Washington Football Team - Gibson

Washington en Houston winnen op Thanksgiving

Door

We zijn met ons allen erg dankbaar dat we op Thanksgiving niet één, maar twee NFL games voorgeschoteld kregen. Dat hadden er eigenlijk drie moeten zijn, maar vanwege COVID is de topper tussen de Steelers en de Ravens naar zondag verplaatst. In Detroit gingen de Lions nog maar eens pijnlijk onderuit, ditmaal tegen de Houston Texans. Deshaun Watson speelde fenomenaal en liet geen spaander heel van de slordige Lions. Later op de avond gingen de Dallas Cowboys in eigen huis pijnlijk onderuit tegen divisierivaal Washington. Het Football Team nam makkelijk afstand en kan nu pronken met de leidersplaats in de NFC East.

Deshaun Watson schittert tegen hopeloze Lions | 41 – 25

Ieder jaar mogen de Detroit Lions een Thanksgiving game organiseren. Het is een traditie die reeds teruggaat tot 1934. Het is één van de weinige keren tijdens het seizoen dat het hele land de Detroit Lions te zien krijgt. Head coach Matt Patricia wist dus wat hem te doen stond; een veel betere prestatie op de mat brengen dan tijdens de blow-out van afgelopen zondag tegen de Carolina Panthers.

Dat lukte de troepen van Patricia echter niet. Ondanks een vroege voorsprong – de eerste touchdown van de dag kwam op naam van ouwe getrouwe Adrian Peterson – maakten de Lions te veel fouten en sloegen ze er niet in de sterren van de tegenstander af te houden. Die sterren waren J.J. Watt, wide receiver Will Fuller (6 catches, 171 yards, 2 TD) en quarterback Deshaun Watson (17/25, 318 yards, 4 TD). Watson speelde voor het eerst in zijn carrière op Thanksgiving en genoot duidelijk van die extra aandacht. Hij hakte de Lions secondary in mootjes en liet zien dat hij tot het kransje beste quarterbacks van de NFL behoort.

De Lions toonden eens te meer dat ze niet meer te redden vallen dit seizoen. Bij een 7-0 voorsprong gooide Matthew Stafford (28/42, 295 yards, 1 TD, 1 INT) een interceptie. De bal werd gevangen door J.J. Watt die zelf de eindzone kon binnenlopen voor de score. Daarnaast werd de bal nog tweemaal verloren via een fumble. De Lions hadden dan wel vaker de bal dan de Texans, maar daar koop je weinig mee als je met dat balbezit niets kan doen. De enige merkbare verbetering ten opzichte van vorige zondag was het scorebord waar na de wedstrijd tenminste geen 0 naast de teamnaam prijkte. Het is maar zeer de vraag hoe lang Matt Patricia dit nog kan volhouden.


Washington Football Team grijpt de leiding in NFC East | 41 – 16

In Arlington kregen de Dallas Cowboys een uitgelezen kans om toch nog iets van hun seizoen te maken. Aangezien de vier teams in de NFC East slechts door een halve game gescheiden worden, zou de winnaar van het Thanksgiving-duel tussen de Cowboys en het Washington Football Team meteen de leiding overnemen in de divisie. Voor de Cowboys moest dit de wedstrijd worden waarop ze opnieuw relevant werden dit seizoen. De symboliek was alleszins aanwezig; America’s Team zou op deze oer-Amerikaanse feestdag de macht grijpen.

Cowboys hebben geen antwoord op Gibson

Helaas voor de Cowboys dacht het Football Team uit Washington daar anders over. Op de schouders van rookie running back Antonio Gibson (20 carries, 115 yards, 3 TD) en een uitstekende defense domineerde het Football Team nagenoeg de hele wedstrijd. In het vierde kwart werd de beslissende kloof geslagen en werd het zelfs nog een afstraffing voor de Cowboys. De Cowboys verloren al vroeg in de wedstrijd twee offensive linemen – Cameron Erving en Zack Martin – waardoor Andy Dalton niet de bescherming genoot die hij nodig had. Hij werd in totaal driemaal gesackt. Ook de Dallas running game kwam amper uit de verf. Ezekiel Elliott kon slechts 32 yards rennen en Tony Pollard deed met 12 yards ook niet meteen de verdedigers van Washington bibberen.

Vergelijk dat met de 182 rushing yards van het Football Team en het is duidelijk waarom deze wedstrijd verloren ging voor Dallas. Bovendien schoten ze zichzelf ook meermaals in de voet. Ezekiel Elliot verloor opnieuw een keer de bal en ook Dalton kon de wedstrijd niet volmaken zonder een interceptie te gooien. Dan was er ook nog de zeer twijfelachtige beslissing om bij een 4th and 10 op hun eigen 24-yardlijn voor een fake punt te gaan. De poging mislukte en Gibson zette het de Cowboys betaald door meteen daarna een touchdown te scoren.

Washington in Pole-positie in NFC East

De season sweep van de Cowboys – het is pas de eerste keer dat Washington dat lukt sinds 2012 – brengt het Washington Football Team alleen aan de leiding in de NFC East met 4 wins (tegenover 7 nederlagen). Met nog wedstrijden tegen de 49ers, Panthers en Eagles in het verschiet, zijn de troepen van Riverboat Ron Rivera plots de favoriet om alsnog de NFC East binnen te halen. Winst in twee van die wedstrijden moet voldoende zijn om een onverhoopt ticket voor de play-offs te verzilveren.


Lees hier de stand van zaken in onze Football Pool. Of ontdek onze analyse van Chargers-quarterback Justin Herbert.

Cover photo: Jerome Miron/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen