MLS Update #28: Rooney en Villa in evenwicht

De achtentwintigste speelronde van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we alle drie de wedstrijden. Vanwege de interlandperiode waren er namelijk maar drie wedstrijden in de Major League Soccer. Portland tegen Colorado, Sporting KC tegen Orlando en Wayne Rooney tegen David Villa.

PORTLAND VERSLAAT EENVOUDIG COLORADO RAPIDS

Voor Portland staan de play-offs plekken nog op het spel. Bij Colorado lijken de play-offs vergeten te kunnen worden. De ploeg heeft een achterstand van zeventien punten voor de de postseason plekken en lijken daardoor uitgeteld voor de MLS-Cup.

Dat Portland wel nog ergens voor speelt werd al gauw duidelijk. In de tiende minuut scoorde Jeremy Ebobisse uit een corner van Diego Valeri. Het doelpunt werd alleen afgekeurd wegens buitenspel. Na vele pogingen was het dan in de 45e minuut eindelijk raak. Ebobisse scoorde op aangeven van Sebastián Blanco de 1-0 voor Portland. Twintig minuten na de rust maakte aanvoerder Valeri een einde aan alle spanning. De Argentijn kopte raak uit een voorzet van Blanco. Hierdoor nam Portland alle drie de punten mee naar huis en staat het nu op een vijfde plaats in de Western Conference. Voor Colorado lijken de play-offs een onmogelijke missie te worden.

SPORTING KC WINT MET MINIMAAL VERSCHIL VAN ORLANDO

In de eerst helft hadden beide teams vele kansen om de score te openen. Uiteindelijk was het oud-FC Twente speler Felipe Gutiérrez die de score opende in de 53e minuut. De Chileen wist de bal met een lag schot in het doel te krijgen voor het openingsdoelpunt van de wedstrijd. Beide teams bleven daarna aanvallen, maar telkens lagen de keepers in de weg. Joe Bendik bracht een aantal keer goede reddingen uit op schoten van Sporting en Tim Melia hield zijn doel goed schoon tijdens de wedstijd.

Voor Sporting Kansas City was dit een prima resultaat. Het team staat tweede in de Western Conference en lijkt zeker te zijn van een play-offs plek. Orlando daarentegen niet. De ploeg staat tiende in de Eastern Conference en lijkt daardoor ook dit jaar de play-offs te moeten missen.

WAYNE ROONEY EN DAVID VILLA IN EVENWICHT

New York City tegen D.C. United is tegenwoordig een wedstrijd tussen de vedettes David Villa en Wayne Rooney. Sinds de komst van Rooney gaat het uitstekend met D.C. United. De ploeg maakt een goede kans voor de play-offs, maar tegen NYCFC had de club uit Washington D.C. een ware off-day. D.C. United schoot maar een keer op doel in die wedstrijd, New York City schoot in totaal negen keer op doel.

Toch was het D.C. United dat de voorsprong nam met zijn enige schot op doel. Uit een vrije trap van Rooney kopte Steve Birnbaum raak in de 58e minuut. De Amerikaan was net iets eerder bij de bal dan keeper Sean Johson en kon daardoor de bal in het doel koppen. Pas vier minuten voor het einde kwam NYCFC terug. David Villa scoorde uit een vrij trap en bracht zo de twee ploegen op gelijke hoogte.

Voor NYCFC lijkt de play-offs nu een zekerheid met een derde plaats in de Eastern Conference. D.C. United valt nu nog buiten de play-offs, maar heeft wel nog twee wedstrijden te goed. De ploeg van Rooney moet dus nog wel even aanzetten om de play-offs te kunnen halen.

Coverfoto: Twitter New York City FC