Tim Lincecum blijft bij de Giants

Door

De San Francisco Giants en Tim Lincecum hebben een persoonlijke deal afgesloten die de 27-jarige pitcher nog voor minstens twee jaar in Californië zal houden. Lincecum tekent bij de Giants een contract dat $40,5 miljoen (€31,25 miljoen) waard is: een tekenbonus van $0,5 miljoen, $18 miljoen dit jaar en $22 miljoen het volgende. De deal zal officieel gemaakt worden als Lincecum slaagt in zijn fysieke proeven.

Tim Lincecum gaat zijn vijfde jaar in als prof en was de voorbije vier jaar telkens deel van het All-Star team. ‘The Freak’, één van zijn bijnamen, is een ster in de MLB en tot nu toe al zeer succesvol geweest. In 2006 won hij de Golden Spike Award voor beste amateur baseball speler. Hij won zowel in 2008 als in 2009 de Cy Young Award. In 2008 leidde hij de MLB in ‘strikeouts’ en in 2009 en 2010 leidde hij de NL hierin. In 2010 won hij ook de Babe Ruth Award, een award voor de speler die de beste playoffs speelde. Dat jaar won Lincecum met de Giants de World Series. De Giants klopten de Texas Rangers na vijf wedstrijden en Lincecum leidde zijn team naar overwinning in Game 1 en Game 5.

Vooral zijn Game 5 was ‘outstanding’. Hij zorgde namelijk voor tien strikeouts terwijl hij maar drie ‘hits’ opgaf. De Giants wonnen dan ook met 3-1 en konden zo na maar liefst 56 jaar nog eens een titel vieren.

Vorig jaar waren de Giants opnieuw gebrand op een wereldtitel maar ze konden door heel wat blessures niet aan de verwachtingen voldoen. Catcher Buster Posey zag zijn seizoen al vroeg beeïndigd na een botsing, hitter Freddy Sanchez was sterk aan het spelen tot hij zijn schouder ontwrichtte en Pablo Sandoval brak een bot in zijn rechterhand waardoor hij 41 wedstrijden miste. Het team had wel liefst vijf All-Stars met naast Lincecum ook Ryan Vogelsong, Bryan Wilson, Matt Cain en Sandoval. Toch misten ze de playoffs.

Lincecum brak dat seizoen wel een record. Hij was goed voor zijn 29ste wedstrijd met tien of meer strikeouts en brak daarmee het Giants’ record  van Hall of Famer Chris Mathewson. Die had er bovendien 551 basisplaatsen in zeventien seizoenen voor nodig terwijl Lincecum het deed in 129 basisplaatsen in vijf seizoenen.

Dit seizoen willen de Giants opnieuw meedoen voor een titel. Ze hadden Lincecum graag vastgelegd voor een langere termijn maar de pitcher houdt graag zijn opties open. Hij zal in 2013 een free agent worden en kan dan een langer contract tekenen bij eender welke club.

Maar eigenlijk is dit een goede deal voor beide partijen. De Giants kunnen, indien ze gespaard blijven van blessures, de komende twee jaar blijven meedoen voor een titel zonder hun financiën op de lange termijn in gevaar te brengen. Pitchers zijn en blijven risico’s inhouden dus tot het echt moet (voor Lincecum in 2013) gok je beter niet op hen. Tim Lincecum kan samen met Matt Cain en Madison Bumgarner gaan voor een tweede titel en zich in de kijker spelen zodat hij in 2013 een vet en lang contract kan ontvangen.

Wie zijn Game 5 van de World Series nog eens wil herbeleven, volgend filmpje geeft een kort overzicht:

Foto’s: Getty Images

2 Reacties
  1. Marco Post 12 jaar ago

    Kippenvel! Heerlijk filmpje

  2. Zando 12 jaar ago

    Lincecum m’n favoriete pitcher om naar te kijken. Vorig seizoen 0x live aan het werk gezien.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen