Season in review: St. Louis Cardinals

Door

NLCS - St Louis Cardinals v San Francisco Giants - Game Five

De Cardinals zijn een zekerheidje wat betreft de postseason. Dit jaar speelden ze voor het vierde jaar op rij honkbal in oktober – wat ook alweer de elfde keer was in vijftien seizoenen sinds 2000. Uiteindelijk vonden ze de Giants op hun weg, nadat ze leider Yadier Molina aan een blessure waren kwijtgeraakt. Om het verdriet nog te vergroten verongelukte vlak na het einde van het seizoen het grootste talent van de organisatie Willy Taveras bij een auto-ongeluk. Hoe de Cardinals daarmee omgaan en of ze volgend jaar weer kunnen winnen lees je in deze review.

Manager: Mike Matheny
General Manager: John Mozeliak
Stadion: Busch Stadium
2013: 97-65 (1e in NL Central)
2014: 90-72 (1e in NL Central)
MVP 2014: Adam Wainwright (SP)
LVP 2014: Allen Craig (OF)

Upside 2014
* Vier seizoenen, vier NLCS-deelnames. Alleen de Detroit Tigers doen dat de club uit St. Louis na. De Cards hebben een organisatie die elk jaar weer een winnend team produceert.
* Jhonny Peralta bleek naast een goede offensieve korte stop ook nog eens defensief tot de top van de Major Leagues te horen.
* Lance Lynn wordt steeds beter. Zijn innings gingen voor de tweede keer in zijn carrière over de 200 innings en zijn ERA ging naar beneden (van 3.97 naar 2.74).

St. Louis Cardinals v Washington Nationals

Downside 2014
* Homeruns, daarvan sloegen de Cardinals er nogal weinig van. Alleen de Royals sloegen er minder in 2014.
* 12. Dat is het aantal startende werpers dat de club uit St. Louis gebruikte dit seizoen. Gezien een rotatie meestal slechts uit vijf bestaat, waren er duidelijk (blessure)problemen op dat vlak.
* Catchers. De Redbirds hebben in Yadier Molina waarschijnlijk de beste catcher van de MLB, maar daarachter is het beangstigend stil. En als Molina dan twee maanden geblesseerd raakt, zoals afgelopen seizoen, dan heb je een probleem.

Het seizoen van de Cardinals in één…

Filmpje. Het is eigenlijk meer het einde van het seizoen, als catcher en leider van het team Molina geblesseerd uitvalt.

2015
De Cardinals deden het afgelopen seizoen wat er van ze verwacht werd: de divisie winnen. Maar tegelijkertijd vielen ze enigszins tegen. Want hetzelfde team dat in 2013 97 wedstrijden wist te winnen en de NL leidde in het aantal gescoorde punten, won er dit jaar zeven minder. Dat kwam vooral door het gebrek aan scorend vermogen zo blijkt wel uit het run differential van +16. Al maakte de club optimaal gebruik van de weinige punten die ze scoorden door veel wedstrijden met minimaal verschil te winnen.

Voor 2015 keren nagenoeg dezelfde line-up en dezelfde rotation terug, dus de Cardinals zullen ook komend jaar, ondanks de versterkingen bij andere teams in de NL Central, weer favoriet zijn.

Versterkingen
De grootste versterking is al binnen en was aan het einde van het seizoen niet voorzien: Jason Heyward. Hij is binnengehaald als vervanger van de verongelukte Willy Taveras, het grote talent dat het outfield van de Cardinals de komende jaren had moeten bezetten. Dat kostte de club wel pitcher Shelby Miller, maar desondanks zijn er nog altijd zes goede startende werpers voor vijf plekken voor het komend jaar.

Naast deze onverwachte behoefte heeft het team ook de bullpen versterkt met de komst van onder andere Matt Belisle. Dat was nodig omdat setup man Pat Neshek vertrekt en omdat het team kwetsbaar bleek te zijn tegen linkshandige slagmannen. Het enige wat manager Matheny nog nodig denkt te hebben is een rechtshandige slagman die op de bank begint.

Voorspelling
De Cardinals zijn ook in 2015 de grote favoriet om de NL Central te winnen. Dat is niet onlogisch, gezien het team dat nagenoeg hetzelfde blijft en eigenlijk enigszins tegenviel tijdens het afgelopen seizoen. De komst van Jason Heyward – een uitstekende atletische verdediger – zorgt wellicht voor een beetje opschudding die het team dat altijd maar lijkt te winnen misschien wel nodig heeft. ‘

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen