning doubleheader en die kennismaking verliep niet best voor Schoop. Onze landgenoot was 0-for-6 in die twee wedstrijden en Detroit trok twee keer aan het kortste eind.

Het was ook direct het laatste wat we deze week van Schoop en de Tigers hebben gezien. Hun volgende tegenstander kwam uit St. Louis en ook bij de Cardinals slaat COVID-19 hard om zich heen. Logischerwijs ging er een streep door deze serie waardoor Jonathan Schoop momenteel een slaggemiddelde van .250 achter zijn naam heeft staan. Daarbij heeft hij 9 hits, 3 homeruns en in totaal 7 RBIs.

Vorige week liep Andrelton Simmons helaas (opnieuw) een enkelblessure op en de LA Angels verwachten hun Nederlandse kortestop nog niet snel terug. Manager Joe Maddon wist woensdag te vertellen dat Simba nog altijd last van zijn linkerenkel. De Halos plaatsten hem op de 10-day injured list en vanaf vrijdag zou Simmons in theorie weer mogen spelen. Maddon hielp dat scenario alvast om zeep. De infielder boekt wel wat vooruitgang, maar de serie van dit weekend tegen de Texas Rangers komt voor hem te vroeg. Voor de Angels verliepen de eerste weken niet al te succesvol. Ze wonnen slechts 5 van de gespeelde 13 wedstrijden.

Vorige week konden we het heugelijke nieuws al brengen dat Chad Tromp debuteerde in de big leagues. Helaas verliep dat debuut niet geheel naar wens, maar de catcher maakte dat al snel goed. Tromp hoefde niet lang op een herkansing te wachten, want twee dagen na zijn debuut mocht hij opnieuw opdraven. Tegen de Texas Rangers had Chad Tromp zijn zenuwen al veel beter onder controle en dat was terug te zien in zijn statistieken. Weliswaar sloeg hij in de tweede inning in een dubbelspel, maar in de vijfde en zesde inning liet hij zien waarom de Giants hem een kans hebben gegeven.

Zijn eerste hit vinkte Tromp af in de vijfde inning en een inning later was daar zijn eerste RBI in de majors. Met een double sloeg hij Darin Ruf over de thuislplaat en hielp de Giants daarmee aan een 5-2 voorsprong. Zijn ploeg won uiteindelijk met 9-2.

HOMERS

Twee dagen later was er opnieuw een mijlpaal voor onze landgenoot. Zondag mocht Tromp opnieuw plaatsnemen achter de plaat en aan slag was hij 1-for-4. Die ene klap kwam in de zesde inning en was goed voor twee runs. Met Jesse Chavez op de heuvel sloeg Tromp zijn eerste homerun in de majors. Helaas voor de catcher kon hij deze puike prestatie niet bekronen met een overwinning. De Giants verloren het duel met 9-5, maar Chad Tromp liet zien dat hij niet voor niets op het hoogste niveau mag spelen.

Dat zijn homerun tegen de Rangers geen toeval was, bewees Tromp dinsdag tegen de Colorado Rockies. Al in zijn eerste slagbeurt, in de derde inning, toonde de catcher zijn kracht. Met een homerun van 445 feet sloeg onze landgenoot de Giants langszij. Colorado had in de eerste inning al een 1-0 voorsprong genomen. In de negende mocht Tromp zijn tweede RBI van de dag bijschrijven. Wilmer Flores kon scoren dankzij zijn sac fly, maar desondanks moesten de Giants met 7-6 het hoofd buigen.

Van de vier wedstrijden in Denver zouden de Giants er uiteindelijk één winnen. Tromp kwam in dat duel niet in actie, maar donderdag wel in de afsluiter. De catcher uit Oranjestad liet zijn knuppel in de zevende inning spreken met een single, maar sloeg daarvoor twee keer in een dubbelspel. Colorado was in deze wedstrijd met 6-4 te sterk.

Cover Photo: John Amis/AP Photo

Ook leuk om te lezen