MLS Playoffs: Salt Lake deelt tik uit aan Portland

Real Salt Lake heeft een grote stap richting de strijd om de MLS Cup gezet. In het eerste duel van de Western Conference Final was Salt Lake met 4-2 te sterk voor de Portland Timbers. Frederic Piquionne bezorgde Portland nog enig perspectief door diep in de blessuretijd de 4-2 te maken.

MLS: Western Conference Championship-Portland Timbers at Real Salt LakeDat Salt Lake met veel vertrouwen het tweeluik met Portland in ging was niet verwonderlijk. Salt Lake kon namelijk leunen op het feit dat de ploeg de laatste tien wedstrijden tegen Portland niet verloren had. Toch was het Portland dat sterk uit de startblokken kwam. Portland-captain Will Johnson maakte na dertien minuten de openingsgoal door te scoren uit een vrije trap. Dat juist Johnson scoorde was wrang voor Salt Lake, aangezien hij afgelopen winter Salt Lake verruilde voor Portland.

Na de openingsgoal van Portland nam Salt Lake het initiatief over. Aan de hand van spelmaker Javier Morales zette Salt Lake de nodige druk op Portland. Het offensief werd in de vijfendertigste minuut beloond toen een corner van Morales het hoofd van Chris Schuler vond. Schuler, die in de halve finale ook al belangrijk was door te scoren, kopte de bal goed in en bracht zo de stand in evenwicht. Zes minuten later kwam Salt Lake zelfs op voorsprong; gepruts van Portland-verdediger Futty Danso werd afgestraft door Robbie Findley. Zo ging Salt Lake rusten met een 2-1 voorsprong.

Het lukte Portland kennelijk niet om zich in de rust te herpakken, want drie minuten na de rust was het alweer raak voor Salt Lake. Na een goed uitgespeelde aanval via Javier Morales en Robbie Findley kwam de bal bij aanvaller Devon Sandoval, die speelde bij afwezigheid van topscorer Alvaro Saborio. Sandoval liet zien een waardig vervanger te zijn door de bal goed achter Portland-keeper Donovan Ricketts te schieten. Tien minuten voor tijd mocht de beste man van het veld, Morales, zelf ook een duit in het zakje doen door te scoren uit een corner.

Piquionne maakte in de blessuretijd de goal die de return nog van spanning voorziet. Hij kopte een voorzet van Jack Jewsbury knap in en zorgde er zo voor dat Portland in elk geval nog mag hopen op een plaats in de eindstrijd om de MLS Cup. Portland zal in dat geval met minimaal twee goals moeten winnen in return, die vierentwintig november gespeeld zal worden.