Dutch Watch: verandering van spijs doet eten

Door

Ondanks alle problemen rond het coronavirus in de wereld en de VS in het bijzonder komen vanaf 23 juli ook de honkbalfans weer aan hun trekken. Major League Baseball ontkomt niet aan maatregelen en dus worden de fans van de MLB, net als vele andere sportfans, ondergedompeld in het nieuwe normaal. In tegenstelling tot de MLS, de NHL en de NBA wordt de MLB niet gecentraliseerd.

De teams reizen dus het hele land door en zullen moeten wennen aan lege stadions, testen en het houden van afstand. In Nederland zullen we moeten wennen aan de nieuwe clubkleuren van onder meer Didi Gregorius. De kortestop verdedigt komend seizoen de kleuren van de Phillies. Ook Jurickson Profar en Jonathan Schoop gaan aan de slag bij een nieuwe club. Voor Ozzie Albies, Xander Bogaerts, Kenley Jansen en Andrelton Simmons blijft alles bij het oude.

Voor Ozzie Albies veranderde er deze winter niet veel. De tweedehonkman zag Josh Donaldson vertrekken uit Atlanta. Marcell Ozuna, overgekomen van de Cardinals, moet hem in de line-up doen vergeten. In het outfield besloot Nick Markakis het seizoen 2020 te laten schieten vanwege het coronavirus. De gewaardeerde kracht zal dus niet in actie komen en het is ook nog maar de vraag of Freddie Freeman zijn knuppel kan laten spreken. De eerstehonkman is getroffen door Covid-19 en was er flink ziek van. Hij meldde zich echter alweer in het trainingskamp. Even zong de naam van Yasiel Puig rond in Atlanta als vervanger voor Markakis, maar de flamboyante outfielder testte positief op het coronavirus en door zijn naam ging (voorlopig) een streep.

Wat Albies betreft, zal hij de lijn van vorig jaar door willen trekken. Waar onze landgenoot in 2018 als een razende uit de startblokken schoot maar stilviel in de tweede seizoenshelft, daar was het in 2019 allemaal wat constanter. Zijn slaggemiddelde (.302) was na de All-Star break zelfs wat beter dan daarvoor (.290). In de eerste maanden sloeg Albies dan weer wat meer hits (102 tegen 87) en homeruns (14 tegen 10), maar de Braves speelden voor de ASG dan ook aanzienlijk meer wedstrijden.

De plannen van Xander Bogaerts en die van de Boston Red Sox zullen lijnrecht tegenover elkaar staan. Onze landgenoot zal zijn prestaties uit 2019 maar wat graag willen herhalen, maar dat geldt zeker niet voor zijn club. Bogaerts en consorten begonnen als titelverdediger, maar maakten die status geen moment waar. Ze verloren 8 van de eerste 10 wedstrijden. De noodzakelijke inhaalrace kwam vervolgens geen moment van de grond. Boston sloot het seizoen nog wel af met een winning record (84-78) maar daarmee moesten ze de aartsrivaal uit New York en ook de Tampa Bay Rays nog voor zich dulden. Tot overmaat van ramp kreeg manager Alex Cora na afloop van het seizoen te horen dat hem een schorsing boven het hoofd hing vanwege zijn rol in ’t cheating scandal rond de Astros. Cora werd vervolgens uit zijn functie gezet.

Met Ron Roenicke aan het roer gaan de BoSox op zoek naar eerherstel. Zonder Mookie Betts (trade naar Dodgers) en Chris Sale (geblesseerd) kan Roenicke een sterke Bogaerts goed gebruiken. Vorig jaar slechtte Bogey voor het eerst in zijn loopbaan de grens van 30 homeruns. Onze landgenoot kwam 155 keer in actie en 33 keer ramde hij de bal de tribunes in. Ook wat RBIs betreft legde hij de lat voor zichzelf hoog. In 2019 sloeg Bogaerts 117 runs binnen en dat aantal zal vanaf nu een referentiepunt zijn. Daarnaast mocht ook zijn slaggemiddelde (.309) er zijn. Aan dit alles hield Xander Bogaerts een Silver Slugger Award over, eindigde hij als vijfde in de MVP-verkiezing van de American League en mocht hij voor de tweede keer naar de ASG.

Het zal voor veel mensen even wennen zijn. Didi Gregorius draagt dit seizoen niet de pinstripes van de Yankees, maar het rood-wit van de Philadelphia Phillies. De geboren Amsterdammer verruilt de AL East dus voor de NL East. Sir Didi tekende voor één seizoen in The City of Brotherly Love. De vorige jaargang ging deels verloren door de beruchte Tommy John surgery. Gregorius kwam in ’19 dan ook tot “slechts” 82 wedstrijden. Zijn slaggemiddelde (.238) bleef achter bij dat van de jaren daarvoor en dat gold voor vrijwel al zijn statistieken. Hij wilde 2020 aanvankelijk dan ook vooral aangrijpen om zijn topvorm terug te vinden en daarmee zijn waarde te verhogen om in 2021 serieus te cashen. Door het coronavirus heeft hij daar nu maar 60 duels de tijd voor.

We zullen er ook even aan moeten wennen dat Didi Gregorius met een gezichtsmasker het strijdperk gaat betreden. Onze landgenoot kampt met een chronische nieraandoening en behoort dus tot de risicogroep. Bij de Phillies komt Gregorius overigens een oude bekende tegen. De voormalig manager van de Yankees moet Philly naar nieuwe successen leiden. Overigens ging het virus helaas ook niet aan de Phillies voorbij. Onder andere Scott Kingery en Tommy Hunter werden getroffen door het coronavirus en starter Aaron Nola arriveerde later tijdens het trainingskamp omdat hij in aanraking is geweest met iemand bij wie het virus was vastgesteld.

De LA Dodgers domineerden in 2019 opnieuw de NL West, maar hun closer was minder dominant. Ja, Kenley Jansen had nog altijd 33 saves achter zijn naam maar zijn 3.71 ERA was het hoogste in 10 jaar MLB. Voor het eerst sinds 2016 ging ook de All-Star Game aan de neus van onze landgenoot voorbij. Even leek zelfs zijn rol als closer in LA ter discussie te staan, maar voorlopig lijkt Jansen toch de aangewezen man te blijven om wedstrijden voor de Dodgers in het slot te gooien. De club maakt in 2020 en 2021 in totaal nog $ 38 miljoen aan hem over en zal ook waar voor het geld verlangen. Indien Jansen dit niet kan bieden, dan zou manager Dave Roberts kunnen besluiten om Pedro Baez te gebruiken als closer.

Tijdens Spring Training 2.0 werd bekend dat Kenley Jansen het coronavirus ook onder de leden heeft gehad. In een interview gaf de Nederlander aan dat hij gedurende de quarantaine gewoon is blijven trainen en op 12 juli meldde zij zich bij zijn club. Overigens waren er meer Dodgers, onder wie Baez, die later in het kamp arriveerden. Bij lang niet iedereen werd er een reden gegeven, maar het is aannemelijk dat er naast Jansen meer spelers met het virus hebben geworsteld. Starter David Price heeft ervoor gekozen zijn debuut voor de Dodgers nog zeker een paar maanden uit te stellen. De voormalig ace van de Red Sox wenst vanwege alle risico’s niet te spelen in 2020. Ook Mookie Betts is een nieuw gezicht in de line-up en hij hoopt LA aan een achtste divisietitel op rij te helpen.

Al na één seizoen kwam er een einde aan het avontuur in Oakland. In ruil voor twee prospects werd voormalig topprospect Jurickson Profar betrokken in een trade met de San Diego Padres. Namens de Athletics sloeg de Nederlands international vorig jaar 20 homeruns en koppelde daar een slaggemiddelde van .218 aan vast. Een jaar eerder, in dienst van Texas, lag zijn BA op .254. Ook toen sloeg Profar de bal 20 keer het stadion uit. Zowel bij de Rangers als de A’s was onze landgenoot een manusje-van-alles. Hij zwierf het veld over en speelde daar waar hij nodig was. Van manager Jayce Tingler heeft Profar tijdens Spring Training in februari te horen gekregen dat hij zich moet richten op het tweede honk. Op die plek ging Profar vorig jaar 13 keer de fout in. Hij kreeg van de A’s zelfs even de tijd om aan zijn veldwerk te werken.

 

In San Diego kunnen ze die errors niet gebruiken. In 2019 waren de Padres defensief nogal labiel. Alleen de Pirates en de Cubs kregen meer errors achter hun naam dan het gezelschap uit Californië. Niet voor niets sloten de Padres, ondanks de aanwezigheid van onder meer Manny Machado en closer Kirby Yates, het seizoen af als hekkensluiter in de NL West. Yates was in 2019 goed voor 41 saves, maar de 33-jarige topcloser kreeg in zijn omgeving te maken met het coronavirus, waardoor hij deze maand later arriveerde in het trainingskamp. Van kortestop Jorge Matteo en outfielder Tommy Pham is bekend dat Covid-19 hebben gehad. Tingler zal de opdracht hebben meegekregen om het beter te doen dan in 2019. Met Andy Green en Rod Barajas aan de knoppen wonnen ze toen slechts 70 wedstrijden.

Net als Profar had ook Schoop zijn verhuisdozen nog wel in de buurt. De infielder speelde lang in Baltimore, maar de laatste 18 maanden gaat het opeens van hot naar her. Of eigenlijk van Baltimore, via Milwaukee en Minnesota naar Detroit. Schoop had in 2017 een geweldig jaar met 32 homeruns en 105 RBIs. Hij verdiende daarmee ook een trip naar Miami, waar dat jaar de ASG was. Na dat mooie seizoen begon voor Schoop het grote kwakkelen. Zijn slaggemiddelde maakte in 2018 een vrije val en ging van .293 naar .233. Vorig seizoen vijzelde hij het weer wat op en kwam uit op .256. Ook zijn lichaam sputterde wat meer tegen de laatste twee jaar. In 2016 en 2017 miste hij 2 van de mogelijke 324 wedstrijden. Alleen vorig seizoen al miste Schoop zo’n 40 wedstrijden.

In Detroit hoopt de tweedehonkman zijn carrière weer een zetje in de goede richting te geven. Met de Tigers, vorig jaar de slechtste club in de MLB, kwam hij een contract voor één jaar overeen. De Tigers gaan hem $ 6.1 miljoen betalen, maar het betreft wel een prestatiecontract. Weer Schoop zijn topvorm te benaderen, dan zal hij daarvoor worden beloond. Onze landgenoot speelde vorig jaar met de Twins nog om de prijzen, maar dat zal in Detroit niet gaan gebeuren. Nog niet. De club heeft het slechtste jaar sinds 2003 (43 wins) achter de rug en eigenlijk kan het alleen maar beter gaan. Detroit zit nog middenin een rebuild en heeft aardig wat talenten aangetrokken. Het is nu nog te vroeg om daar de vruchten van te plukken, maar de toekomst ziet er helemaal niet zo slecht uit.

Voor Andrelton Simmons breekt een interessant seizoen aan. Niet alleen is het zijn laatste contractjaar in LA, maar op het infield heeft hij ook een nieuwe buurman. Anthony Rendon werd deze winter vastgelegd. Daarmee is die kant van de diamond bezet door twee spelers die tot de besten in hun vak behoren. In het outfield loopt nog ene Mike Trout rond en die wil eindelijk wel weer eens naar de play-offs. De bijna 29-jarige superster mocht alleen in 2014 eens opdraven in het postseason, maar toen waren de Royals in de NLDS snel klaar met de Halos: 3-0. Andrelton Simmons was toen nog een Brave en Simba heeft dus nog helemaal geen play-offs meegemaakt als speler van de Angels. De komende maanden moet het dus gebeuren, maar dan zal het gezelschap uit LA er flink aan moeten trekken.

 

Dat geldt ook voor Simmons zelf. Hij was lang Mister Durable himself, maar in 2019 kwam er de bekende kink in de kabel. Een enkelblessure hield hem enige tijd aan de kant en Simmons maakte zelfs even zijn opwachting in de minors om wat ritme op te doen. Na een heel behoorlijke start (in mei noteerde Simmons een .313 BA) viel hij in de zomermaanden ver terug. In juni kwam hij slechts drie keer in actie en kwam niet verder dan een .182 BA. Uiteindelijk stond er na 103 duels een slaggemiddelde van .264 achter z’n naam. Zijn laagste gemiddelde sinds 2014. De begenadigde kortestop sloeg 40 runs binnen. Alleen in 2012 deed hij dit slechter (19) maar namens Atlanta speelde Simba toen slechts 49 wedstrijden. Genoeg reden voor Andrelton Simmons om zich te revancheren in 2020. Ook hij heeft hier maar 60 wedstrijden voor.

Cover Photo: Adam Hunger/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen