MLS Conference Semifinals

Halve finalisten van de MLS Conference Finals zijn bekend

Na een eerste ronde vol spektakel en drama zijn de halve finalisten van de MLS Conference Finals bekend. Een ronde vol doelpunten, bloedstollende penaltyseries en gekke momenten kwam afgelopen nacht ten einde. Na een korte break, die in Amerika volgens traditie in het teken staat van Thanksgiving, zullen de halve finales van de Conference Finals beginnen in de nacht van 28 op 29 november. De uiteindelijke finale zal plaatsvinden op 13 december. Dit is wat ons te wachten staat in de volgende ronde.

EASTERN CONFERENCE

ORLANDO City VS. NEW ENGLAND REVOLUTION

Orlando City en New England Revolution kenden beiden een zeer spannende eerste ronde. Orlando City, de club van de Portugese sterspeler en aanvoerder Nani, mocht zich voor het eerst in de historie van de club melden voor de playoffs en stootte dus direct door naar de volgende ronde. Dat ging echter niet eenvoudig. Nadat hun wedstrijd tegen New York City FC na 120 minuten een gelijke stand van 1-1 kende, moest een penaltyserie uitmaken welk team de volgende ronde zou bereiken. Pas na 14 strafschoppen viel de beslissing in het voordeel van de ploeg uit Florida.

De tegenstander in de volgende ronde zal het New England Revolution van Nederlander Alexander Büttner worden. Dat de ploeg uit Boston zich bij de halve finalisten mag voegen, mag als verrassend bestempeld worden. New England speelde al een extra ronde (een play-in duel) om de playoffs te bereiken. In die ronde werd Montreal Impact nipt met 2-1 verslagen. In de eerste ronde van de playoffs wachtte het als eerste geplaatste Philadelphia Union. Het was dan ook volledig tegen de verwachtingen(en de statistieken) in dat New England met 0-2 won van Philadelphia.

COLUMBUS CREW VS. NASHVILLE SC

In de andere halve finale van de Eastern Conference zullen Columbus Crew en Nashville SC het tegen elkaar opnemen. Columbus Crew bereikte de volgende door New York Red Bulls te verslaan. Ook dit was een spannende wedstrijd. Columbus Crew stond een groot gedeelte van de wedstrijd met 3-1 voor, tot New York laat in de wedstrijd op 3-2 kwam. Columbus kon de voorsprong toch vasthouden en bereikte zo de halve finale van de Eastern Conference.

Nashville SC bereikte net als New England Revolution de playoffs via een play-in ronde. Ook Nashville zorgde vervolgens voor een grote verrassing in de eerste ronde van de playoffs. De ploeg uit Tennessee speelde tegen het als tweede geplaatste Toronto FC. Toronto was daarom duidelijk de favoriet, maar Nashville trok uiteindelijk aan het langste eind door met 0-1 te winnen. Een flinke opsteker dus voor de ploeg die dit jaar voor het eerst in de MLS uitkomt.

WESTERN CONFERENCE

SEATTLE SOUNDERS VS. FC DALLAS

In de eerste halve finale van de Western Conference zal huidig MLS-kampioen Seattle Sounders het opnemen tegen FC Dallas. Seattle, zonder Kelvin Leerdam, bereikte de volgende ronde door het Los Angeles FC van bankzitter Kenneth Vermeer te verslaan. De eindstand werd 3-1, maar LA FC was zeker niet kansloos. Zo miste Carlos Vela een penalty voor de ploeg uit Californië en werd er een doelpunt afgekeurd door de VAR wegens buitenspel. Seattle blijft dus in de race om hun MLS-titel te behouden.

Tegenstander FC Dallas moest de kampioen van het MLS is Back Tournament verslaan, namelijk Portland Timbers. Portland had het betere van het spel en rook de overwinning al door in de 83e minuut het openingsdoelpunt te maken. Diep in de blessuretijd maakte Dallas-speler Pepi gelijk en moest er verlengd worden. In de verlenging werd er niet gescoord, waardoor er een penaltyserie de beslissing moest gaan maken. Een werkelijk bloedstollende penaltyserie eindigde na maar liefst 16 strafschoppen in het voordeel van FC Dallas.

SPORTING KANSAS CITY VS. MINNESOTA UNITED

In de andere halve finale van de Western Conference zal Sporting Kansas City gaan spelen tegen Minnesota United. Sporting Kansas City bereikte de volgende ronde door af te rekenen met San Jose Earthquakes, de ploeg van de geblesseerde Danny Hoesen. In een uiterst vermakelijke wedstrijd was de stand na 90 minuten 3-3. Uiteindelijk moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. In tegenstelling tot de twee andere strafschoppenseries in deze eerste ronde was deze van korte duur. Al na 6 strafschoppen viel de beslissing, doordat San Jose al haar strafschoppen miste. Zo voegde Kansas City zich bij de halve finalisten van de Western Conference.

Minnesota United rekende schakelde vrij overtuigend Colorado Rapids uit. In de eerste helft kwam Minnesota op 1-0 en in de tweede helft prikte de ploeg er nog twee doelpunten bij. Eindstand: 3-0. Deze overtuigende zege van Colorado ging direct de geschiedenisboeken in. Het was namelijk de eerste overwinning ooit in de playoffs voor de Rapids.

(Coverfoto: Major League Soccer)