CCL: Mexicanen te sterk voor MLS-clubs

Cruz Azul v Morelia - Liguilla del Torneo de Clausura 2013 Liga MX

Waar de MLS in de kwartfinale met drie clubs goed vertegenwoordigd was, gaat de CCL vanaf de halve finale verder zonder Amerikaanse inbreng. Nadat gisteren LA Galaxy uitgeschakeld werd, werden vannacht ook Sporting Kansas City en San Jose Earthquakes geëlimineerd. Kansas werd in de return tegen Cruz Azul van het veld geblazen en verloor met 5-1, terwijl San Jose na strafschoppen verloor van Toluca.

Mariano Pavone was de grote man voor de koploper van de Mexicaanse competitie, Cruz Azul. Hij zorgde er met twee goals in de eerste vijfentwintig minuten al voor dat Kansas zo goed als kansloos was. De hoop van Kansas keerde echter kort voor rust toch nog even terug, toen Benny Feilhaber op aangeven van Graham Zusi de 2-1 aantekende. Wie echter het veldspel zag, kon duidelijk concluderen dat Cruz Azul de veel beter voetballende ploeg is. Het klasseverschil werd in de tweede helft hard zichtbaar in de score; nadat eerst Pavone tien minuten na rust zijn derde treffer maakte, deden later Mauro Formica en Christian Gimenez nog een duit in het zakje. Zo ging de houder van de MLS Cup op internationaal gebied keihard onderuit en kan het zich gaan concentreren op de MLS.

Toluca, de nummer twee uit de Mexicaanse competitie, had beduidend meer moeite met San Jose. Na de 1-1 in Californië werd een relatief eenvoudige klus voor Toluca verwacht. San Jose bood echter veel meer tegenstand dan verwacht en maakte er een gelijkwaardige wedstrijd van. Toen Ty Harden San Jose na een klein uur spelen zelfs op voorsprong bracht begon er serieus geloof in een stunt te komen. Toluca kon echter een tandje bij schakelen en maakte ruim tien minuten later via Isaac Brizuela (geboren in San Jose) gelijk. De ploegen hielden elkaar vervolgens in evenwicht, waarbij Toluca weliswaar het betere van het spel had. Er moest verlengd worden en ook hierin werd niet gescoord, dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Nadat beide ploegen vijf penalty’s genomen hadden stond het 4-4. CCL-topscorer Raul Nava miste verrassend voor Toluca en San Jose-invaller Chris Wondolowski deed hetzelfde. Wilson Tiago legde door te scoren alle druk bij Shea Salinas, die onder deze druk bezweek. Zijn penalty trof de lat en zo verloor San Jose in de kwartfinale om de CCL en is er voor de MLS-clubs werk aan de winkel om aansluiting te vinden met het niveau van de Mexicaanse topploegen.