Giants in overtime langs de 49ers

Na een spannende wedstrijd tussen New England en Baltimore wisten ook New York en San Francisco te laten zien goed aan elkaar gewaagd te zijn. 49ers quarterback Alex Smith en tight end Vernon Davis waren even dominant als tegen de Saints een week eerder, maar moesten na overtime toch hun meerdere bekennen in Giants quarterback Eli Manning, die op belangrijke momenten receiver Victor Cruz opzocht, tien keer succesvol.

De San Francisco 49ers wisten al vroeg de score te openen met een 73-yard touchdown van Smith naar Davis, en waar even sprake was van het feit dat Davis mogelijk zijn voet buiten de zijlijn zou hebben gezet bleek dit niet het geval, waardoor de 49ers een 7-0 voorsprong konden nemen. Daarop volgde een tweede kwart die volledig in het teken stond van de New York Giants met een Eli Manning touchdown pass naar Bear Pascoe en een Laurens Tynes fieldgoal met nog 2 seconden te gaan voor rust. De touchdown kwam nadat Kyle Williams na een Giants punt met zijn knie een bal aanraakte maar hem daarna niet oppakte, waardoor de Giants weer in balbezit wisten te komen. Voor Williams was dat helaas niet de laatste keer dat we van hem zouden horen.

Ook na de rust duurde het defensieve gevecht voort. Vernon Davis wist zijn tweede touchdown van de wedstrijd te scoren in het derde kwart, en gaf daarmee niet alleen San Francisco de voorsprong, maar wist ook zijn naam bij legende Jerry Rice te voegen als receivers met twee touchdown catches in twee opeenvolgende play off wedstrijden.

Toch stond er na 60 minuten spelen een 17-17 stand op het scorebord, nadat Eli Manning Mario Manningham wist te vinden voor een touchdown, en 49ers kicker David Akers 5 minuten voor tijd de stand weer op gelijke hoogte bracht met een fieldgoal. Voor de tweede keer dit seizoen zou een play off wedstrijd in overtime worden beslist. Ook in extra tijd kregen beide teams de bal meerdere keren in handen, maar was het de verdediging van beide teams die bepalend was. Pas toen Kyle Williams voor de tweede keer in de wedstrijd de bal verloor, ditmaal nadat Jacquian Williams de bal uit zijn handen wist te rukken, hadden de Giants balbezit binnen fieldgoal bereik, en was het aan kicker Lawrence Tynes om de wedstrijd te beslissen: 20-17.

Met de gemiste kansen was het voor 49ers safety Donte Whitner moeilijk om op de wedstrijd terug te kijken: “Dit verlies is niet het einde van de wereld, maar op dit moment voelt het toch zeker zo.” Ook 49ers coach Jim Harbaugh dacht er zo over: “Het zal even duren voordat we dit verlies verwerkt hebben. We speelden goed genoeg om te winnen, alleen kwamen we niet met de overwinning weg.”

Eli Manning was tevreden over de wedstrijd, maar gaf toe dat het veel moeite had gekost: “Het was een zware wedstrijd. We moesten voor elke yard vechten. Onze verdediging was goed, en alle lof gaat naar onze special teams, die twee keer de bal van de 49ers wist af te pakken, wat ons 10 punten opleverde.”

De man die daarvoor verantwoordelijk was, 49ers returner Kyle Williams, zal nog lang in San Francisco worden herinnerd om zijn fouten. “Het voelt verschrikkelijk om de laatste persoon te zijn die de bal in zo’n situatie in handen heeft, om hem daarna weg te geven op zo’n belangrijk moment in de wedstrijd en te verliezen terwijl je zo dicht bij de Super Bowl bent. Maar het is zoals het is. We zullen als team hier weer bovenop komen.”

Met de overwinning is een herhaling van Super Bowl XLII, waarin New England na een perfect seizoen werd verslagen door New York, aanstaande. Ook vier jaar later zullen de New York Giants weer als underdogs aan de wedstrijd beginnen. De Super Bowl vindt op 5 februari plaats in Indianapolis, de aftrap staat gepland voor 18:30 EST/00:30 CET.