MLS Player Special: Hamid (DC United)

Door

Republic of Ireland v USA - International Friendly
Het is donderdag en je weet wat dat betekent: de MLS Player Special bij Sport Amerika! Vandaag handelt deze rubriek over de man die gisteren tot keeper van het jaar werd verkozen: Bill Hamid, de sluitpost van DC United.

Doelman van het jaar
Hamid, vorige week 24 geworden, is een van de jongste keepers die deze prijs ooit wonnen en treedt met het behalen ervan in de voetsporen van grootheden als Tim Howard en Brad Friedel. Dat staat goed op je CV. Bill Hamid is een geboren Amerikaan, al zijn zijn ouders van Somalische afkomst. Hij keepte voor alle Amerikaanse jeugdteams en verdedigt sinds kort ook af en toe het doel van Team USA.

Piepjonge keeper
Anders dan veel andere MLS-spelers werd Hamid niet gedraft na een paar jaar college-voetbal. Hamid is opgeleid door DC United en was de eerste die na dat traject ook daadwerkelijk een contract kreeg bij het eerste team. Al op zijn negentiende stond hij onder de lat van de hoofdstedelingen, een record. Sinds 2011 is Hamid  de vaste keeper van DC United, dit seizoen miste hij nauwelijks wedstrijden en kwam hij tot liefst 110 reddingen.

MLS Dream Team
Hamid wordt geroemd om zijn een-tegen-een duels, vermogen penalty’s te stoppen en zijn rust. Bij zowel de MLS-clubs als bij de media genoot Hamid de voorkeur als het gaat om de titel van doelman van het jaar, Rimando (Real Salt Lake) en Clark (Columbus Crew) achter zich latend. Daarmee kreeg de goalie ook een plek in de 2014 Best XI (team van het jaar), net als onder anderen Thierry Henry en Landon Donovan. Hij verkeert in goed gezelschap, dus. Om Hamid’s uitverkiezing te vieren werd een compilatie gemaakt van zijn beste reddingen. Die video zie je hieronder.

Transfer
De lange Ben Hamid (1.91 m) heeft zijn plafond nog lang niet bereikt. Waar keepers vaak tot ver in hun dertiger jaren meekunnen, is de keeper van Washington nog opvallend jong. Hij werd in het verleden al meerdere malen gelinkt met een Europese transfer. Zo was hij al eens met één been speler van Celtic, maar hij kreeg geen werkvergunning. Ook was hij een paar jaar geleden op proef bij West Bromwich Albion, maar dat liep op niets uit. Toch is het haast onvermijdelijk dat Hamid in de toekomst zal keepen in een van de Europese topcompetities.

Meer MLS?
Hou Sport Amerika in de gaten voor meer voetbalnieuws. Zondag is de finale van de MLS Cup en het verslag van die wedstrijd lees je als eerste hier. Donderdag is er uiteraard weer een Player Special. Wie zie jij dan graag uitgelicht? Laat het weten via Twitter!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen