MLS Weekend Round-up: New England verpulvert LA

In het weekend waarin het Amerikaanse nationale elftal een knappe overwinning op Duitsland behaalde in een vriendschappelijke interland (4-3), werd er ook in de MLS een programma afgewerkt. Voor regerend kampioen LA Galaxy stond de lastige wedstrijd in New England op de rol. Galaxy, dat aantrad zonder sterspelers Omar Gonzalez en Robbie Keane, ging keihard onderuit: 5-0.

New England Revolution v Seattle SoundersOok zonder Gonzalez en Keane kon LA Galaxy een behoorlijk elftal op de been brengen. De equipe uit LA ondervond voorafgaand aan de wedstrijd de nodige verkeershinder en arriveerde daarom pas een krap uur voor de wedstrijd in het Gillette Stadium. Deze verstoorde voorbereiding leek in het begin geen invloed gehad te hebben op het spel van de bezoekers uit LA, want in het eerste halfuur was Galaxy de bovenliggende partij.

Galaxy begon fris aan de wedstrijd en kreeg in het eerste halfuur kansen via Zardes, Juninho en tweemaal Donovan. Het gebrek aan efficiëntie is vaker het probleem bij Galaxy en ook in deze wedstrijd zouden de missers de ploeg duur komen te staan. In de drieëndertigste minuut opende de thuisploeg na haar eerste echte kans de score. Franse spits Sene ging de combinatie aan met Fagundez, die de bal vakkundig teruggaf, waardoor Sene voor de openingsgoal kon zorgen.

Het breekpunt in de wedstrijd was de omstreden 2-0 van de thuisploeg. Deze werd pas twintig minuten voor tijd gemaakt, wat aangeeft hoe Galaxy instortte in het laatste deel van de wedstrijd. De 2-0 kwam voort uit een discutabele vrije trap voor New England, dat de vrije trap snel nam en Nguyen in staat stelden om de marge te verdubbelen. De beslissing van scheidsrechter Bazokos om de vrije trap toe te kennen leidde tot ernstige woede bij Galaxy-coach Bruce Arena, die na de wedstrijd claimde dat zijn team mentaal knakte na deze beslissing.

Dat Galaxy knakte staat vast; in het laatste kwartier kon New England de score opvoeren tot de 5-0; eerst maakte de sterk spelende Fagundez zijn verdiende goal, en vervolgens tekenden Barrett en Rowe in de blessuretijd voor de laatste twee treffers. Na het verlies staat LA Galaxy op plek vier in de Western Conference, terwijl New England middenmotor blijft in de Eastern Conference met een zesde plek.

New York Red Bulls – Vancouver Whitecaps, 1-2
Ook de andere ‘grote’ naam uit de MLS ging dit weekend onderuit. De Red Bulls, die sinds 7 april geen wedstrijd meer verloren hadden, verloren thuis verrassend van de Vancouver Whitecaps. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong door een eigen goal van Vancouver-speler Klazura, maar enkele minuten later maakte Harvey het ongelukkige moment van zijn ploeggenoot ongedaan. Nadat Olave na vijfenzeventig minuten spelen twee keer geel en dus rood kreeg werd het een moeilijke slotfase voor New York tegen het taaie Vancouver. Een goede eindfase van de bezoekers resulteerde in een knappe winst, na de beslissende goal van Miller zeven minuten voor tijd.

Chicago Fire – D.C. United, 2-0
Chicago Fire heeft het duel in de kelder van de Eastern Conference met D.C. United weten te winnen. De ploeg waarin Nederlanders MacDonald speelt (hij deed overigens niet mee), kwam al na negen minuten op voorsprong na een eigen goal van DeLeon. In de slotfase besliste nieuwkomer Magee (geruild tegen Robbie Rogers met LA Galaxy) de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg. Chicago klimt zo naar de achtste plaats in de Eastern Conference, terwijl D.C. United hekkensluiter blijft.

Toronto FC – Philadelphia Union, 1-1

Columbus Crew – Houston Dynamo, 1-1

Sporting Kansas City – Montreal Impact, 1-2

Colorado Rapids – FC Dallas, 2-2

Real Salt Lake – San Jose Earthquakes, 3-0

Chivas USA – Seattle Sounders, 0-2