Landon Donovan stopt aan het einde van MLS seizoen

Door

2011 MLS Cup - Houston Dynamo v Los Angeles Galaxy

Aan het einde van het huidige MLS seizoen zal Landon Donovan zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangen. De 32-jarige Donovan vindt het na bijna 15 jaar profvoetbal welletjes geweest, en wil zich richten op nieuwe dingen. Zijn bekendmaking valt voor velen vrij onverwachts, ook vanwege zijn nog relatief jonge leeftijd (32) is een pensioen van Donovan nimmer ter sprake geweest.

Donovan kende een rijke spelerscarrière. In 15 seizoenen profvoetbal speelde de rappe buitenspeler o.a. voor Bayern München, Bayer Leverkusen, Everton FC en LA Galaxy. Vooral bij de laatste club was Donovan uiterst succesvol, en speelde hij aan de zijde van onder andere David Beckham zijn beste spel uit zijn carriére.

Donovan was deze zomer merkwaardig genoeg niet opgeroepen door bondscoach Jürgen Klinsmann, om met team USA mee te gaan naar het wereldkampioenschap in Brazilië. Hier waren veel mensen destijds verbolgen over, maar ook zonder Donovan bereikte team USA de achtste finale op het WK. Desondanks kan Donovan terugkijken op een succesvolle carrière bij Team USA.

Hij kwam in totaal tot 156 interlands voor team USA, en was hij actief op drie wereldkampioenschappen.In 2002, 2006 en 2010 werd Donovan wel opgeroepen voor het WK, en deze selecties zorgden er mede voor dat Donovan met 156 interlands op de tweede plek staat, als het gaat om meeste interlands ooit voor team USA. De eerste plek wordt nog altijd bezet door Cobi Jones met 164 interlands, dit record zal Donovan dus niet meer verbreken.

Afgelopen week scoorde Donovan nog in een galawedstrijd tegen Bayern München. Namens de MLS All-Stars scoorde Donovan de winnende goal (2-1) tegen zijn oude club. Na zijn doelpunt kreeg Donovan een publiekswissel en een staande ovatie. Het zijn één van de laatste hoogtepunten uit zijn spelerscarrière.

Foto: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen